Jurnalul.ro Ştiri Externe Joseph Biden va deveni al 46-lea președinte al SUA. Trump refuză să recunoască victoria adversarului său

Joseph Biden va deveni al 46-lea președinte al SUA. Trump refuză să recunoască victoria adversarului său

de Şerban Mihăilă    |   

UPDATE

Preşedintele-ales al Statelor Unite, Joseph Biden, a pledat pentru unitate în primul discurs după confirmarea victoriei. El a spus că vrea reconstruirea structurii naţiunii şi recâştigarea respectului ţării pe plan internaţional.

„Cetăţenii acestei naţiuni s-au pronunţat şi ne-au oferit o victorie clară, o victorie convingătoare. În această seară, observăm peste tot în naţiunea noastră bucurie, speranţă, o nouă cale pentru o nouă zi. Am o atitudine umilă pentru încrederea pe care mi-aţi acordat-o”, a declarat Joseph Biden într-un discurs rostit în faţa simpatizanţilor, în oraşul Wilmington din Delaware.

„Mă angajez să fiu un preşedinte care va încerca să nu genereze diviziuni, ci să unească. Am vrut această funcţie pentru a restabili sufletul Americii, pentru a reconstrui structura acestei naţiuni, clasa de mijloc, pentru a face din nou America respectată în lume, pentru a ne uni cu toţii aici, acasă”, a adăugat Biden.

El a precizat apoi că înţelege dezamăgirea susţinătorilor preşedintelui în funcţie, Donald Trump. „Înţeleg dezamăgirea, şi eu am pierdut de câteva ori, dar haideţi să ne acordăm o şansă. A venit vremea să renunţăm la retorica dură. (...) Trebuie să ne ascultăm unii pe alţii, să încetăm să ne tratăm oponenţii ca inamici. Este vremea să vindecăm America. Voi munci din greu atât pentru cei care nu au votat cu mine, cât şi pentru cei care m-au votat”, a mai spus preşedintele-ales al SUA.

De cealaltă parte, preşedintele în funcţie al SUA, Donald Trump, a insistat, sâmbătă seară, că a câştigat scrutinul prezidenţial, denunţând nereguli electorale şi afirmând că a obţinut un număr-record de voturi.

„Observatorii nu au primit permisiunea de a intra în sălile de numărare a voturilor. Eu am câştigat scrutinul, am primit 71.000.000 de voturi legale. S-au întâmplat lucruri rele pe care observatorii noştri nu au fost lăsaţi să le vadă. Nu s-a mai întâmplat așa ceva niciodată. Milioane de buletine de vot le-au fost trimise prin poştă unor oameni care nu le solicitaseră”, a scris Trump, prin Twitter.

„71.000.000 de voturi legale. Cele mai multe primite vreodată de un preşedinte în funcţie”, a mai precizat Trump.

Anterior, actualul lider de la Casa Albă declara că a câştigat detaşat scrutinul prezidenţial. „Am câştigat aceste alegeri, la diferenţă mare”, spunea Trump.

 

UPDATE

După anunțul victoriei lui Biden, pe străzile marilor orașe americane s-a dezlănțuit sărbătoarea. Din New York până în Miami, pe Coasta de Est, și din Denver în Austin, în Vest, zeci de mii de suporteri ai lui Biden au inundat sâmbătă străzile, ovaționând victoria favoritului lor, dansând, deschizând sticle de șampanie și scoțând zgomote asurzitoare din claxoane, a relatat CNN.

În Washington DC, locul din fața Casei Albe s-a umplut în doar câteva minute și sute de persoane care izbeau oale și tigăi i-au urat „La revedere” actualului președinte, strigând, în același timp, „Coșmarul a luat sfârșit!” Pe alte pancarte era chipul lui Trump, sub care era scris, cu litere mari, „Ești concediat!”. Trump nu se afla însă la Casa Albă, sâmbătă dimineață, ci era la clubul său de golf din Virginia.

Și în Philadelphia, orașul care s-a dovedit decisiv pentru victoria lui Biden în Pennsylvania, omenii s-au strâns în fața primăriei, agitând steaguri cu chipul lui Biden. Potrivit CNN, majoritatea oamenilor purtau măști. În New York, mii de oameni au împânzit străzile orașului, iar o mulțime zgomotoasă s-a strâns lângă clădirile deținute de actualul președinte, strigând „S-a terminat cu Trump!”.

 

UPDATE

Știrea propagată de principalele surse mass-media, cu victoria lui Biden, a fost extrem de greu digerată de tabăra republicană, care, cu câteva excepții, a preferat să păstreze tăcerea. Președinta Comitetului Național Republican, Ronna McDaniel, a transmis pe Twitter că „mass-media nu decid cine câștigă alegerile, ci voturile”. Ea a adăugat că orice „investigații privind nereguli sau fraude” au nevoie de timp pentru a ajunge la o concluzie.

Chiar în noaptea alegerilor, Trump făcuse primul pas spre anarhia post-electorală, anunțând, fără dovezi, „o fraudă electorală” de anvergură și autoproclamându-se învingător în câteva state-cheie, în care rezultatul era departe de a fi cunoscut. Înaintea acuzațiilor formulate de McDaniel, o oficialitate din Comisia Electorală Federală din Statele Unite declara că nu există dovezi privind fraude în scrutinul prezidenţial şi legislativ de anul acesta. În schimb, senatorul republican Mitt Romney, un critic vocal al lui Trump, i-a felicitat pe Biden și Harris.

Între timp, refuzul lui Trump de a-și recunoaște înfrângerea provoacă îngrijorarea în rândul clasei politice americane, creând o stare de incertitudine fără precedent. Nimeni nu știe cum se va produce transferul de putere și ce se va întâmpla în aceste două luni, având în vedere că, în ianuarie 2021, Biden ar trebui să depună jurământul la Casa Albă.

Ceea ce este extrem de limpede este faptul că personalitatea polarizantă a lui Donald Trump a produs o divizare fără precedent la nivelul societății americane, reflectată în cea mai mare participare electorală din istoria țării și, din această perspectivă, Biden va avea o misiune destul de dificilă din momentul în care își va prelua mandatul.

UPDATE:

După mesajul victorios postat de Biden, Rudy Giuliani, avocatul lui Donald Trump, a făcut o declarație vehementă.

„Niciun republican nu a avut ocazia să se uite la buletinele de vot, cu unele pare că e ceva în neregulă, chiar dacă poți să te uiți de la distanță și poți spune că da, parcă a vrut să voteze cu un anumit candidat”, a acuzat Giuliani. Potrivit avocatului, această situație  a devenit un „tipar”, regăsindu-se nu doar în Pennsylvania, ci și în Georgia, Michigan, Carolina de Nord. „Nu cred în conspirații, nici în coincidențe. E amuzant că niciunui republican nu i s-a permis accesul (n.r. la deschiderea buletinelor de vot venite prin corespondență). Nu ni s-a dat dreptul de a ne uita la acele buletine de voturi. E ilegal, e neconstituțional! Vom veni în fața instanței. Acesta este un exemplu dintre multe altele care nu au fost în regulă. E o situație strigătoare la cer, într-o competiție atât de importantă, avem de-a face cu o metodă foarte suspectă de vot. Mi se pare că cineva a trimis un mic bilețel pe care a scris să nu-i lase pe republicani să se uite la buletinele de vot venite prin corespondență.”

Acestea sunt doar o parte din acuzațiile lui Rudy Giuliani, care a recurs chiar și la „martori” care să susțină varianta fraudării votului.

 

ȘTIRE INIȚIALĂ:

Joseph Biden, candidatul Partidului Democrat, a câştigat scrutinul prezidenţial din Statele Unite, conform noilor proiecţii, realizate de CNN și Reuters, după actualizarea rezultatelor oficiale din statul Pennsylvania.

Potrivit acestor surse, Biden are 273 de voturi în Colegiul electoral federal, în timp ce Donald Trump, preşedintele în funcţie al SUA, numai 214.

Joe Biden era creditat anterior, potrivit diverselor proiecţii, cu 253-264 de voturi în Colegiul electoral federal. Conform noilor date oficiale, avansul lui Joe Biden a crescut în statul Pennsylvania, care are 20 de voturi în Colegiul electoral federal. Astfel, Joe Biden depăşeşte detaşat pragul de 270 de voturi în Colegiul electoral federal. În Pennsylvania, avansul lui Biden a ajuns la 34.000 de voturi, după numărarea a 99% din buletinele de vot. De asemenea, avansul lui Biden a crescut şi în statul Nevada.

Biden s-a declarat imediat onorat de victorie, precizând pe un ton prezidențial că va fi preşedintele tuturor americanilor.

„America, sunt onorat că m-aţi ales pe mine să conduc această ţară extraordinară. Sarcinile care ne aşteaptă vor fi dificile, dar vă promit un lucru: voi fi preşedintele tuturor americanilor, indiferent că au votat sau nu cu mine”, a transmis Joe Biden, prin Twitter.

„Sunt modest şi onorat de încrederea pe care poporul american ne-a acordat-o mie şi vicepreşedintelui-ales, Kamala Harris. În pofida obstacolelor fără precedent, americanii au votat într-un număr-record, dovedind încă o dată că democraţia bate profund în inima Americii. În contextul încheierii campaniei electorale, a venit vremea să lăsăm în urmă furia şi retorica dură şi să fim împreună ca naţiune. A venit vremea ca America să se unească şi să se vindece. Noi suntem Statele Unite ale Americii. Nu există nimic imposibil de făcut, dacă suntem împreună”, a subliniat Biden, conform unui comunicat trimis de tabăra democraților.

La 78 de ani, Biden devine cel mai vârstnic președinte al SUA. Concomitent, Kamala Harris urmează să fie prima vicepreședintă femeie a Americii. Ea l-a sunat, de altfel, pe Joe Biden și a filmat momentul în care l-a anunțat că au reușit. 

În același timp, însă, Donald Trump nu se lasă și declară că el este cel care a câştigat detaşat scrutinul prezidenţial. „Am câştigat aceste alegeri, la diferenţă mare”, a transmis Trump, prin Twitter. Echipa de campanie a lui Trump contestă numărarea voturilor prin corespondenţă în state-cheie, în care diferența dintre el și adversarul său democrat este foarte mică.

Cu doar căteva ore înainte, un oficial din Comisia Electorală Federală din Statele Unite, declara că nu există dovezi privind fraude în scrutinul prezidenţial şi legislativ de anul acesta.

Cine este Joe Biden

Joseph Robinette Biden s-a născut la 20 noiembrie 1942, în Scranton, statul Pennsylvania, fiind primul din cei patru copii ai familiei. În 1953, familia Biden s-a stabilit la Claymont, statul Delaware, loc pe care viitorul senator şi vicepreşedinte american avea să-l numească „acasă”

În 1969, el intră în baroul din Delaware şi începe să practice avocatura la Wilmington. În perioada 1970-1972, a lucrat la Consiliul regional din New Castle, fiind ales pentru prima dată senator democrat de Delaware în 1972, la doar 29 de ani, reales în 1978, 1984, 1990, 1996, 2002 şi 2008. Practic, mandatul său a cuprins perioada 3 ianuarie 1973 - 15 ianuarie 2009, când a demisionat pentru a deveni vicepreşedinte.

Ca vicepreşedinte a vizitat peste 50 de ţări, a lucrat alături de Congres pentru a creşte nivelul de trai al clasei de mijloc, pentru a reduce violenţa armată, precum şi pe cea împotriva femeilor, precum şi pentru a combate cancerul.

În octombrie 2011, Joe Biden declara că va candida la un nou mandat de vicepreşedinte.

La sfârşitul anului 2012, preşedintele Barack Obama l-a mandatat pe vicepreşedintele american Joe Biden să iniţieze propuneri referitoare la legislaţia privind controlul armelor de foc, în contextul în care liderul de la Casa Albă a promis să acţioneze rapid în ceea ce priveşte stabilirea unor noi reguli în domeniu. Măsura a survenit ca urmare a masacrului de la 14 decembrie, când, într-o şcoală din Connecticut, au fost ucise 26 de persoane, între care 20 de copii, cu vârste de 6 şi 7 ani, cu o armă de foc.

În urma câştigării unui nou mandat prezidenţial de către Barack Obama, la 17 decembrie 2012, victoria celor doi a fost proclamată la 6 ianuarie 2013, în cadrul unei sesiuni comune a Congresului.

După decesul fiului său cel mare, Beau, de cancer, în 2015, Joe Biden se implică într-un demers naţional de combatere a acestei maladii, cu scopul de a înregistra un progres semnificativ în prevenirea, diagnosticarea şi tratamentul acestei boli.

La 5 iunie 2020, fostul vicepreşedinte Joe Biden a revendicat victoria în cursa Partidului Democrat pentru desemnarea candidatului care urma să participe la alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie.

În ceea ce priveşte viaţa personală, Joe Biden a fost căsătorit cu Neilia Hunter, împreună cu care a avut 3 copii: Joseph R. 'Beau' Biden, Robert Hunter şi Naomi Christina. La doar câteva săptămâni după ce a fost ales senator democrat de Delaware, în 1972, soţia Neilia şi fiica Naomi, în vârstă de doar 1 an, îşi pierd viaţa în urma unui accident de maşină, iar cei doi băieţi sunt grav răniţi. În 1977, se căsătoreşte cu Jill Jacobs, cu care are o fiică, pe Ashley Blazer. În 2015, Beau, fiul său cel mare, pierde lupta cu cancerul.

După ce a părăsit Casa Albă, în ianuarie 2017, Joe Biden a revenit, alături de familie, la Delaware, iar în lunile care au urmat a pus bazele unor organizaţii non-profit, centre şi institute care le poartă numele (Biden Foundation, Biden Cancer Initiative, the Penn Biden Center for Diplomacy and Global Engagement, the Biden Institute - University of Delaware).

Subiecte în articol: Joe Biden
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri