Jurnalul.ro Ştiri Social Jumătate dintre copiii din România, în risc de sărăcie

Jumătate dintre copiii din România, în risc de sărăcie

de Dan Radu    |   

Aproape jumătate dintre copiii din România sunt supuşi riscului de sărăcie sau de excludere socială, ţara noastră stând cel mai rău la acest capitol din toate statele membre ale Uniunii Euro­pene, se arată într-un raport publicat de agenţia de statistică Eurostat cu ocazia Zilei Internaţiona­le a Drepturilor Copiilor.

Deşi riscul de sărăcie şi excluziune socială este în scădere în majoritatea statelor UE, în ceea ce-i priveşte pe copii, în România procentul minorilor afectaţi a rămas relativ constant, observându-se chiar o uşoară creştere. Astfel, dacă în anul 2010, 48,1% dintre copiii de până în 18 ani erau la risc de sărăcie, în România, în 2016 procentul creştea la 49,2%, cel mai ridicat din UE. Pe locul doi în acest top se situează Bulgaria, cu 45,6%, cu amendamentul că faţă de 2010, la vecinii de la sud de Dunăre se observă o diminuare cu 4,2% a minorilor aflaţi în această situaţie. Riscul de sărăcie este definit de biroul de statistică al Uniunii Europene după trei criterii: traiul într-o gospodărie cu venituri reduse, unde există lipsuri materiale severe sau unde unul sau ambii părinţi nu au o slujbă. Un raport separat al UNICEF arăta că, în România, opt din 100 de minori trăiesc în sărăcie severă, adică trebuie să supravieţuiască cu mai puţin de 15 lei pe zi, o situaţie care aduce, pe lângă sărăcia în sine, şi excluderea socială: lipsa de acces la educaţie sau sistemul sanitar. Din totalul minorilor care trăiesc cu mai puţin de 15 lei pe zi, 35% fac parte din etnia romă. Potrivit Strategiei naţionale pentru reducerea sărăciei, există diferenţe substanţiale între minorii din mediul rural şi cei din mediul rural. Astfel, un copil din doi din mediul rural trăieşte în sărăcie, în timp ce la oraş, procentul este de 17%.

Declaraţie de intenţie

Un raport realizat de Federaţia Organi­zaţiilor Neguver­namentale pentru Copii şi UNICEF România arată că aproape o treime dintre familiile copiilor din mediul rural nu au venituri suficiente pentru traiul de zi cu zi. Unul din opt copii din satele româneşti merge uneori sau întotdeauna la culcare flămând. Cu ocazia Zilei Interna­ţionale a Drepturilor Copiilor, preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj prin care a reamintit angajamentul său de a se asigura că minorii din România vor fi crescuţi în spiritul idealurilor democratice şi al păcii. „Nu am uitat promisiunea de a fi un susţinător al drepturilor copilului şi de a acţiona pentru ca ei să trăiască în acord cu idealurile democra­tice, în spiritul păcii, demnităţii, libertăţii, toleranţei, egalităţii şi solidarităţii. Ca preşedinte al României, vă asigur că voi susţine în continuare acest deziderat", se arată în mesajul preşedintelui.

Fiecare copil este o speranţă într-un viitor mai bun. Este obligaţia noastră să le asigu­răm tuturor şanse echitabile şi sprijin adecvat. Klaus Iohannis, preşedintele României

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri