Jurnalul.ro Ştiri Externe Kamala Harris, posibil candidat în locul lui Biden

Kamala Harris, posibil candidat în locul lui Biden

de Redacția Jurnalul    |   

Biden o susține pe vicepreședinta Kamala Harris

„Vreau să-mi ofer sprijinul deplin și aprobarea pentru Kamala pentru a fi candidatul partidului nostru în acest an”, arată Joe Biden, după ce și-a retras candidatura.

Președintele Joe Biden a declarat că nu va candida în acest an și o susține pe vicepreședintele Kamala Harris.

„Astăzi vreau să-mi ofer sprijinul deplin și aprobarea pentru Kamala pentru a fi candidatul partidului nostru în acest an. Democrați - este timpul să ne unim și să-l învingem pe Trump. Haideți să facem asta”, a spus Biden într-o postare pe X.

El a adăugat că alegerea lui Harris ca partener de cursă în 2020 a fost „cea mai bună decizie pe care am luat-o”.

Donatori de top semnalează sprijinul pentru nominalizarea lui Kamala Harris

În perioada premergătoare deciziei președintelui Joe Biden de a ieși din cursa pentru 2024, mai mulți donatori au contactat proactiv echipa vicepreședintelui Kamala Harris pentru a semnala că ar fi dispuși să o susțină dacă ar candida.

CNN citează trei persoane familiarizate cu discuțiile.

Un donator care a participat la una dintre aceste discuții a descris mesajul astfel: „Dacă se schimbă ceva, suntem alături de tine”.

Decizia lui Biden de a ieși din cursă și de a o susține pe Harris reprezintă o schimbare seismică pentru Partidul Democrat - o schimbare pe care donatorii o îmbrățișează public.

Mitri Mehlhorn, un strateg politic democrat care consiliază mai mulți susținători cu bani, a publicat duminică o declarație în urma retragerii lui Biden, susținând-o pe Harris.

„Kamala Harris este visul american personificat, fiica unor imigranți care s-au întâlnit la Cal. Ea este, de asemenea, tenacitate personificată, ridicându-se din orașul meu natal Oakland California pentru a deveni procurorul de top al statului”, se arată în declarație.

Donațiile importante pentru campania de realegere a lui Biden au scăzut considerabil în săptămânile care au urmat prestației președintelui la dezbaterea de la CNN și crizei de încredere în Partidul Democrat care a rezultat din aceasta, iar finanțarea campaniei sale a devenit un aspect cheie în momentul în care acesta a analizat dacă să rămână în cursă.

Potrivit unei surse implicate în discuții, donatorii importanți care au reținut cecurile din cauza îngrijorărilor legate de candidatura lui Biden au început brusc să contacteze consilierii, exprimându-și disponibilitatea de a face donații pentru campanie.

Partidul Democrat spune că va anunța detaliile procesului de nominalizare

Partidul Democrat spune că va anunța detaliile procesului de nominalizare. În mai bine de două secole de democrație, alegătorii americani au ales un singur președinte de culoare și niciodată o femeie.

Președintele Comitetului Național Democrat, Jaime Harrison, a declarat: „Poporul american va auzi de la Partidul Democrat următorii pași și calea de urmat pentru procesul de nominalizare”, transmite Reuters.

În mai bine de două secole de democrație, alegătorii americani au ales un singur președinte de culoare și niciodată o femeie.

Acest record îi face chiar și pe unii alegători de culoare să se întrebe dacă Harris poate sparge cel mai greu plafon din politica americană.

„Rasa și sexul vor fi o problemă? Absolut”, a declarat LaTosha Brown, strateg politic și co-fondator al Black Voters Matter Fund.

Harris s-ar confrunta cu alte provocări majore: dacă ar fi promovată în fruntea listei, ar avea la dispoziție abia trei luni pentru a face campanie și pentru a uni partidul și donatorii în jurul ei. Dar mulți democrați sunt încântați de șansele ei.

Harris, în vârstă de 59 de ani, este cu două decenii mai tânără decât Trump și un lider în partid în ceea ce privește dreptul la avort, o problemă care rezonează cu alegătorii tineri și cu baza progresistă a democraților.

Susținătorii afirmă că ea ar energiza acești alegători, ar consolida sprijinul celor de culoare și ar aduce aptitudini de dezbateri ascuțite pentru urmărirea cazului politic împotriva fostului președinte.

Candidatura ei ar oferi un contrast cu Trump și cu contracandidatul său la vicepreședinție, senatorul J.D. Vance, cei doi bărbați albi de pe lista republicană, a spus Brown.

„Asta pentru mine reflectă trecutul Americii. Ea reflectă prezentul și viitorul Americii”, a spus Brown.

Dar, în ciuda faptului că a câștigat laude în ultimele săptămâni pentru apărarea sa puternică a lui Biden, unii democrați rămân îngrijorați de primii doi ani șubrezi în funcție ai lui Harris, de campania de scurtă durată pentru nominalizarea democrată din 2020 și - poate cel mai mult - de greutatea unei lungi istorii de discriminare rasială și de gen în Statele Unite, relatează Reuters.

(sursa: Mediafax)

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Subiecte în articol: kamala harris candidat
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri