Situaţia politică din Republica Moldova este urmărită cu îngrijorare în Ucraina. Într-un comunicat al Ministerului de Externe ucrainean, citat luni de Unian.ua, se subliniază că „este important pentru Republica Moldova, dar şi pentru situaţia de securitate din regiune să nu se admită o intervenţie străină care ar fi orientată spre realizarea scenariului rus de federalizare a republicii”.
„În calitate de stat-mediator şi garant, Ucraina este interesată într-o Republică Moldova stabilă, democratică şi europeană şi este gata să ofere, în caz de necesitate, sprijin în soluţionarea problemelor actuale”, se spune în comunicatul diplomaţiei ucrainene. Ministerul ucrainean de Externe îndeamnă „principalele forţe politice din Republica Moldova să acţioneze în cadrul sistemului de drept şi să soluţioneze problemele pe calea dialogului politic, pentru a evita o confruntare de forţă”. Sâmbătă, Curtea Constituţională a Republicii Moldova a invalidat decretele preşedintelui Igor Dodon privind desemnarea ca premier a Maiei Sandu - liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) şi numirea guvernului condus de aceasta. Noul guvern depusese deja jurământul în faţa parlamentului. Între timp, într-un mesaj al Ministerului moldovean al Apărării, postat luni pe pagina oficială de Facebook a instituţiei, se arată că armata naţională a Republicii Moldova se subordonează doar ordinii constituţionale, îşi continuă în mod obişnuit activitatea, nu se implică în criză şi va rămâne în afara jocurilor politice.
Funcţia de ministru al Apărării în guvernul condus de democratul Pavel Filip este exercitată de Eugen Sturza, care a promovat strângerea legăturilor Republicii Moldova cu NATO.
Eugen Sturza promite neimplicarea armatei