Liderul nord-coreean, Kim Jong-un, a moștenit o armată cu grave probleme provocate de corupție, susține un document confidențial, dezvăluit, ieri, de rețeaua de televiziune sud-coreeană MBC, preluată de agenția EFE.
Textul, datat aprilie 2012, semnala, de exemplu, că în una dintre unitățile Armatei Populare, amplasată la 50 de kilometri nord de Phenian, 75% din echipamentele de artilerie erau considerate nefuncționale, fiind oxidate sau pline de praf. Potrivit MBC, autoritățile nord-coreene au elaborat acest document pentru a evalua situația forțelor de apărare atunci când Kim Jong-un a preluat puterea, după moartea tatălui său, Kim Jong-il, în decembrie 2011. Raportul, la care a avut acces postul sud-coreean, atribuie proasta funcționare a armatei corupției înrădăcinate în rândurile sale, în special între înalții oficiali. Conform documentului, militarii nord-coreeni sufereau la acel moment de „o gravă penurie de alimente", cauzată, parțial, „de vânzarea de orez de către comandanți pentru obținerea de beneficii materiale”. În prezent, la patru ani și jumătate de la elaborarea raportului, nu se cunoaște până la ce nivel afectează corupția starea armatei, din cauza ermetismului extrem al regimului nord-coreean. În tot cazul, notează EFE, experții au semnalat în numeroase ocazii că liderul Kim Jong-un a declanșat o campanie contra militarilor corupți, în încercarea sa de a acorda prioritate Armatei Populare, în calitate de garantă a supraviețuirii țării în fața a ceea ce el consideră a fi „amenințarea” reprezentată de SUA și Coreea de Sud.
În 2013, când liderul de la Phenian a ordonat execuția unchiului său, presa de stat a anunțat că acesta a fost împușcat pentru fapte de corupție.
„Forța militară a unei țări reprezintă puterea sa națională”. Kim Jong-un