Jurnalul.ro Ştiri Externe Directoarea Secret Service, puternic criticată după tentativa de asasinat asupra lui Trump, a demisionat

Directoarea Secret Service, puternic criticată după tentativa de asasinat asupra lui Trump, a demisionat

de Redacția Jurnalul    |   

Directoarea Secret Service, aflată sub focul criticilor după tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump de la 13 iulie, a demisionat, au informat marţi mai multe media americane, relatează AFP şi Reuters.

Kimberly Cheatle, şefa acestui serviciu de elită însărcinat cu protecţia celor mai înalţi responsabili americani, a recunoscut un eşec operaţional. Ea era vizată de numeroase apeluri de a-şi prezenta demisia.

Cheatle a fost criticată atât de congresmeni democraţi, cât şi de cei republicani atunci când a fost audiată, luni, într-o comisie a Camerei Reprezentanţilor. Ea a refuzat să răspundă întrebărilor parlamentarilor nemulţumiţi de planul de securitate pentru mitingul din 13 iulie şi de modul în care instituţiile de aplicare a legii au răspuns la comportamentul suspect al atacatorului.

Mai mulţi parlamentari republicani şi democraţi i-au cerut lui Kimberly Cheatle să demisioneze.

Într-un comunicat dat publicităţii marţi, preşedintele democrat Joe Biden şi-a exprimat recunoştinţa pentru Kimberly Cheatle "pentru deceniile sale de activitate".

"De-a lungul întregii sale cariere în cadrul Secret Service, ea s-a devotat deplin şi şi-a riscat viaţa pentru a ne proteja naţiunea", a adăugat el.

Ancheta declanşată urmează să stabilească circumstanţele tentativei de asasinat împotriva lui Trump, în special modul în care atacatorul a ajuns cu o puşcă seminautomată pe acoperişul unei clădiri aflate la mai puţin de 150 de metri de podiumul de pe care fostul preşedinte li se adresa simpatizanţilor.

Unul dintre participanţii la miting a fost ucis, iar alţi doi au fost răniţi, înainte ca poliţia să îl lichideze pe atacator - Thomas Matthew Crooks, în vârstă de 20 de ani. S-a dovedit deja că el apucase să tragă opt focuri şi a supravieţuit 26 de secunde după primul, înainte de a fi împuşcat mortal de Secret Service. La sfârşitul săptămânii trecute, presa americană a relatat că serviciul respinsese mai multe cereri de a consolida securitatea lui Trump.

''Deşi demisia directoarei Cheatle este un pas către tragerea la răspundere, avem nevoie de o analiză completă a modului în care ser produc aceste eşecuri în măsurile de securitate, astfel încât să le putem împiedica să avanseze'', a afirmat James Comer, preşedintele republican al Comisiei de control din camera Reprezentanţilor. ''Vom continua să supraveghem Secret Service'', a adăugat el.

Şi preşedintele Joe Biden, care s-a retras recent din campania pentru realegerea sa, a cerut o anchetă independentă. Marţi, când şi-a exprimat recunoştinţa pentru fosta directoare a Secret Service pentru activitatea ei, el a spus că aşteaptă "cu nerăbdare" să evalueze concluziile acestei anchete.

Numeroase critici au vizat măsurile de securizare deficitare la acoperişul clădirii industriale pe care s-a plasat trăgătorul, la aproximativ 140 de metri de scena pe care vorbea Donald Trump. Acoperişul respectiv a fost declarat în afara perimetrului de securitate delimitat de Secret Service pentru evenimentul respectiv, o decizie criticată de parlamentari şi foşti agenţi.

Printre atribuţiile Secret Service se află protecţia preşedintelui şi a vicepreşedintelui Statelor Unite, a foştilor preşedinţi, a familiilor acestora, precum şi a principalilor candidaţi la preşedinţie şi a şefilor de stat străini aflaţi în vizită pe teritoriul SUA.  AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri