Jurnalul.ro Ştiri Observator Iohannis salută progresul Republicii Moldova către UE: Sunteți parte firească din familia europeană

Iohannis salută progresul Republicii Moldova către UE: Sunteți parte firească din familia europeană

de Redacția Jurnalul    |   

„Eforturile pe care le faceți sunt foarte mari, însă beneficiile apartenenței la Uniune sunt pe măsură, iar cetățenii vor simți aceste beneficii în sistemul de educație, în cel de sănătate, în infrastructură, conectivitate și, desigur, în plan economic”, spune Iohannis la Chișinău.

„Cu zece ani în urmă, în 2014, la scurt timp după ce am fost ales, am efectuat prima vizită în calitate de Președinte al României la Chișinău. Am dorit să transmit astfel un semnal puternic privind atenția deosebită pe care o voi acorda relațiilor noastre bilaterale. Apoi, în 2020, am venit la Chișinău imediat după câștigarea alegerilor de către doamna Președinte Maia Sandu, când cetățenii au semnalat ferm opțiunea lor pro-europeană prin votul exprimat. De-a lungul anilor, am efectuat numeroase vizite la Chișinău și am avut onoarea de a fi Președintele României în ceea ce putem numi cea mai bună și prolifică perioadă a cooperării între România și Republica Moldova. Contribuția strategică a României la progresul continuu al Republicii Moldova pe drumul reformelor și al integrării europene este incontestabilă, fiind unul dintre cele mai importante succese de politică externă din ultimii zece ani. Vă felicit și cu acest prilej pentru pașii istorici realizați în procesul de ancorare în marea familie europeană, din care sunteți parte firească, și pentru deschiderea oficială a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Șeful statului a adăugat că șiu că eforturile pe care le face Republica Moldova sunt foarte mari, însă beneficiile apartenenței la Uniune sunt pe măsură, iar cetățenii vor simți aceste beneficii în sistemul de educație, în cel de sănătate, în infrastructură, conectivitate și, desigur, în plan economic: „În plus, Uniunea Europeană reprezintă o comunitate în care identitatea, istoria și independența sunt respectate, nu rescrise sau încălcate brutal. În ceea ce privește reușitele la nivelul cooperării sectoriale bilaterale, doresc să menționez, din multitudinea acestora, o serie de proiecte extrem de importante: Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău a devenit pe deplin funcțional în octombrie 2021 și a consolidat securitatea energetică a Republicii Moldova, fiind punctul focal al unei interconectări ireversibile cu Uniunea Europeană, prin România. Totodată, avem o cooperare solidă pentru dezvoltarea infrastructurii de transport al energiei electrice, un exemplu concret în acest sens fiind construirea interconexiunii Suceava-Bălți. Aceasta va permite României să ajute mai eficient Republica Moldova în cazul unor crize de aprovizionare cu energie electrică. România a intervenit, de altfel, decisiv pentru sprijinirea Chișinăului în momentul în care Rusia a început să folosească energia ca armă geopolitică. Doresc să vă asigur că angajamentul nostru de a vă susține în orice situație de criză, inclusiv din domeniul energiei, este mai ferm ca niciodată”.

Cooperarea economică este, potrivit președintelui, și aceasta la un nivel înalt: „România este, de mai mulți ani, primul partener comercial al Republicii Moldova, cum și dumneavoastră, doamnă Președinte, tocmai ați subliniat. Peste 1.600 de companii cu capital românesc contribuie la nivelul crescut al investițiilor în domenii diverse și creează, aici, numeroase locuri de muncă. Nu în ultimul rând, continuăm să realizăm multiple proiecte în beneficiul tuturor cetățenilor Republicii Moldova. Acordul privind ajutorul nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro ne oferă un cadru actualizat pentru finanțarea acestor proiecte de interes. Am certitudinea că asistența din partea României prin acest instrument va continua să aducă o schimbare în bine în viața tuturor cetățenilor Republicii Moldova”.

„Foarte aproape de noi, agresiunea ilegală a Rusiei asupra Ucrainei continuă deja de mai bine de doi ani. În același timp, războiul hibrid purtat asupra Republicii Moldova și a cetățenilor săi este tot mai intens și ia forme tot mai grave. În contextul regional atât de complex, consolidarea independenței pe toate planurile rămâne o premisă esențială pentru dezvoltarea cuprinzătoare și afirmarea democratică, europeană a Republicii Moldova. Așa cum ați văzut cu câteva momente în urmă, am semnat astăzi, cu doamna Președinte Maia Sandu, o Declarație Comună privind reziliența Republicii Moldova. Este un document politic ce susține și întărește cooperarea bilaterală în acest domeniu vital și recunoaște pașii importanți pe care autoritățile de la Chișinău i-au făcut în ultimii ani pe calea europeană. Totodată, această Declarație reprezintă și o reconfirmare a sprijinului multidimensional pe care România îl acordă Republicii Moldova pentru consolidarea rezilienței instituționale și la nivelul societății. În această toamnă, inclusiv prin participarea la referendumul privind integrarea europeană, cetățenii Republicii Moldova vor avea oportunitatea istorică să opteze pentru stabilitate, securitate și bunăstare, pentru continuitate pe drumul european. Este vital ca vocea dumneavoastră să fie foarte clar auzită aici, la Chișinău, la Bruxelles, în toate capitalele europene și la nivel internațional!România vă va fi alături, drept cel mai de încredere și activ susținător al parcursului european, și încurajez, de la acest pupitru, toți partenerii internaționali să sprijine consistent și pe termen lung Republica Moldova și pe cetățenii săi! Angajamentul strategic al României pentru dezvoltarea democratică a Republicii Moldova va rămâne de nezdruncinat și asta pe termen lung”, a mai spus Iohannis.

Știre inițială:Preşedintele României, Klaus Iohannis, a ajuns, sâmbătă, la Chişinău, cu prilejul vizitei oficiale pe care o efectuează în Republica Moldova.
Şeful statului a fost primit preşedintele Republicii Moldova, Maia Sanda, cu care are convorbiri oficiale şi tete-a-tete. Ulterior, cei doi şefi de state vor participa la ceremonia semnării Declaraţiei Comune cu privire la cooperarea bilaterală pentru consolidarea rezilienţei Republicii Moldova

Preşedintele României va participa, la prânz, la o ceremonie de depunere a unui buchet de flori la bustul lui Mihai Eminescu din Grădina Publică "Ştefan cel Mare şi Sfânt" din capitala Republicii Moldova.

Vizita lui Klaus Iohannis la Chişinău are loc în contextul în care în Republica Moldova se sărbătoreşte, sâmbătă, Ziua Limbii Române. 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri