Jurnalul.ro Ştiri Externe Kremlinul vrea să transforme Ucraina în Coreea 

Kremlinul vrea să transforme Ucraina în Coreea 

de Şerban Mihăilă    |   

După mai bine de o lună de lupte în care nu a reușit să cucerească niciun oraș ucrainean important, Rusia și-a redus ambițiile inițiale, focalizându-se pe preluarea controlului asupra regiunii Donbas, unde separatiștii susținuți de Moscova se luptă de opt ani cu forțele guvernamentale. Șeful serviciilor de informații militare ucrainene, Kirilo Budanov, acuză Kremlinul că încearcă să împartă Ucraina în două, făcând o comparație cu situația din Coreea, împărțită în Nord și Sud. 

După un eșec răsunător în tentativa sa de a cuceri în numai câteva zile Kievul și de a înlocui administrația Zelenski cu un guvern-marionetă, armata rusă pare să-și fi schimbat obiectivul pe frontul ucrainean. Un oficial militar rus de rang înalt, citat de AP, a dezvăluit că trupele Kremlinului sunt direcționate, în mare parte, spre estul Ucrainei. 

Moscova susține acum că principala sa țintă este securizarea întregii regiuni estice Donbas, care este controlată parțial de separatiștii proruși. Rusia i-a susținut pe rebelii din Luhansk și din orașul vecin Donețk, de când insurgența a izbucnit în zonă, la scurt timp după ce Moscova a anexat Peninsula Crimeea de la Ucraina, în 2014.

De altfel, în luna februarie, Kremlinul recunoscuse republicile separatiste Donețk și Luhansk, cu numai trei zile înaintea declanșării invaziei. Acum, în timpul negocierilor cu Kievul, Rusia a cerut administrației Zelenski să recunoască la rândul ei independența Donețkului și a Luhansk-ului, aceasta fiind una dintre principalele condiții impuse de președintele Putin pentru încetarea focului. 

Zelenski nu se lasă

În contextul în care tratativele dintre cele două părți sunt programate să continue marți în Turcia, președintele Volodimir Zelenski a insistat însă asupra integrității teritoriale a țării sale, după ce, anterior, sugerase că este pregătit pentru un compromis. 

Zelenski a declarat, într-un discurs video rostit pentru ucraineni, duminică seara, că, în cadrul discuțiilor care vor avea loc la Istanbul, guvernul său va acorda prioritate „integrității teritoriale” a Ucrainei.

În comentarii făcute pentru jurnaliști ruși mai devreme, în cursul aceleiași zile, Zelenski adoptase însă un ton diferit, afirmând că Ucraina este dispusă să își asume statutul de neutralitate și să facă un compromis cu privire la statutul regiunii Donbas, ca parte a unui acord de pace.

În convorbirea video, pe care Kremlinul a avertizat preventiv presa rusă să nu o relateze, Zelenski a mai precizat că orice acord trebuie să fie garantat de părți terțe și supus unui referendum.

Rusia vrea să împartă țara

Tot înaintea negocierilor de la Istanbul, șeful serviciilor de informații militare ucrainene, Kirilo Budanov, a afirmat că președintele rus, Vladimir Putin, urmărește să cucerească toată partea de est a Ucrainei. „Este o încercare de a crea Coreea de Nord și Coreea de Sud în Ucraina!”, a spus el, citat de Reuters, referindu-se la divizarea Coreei după cel de-al Doilea Război Mondial. 

„Invadatorii vor încerca să plaseze teritoriile ocupate într-o singură structură cvasi-statală și să o asmută contra Ucrainei independente”, a adăugat Budanov, într-o declarație publicată de Ministerul Apărării. El a prezis că lupta de gherilă a ucrainenilor va zădărnici astfel de planuri. „Atunci va rămâne un singur scenariu relevant pentru ruși - cum să supraviețuiască!”, a avertizat Budanov.

Separatiștii vor referendum

Afirmațiile șefului serviciilor de informații militare ucrainene par să aibă acoperire, după recentele poziții exprimate de separatiștii din Donbas.

Un lider local din autoproclamata Republică Populară Luhansk a declarat, la sfârșitul săptămânii trecute, că regiunea ar putea organiza în curând un referendum privind aderarea la Rusia, așa cum s-a întâmplat în Crimeea, după ce Moscova a luat cu forța acest teritoriu ucrainean, în 2014.

La vremea respectivă, populația din Crimeea a votat în mod covârșitor pentru ruperea de Ucraina și alăturarea la Rusia. Rezultatul votului nu a fost recunoscut de cea mai mare parte a comunității internaționale. 

De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Oleg Nikolenko, a respins discuțiile despre orice referendum în estul Ucrainei. „Toate referendumurile false din teritoriile ocupate temporar sunt nule și neavenite și nu vor avea nicio valabilitate legală!”, a avertizat Nikolenko, citat de Reuters.

Occidentul, acuzat de lașitate

Între timp, Zelenski a acuzat din nou Occidentul de lașitate. Liderul de la Kiev a cerut, pe un ton exasperat, duminică, avioane de luptă și tancuri pentru a face față invaziei rușilor. Zelenski a criticat „ping-pongul Occidentului despre cine și cum ar trebui să furnizeze avioane” și alte arme, în timp ce atacurile cu rachete rusești ucid civili ucraineni.

Kievul susține că, pentru a învinge Rusia, Occidentul trebuie să furnizeze avioane de luptă și nu doar rachete și alte echipamente militare. O propunere de a transfera avioane poloneze în Ucraina, prin intermediul Statelor Unite, a fost abandonată, pe fondul preocupărilor membrilor NATO de a nu fi atrași în lupte directe contra trupelor rusești. 

În remarcile sale critice, Zelenski a acuzat de altfel guvernele occidentale că „se tem să prevină această tragedie”, existând „frica de a lua pur și simplu o decizie”.

Putin refuză întâlnirea cu Zelenski

Între timp, șeful diplomației de la Moscova, Serghei Lavrov, a susținut, luni, că o întâlnire între Putin şi Zelenski ar trebui să aibă loc, numai după ce poziţiile celor două părţi asupra unor chestiuni esenţiale se apropie. Zelenski insistase în repetate rânduri în privința organizării imediate a unei astfel de întrevederi. 

Putin „a spus că nu ar refuza niciodată o întâlnire cu preşedintele Zelenski, dar trebuie ca aceasta să fie bine pregătită. Conflictul din sânul Ucrainei s-a agravat în toţi aceşti ani, s-au acumulat multe probleme”, a spus Lavrov.

În aceste condiții, șansele soluționării conflictului din Ucraina par tot mai îndepărtate. Kremlinul dă impresia că mimează dorința de a face pace, iar partea ucraineană nu este dispusă să facă rușilor nicio concesie, în afara discutării unui eventual statut de neutralitate. 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri