Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale La Art Safari, în prim-plan cele mai importante femei din arta românească

La Art Safari, în prim-plan cele mai importante femei din arta românească

de Magdalena Popa Buluc    |   

Din 6 septembrie, se deschide o nouă ediție Art Safari, la Palatul Dacia-România de pe Lipscani. Noul sezon este dedicat în exclusivitate femeilor cu o contribuție impresionantă în arta și cultura românească, dar și reprezentărilor idealului feminin.

  • Marile artiste ale secolului trecut, Regina Maria și Cecilia Cuțescu-Storck, prima femeie profesor de artă din Europa, se află în centrul unor ample expoziții de artă și obiect, reunite de la mari muzee din țară și colecții private.
  • Publicul este invitat să descopere și noul val de artiste contemporane: de la Millenials până la reprezentantele Generației Z, arta timpurilor noastre într-o viziune 100% fresh și feminină – Young Blood – ediție specială!
  • O expoziție îndrăzneață reunește o gamă diversă de reprezentări ale sânilor în arta românească, de la 1880 până în prezent. Și răspunde unei inițiative mai largi, pe plan european și internațional, de chestionare a așteptărilor sociale și culturale legate de corpul feminin.
  • Programul expozițional al noii ediții este completat de o legendă a fotografiei contemporane, Sibylle Bergemann, publicată de New York Times, Der Spiegel și alte titluri internaționale de prestigiu.

Odată cu debutul noului sezon, începe o nouă serie a evenimentelor speciale: tururi ghidate nocturne pentru studenți, seniori și alți iubitori de artă, ateliere de creație pentru copii – Art Safari Kinder – și brunch-uri. Noul sezon va cuprinde 6 expoziții permanente plus alte expoziții temporare-surpriză, care vor fi anunțate pe parcurs.

Programul complet al ediției:

1. Maria a României, regină și artistă, alături de „Femeile Pictore și Sculptore”

O incursiune în viața și arta Mariei a României, regina care a rămas în istorie nu numai prin faptele eroice din timpul Marelui Război, dar și prin latura artistică a ființei sale. Opera sa îmbogățește patrimoniul național. Pasionată întreaga viață de grădini și de natură, va picta exclusiv flori – crini, maci, iriși, nuferi – într-o manieră specifică stilului Art Nouveau. Regina Maria a fost atrasă și de designul de mobilier, iar multe dintre piesele pe care le-a conceput au decorat interioarele Castelului Pelișor. O parte a creației sale se poate vedea în expoziția de față, realizată în colaborare cu Muzeul Național Peleș, Muzeul Național Brukenthal și Muzeul Național Cotroceni, dar și cu importante colecții private.

Un capitol distinct în cadrul expoziției este cel dedicat Asociaţiei „Femeile pictore şi sculptore”, care a fost întemeiată în 1916, la Bucureşti, de artistele Cecilia Cuţescu-Storck, Olga Greceanu şi Nina Arbore, sub patronajul Reginei Maria. Expoziția evidențiază creația artistelor active în prima jumătate a secolului XX. Aflate în contact cu arta europeană academistă, dar și cu cea modernă și avangardistă, într-o perioadă de maximă efervescență culturală, acestea s-au pregătit alături de profesori talentați, lângă care și-au dobândit și dezvoltat măiestria.

Printre marile artiste evocate în cadrul expoziției le amintim pe: Olga Greceanu, Lucia Dem. Bălăcescu, Irina Codreanu, Micaela Eleutheriade, Margareta Sterian, Ligia Macovei, Rodica Maniu (Mützner), Nina Arbore, Milița Petrașcu, Magdalena Rădulescu, Lola Schmierer Roth. Capitol curatoriat de Alexandra Ilniţchi-Ardelean, de la Muzeul de Artă Brașov. Design expoziție realizat de Diana Nicolaie.

2. Cecilia Cuțescu-Storck. Prima femeie profesor de artă din Europa

Cecilia Cuțescu-Storck (1879-1969) are marele merit de a fi devenit prima femeie profesor de artă din Europa. Cu studii la München și la Paris, s-a bucurat de un mare succes internațional și a expus la Bienala de la Veneția, la Barcelona sau Paris. A călătorit în Italia, Franța, Spania, Portugalia, Istanbul, considerând călătoria o necesitate, care îi dădea posibilitatea de a se conecta la noile direcţii ale artei europene. A fost asemănată cu Paul Gauguin, din care probabil s-a inspirat în realizarea pastelurilor sale pe teme paradisiace.

Cecilia Cuțescu-Storck a animat cultura noastră și a îmbogățit simțitor viața artistică. A deschis drumurile artei monumentale și a realizat cele mai inspirate și mai valoroase picturi murale laice din timpul său. Preocuparea pentru pictura murală și-a pus amprenta asupra propriei case, astăzi Muzeul de Artă „Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck”, parte a Muzeului Municipiului București.

Curatoarea expoziției realizate în parteneriat cu Muzeul Municipiului București este Drd. Ana Maria Măciucă-Pufu, muzeograf – Pinacoteca Muzeului Municipiului București. Scenografia este realizată de Cosmin Florea.

3. Sâni

De-a lungul istoriei artei, sânii au reprezentat un motiv inepuizabil de fascinație și conflict. De la influențele academiste ale secolului al XIX-lea, până la experimentările moderne și contemporane, nudul a traversat idealizări formale și conceptuale, abordări abstracte, hibride sau politizate, surprinse în teme ca maternitate, erotism, cenzură sau estetism.

„Sâni” aduce împreună o gamă diversă de reprezentări ale sânilor în arta românească, de la 1880 până în prezent, oferind astfel o perspectivă amplă asupra transformărilor acestui motiv artistic în cultura vizuală. Expoziția răspunde unei inițiative mai largi de chestionare a așteptărilor sociale și culturale legate de corpul feminin în contextul artistic și societal contemporan, alăturându-se altor expoziții internaționale, precum Boobs in the Arts (Dittrich & Schlechtriem, Berlin, 2023), Darker, Lighter, Puffy, Flat (Kunsthalle Viena, 2023) sau Breasts (Veneția, 2024).

În expoziția din Art Safari, vizitatorii pot vedea lucrări ale artiștilor Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Iosif Iser, Camil Ressu, însă nu lipsesc lucrări de artă contemporană, precum cele semnate de Raluca Ilaria Demetrescu, Ondine Slimovschi, Alexandru Rădvan, Dumitru Gorzo sau Roman Tolici.

4. Young Blood 3.0. Noul val de artiste contemporane (6 septembrie – 15 decembrie la Art Safari și la Promenada Mall: 19 septembrie – 17 noiembrie)

De la pictură la realitate augmentată, creație vestimentară, ceramică, sticlă, sculptură, fotografie, textile sau bijuterii, creațiile artistelor născute după 1980, prezente în expoziția Noului val, traversează cele mai surprinzătoare subiecte, teme de interes și tendințe care jalonează preocupările artei de astăzi. Rolurile sociale, intimitatea, memoria, absurdul, trauma transgenerațională, mediul înconjurător ca spațiu sacru, condiția umană, lumi utopice și narațiuni distopice, mediul digital și confluența artă-tehnologie, precum și obiectul estetic în contemporaneitate. Curatoarea expoziției este Călina Coman.

5. Sibylle Bergemann. Modă, artă, cultură – prin lentila unei femei.

Expoziția oferă o imagine de ansamblu asupra întregii opere a uneia dintre cele mai importante fotografe contemporane din Germania, Sibylle Bergemann (1941-2010). Fotografiile ei au apărut în celebre publicații internaționale. Expoziție realizată în parteneriat cu ifa și Ambasada Republicii Federale Germania în România.

6. Hair Stories by Elseve L’Oréal Paris. Lasă-ți părul să îți spună povestea

Istoria culturală a părului reprezintă o fascinantă metodă de cercetare a relațiilor dintre biologia umană, statut și norme sociale, etaloane ale frumuseții. Plecând de la această fascinantă istorie, expoziția Hair Stories prezintă lucrările a 20 de artiste contemporane din România, în care părul constituie motivul principal.

Ipostazele feminității sunt surprinse prin intermediul unor tehnici diverse și prin abordări care trec de la oniric la simbolic, de la lucrări inspirate de imaginarul TikTok-ului la problematizarea oricărui prototip feminin (îndeosebi aspectul de „zână” cu păr lung și buclat). Hair Stories by Elseve L’Oréal Paris este, de fapt, o expoziție ce ne arată că modul în care ne purtăm părul vorbește despre noi atât la nivel social, cât și la nivel individual.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri