Jurnalul.ro Special Anchete Legea manualelor şcolare, declarată neconstituţională pentru un viciu de procedură

Legea manualelor şcolare, declarată neconstituţională pentru un viciu de procedură

de Ion Alexandru    |   

Una dintre legile importante, adoptate de Parlament, în privinţa manualelor şcolare din învăţământul preuniversitar, a fost declarată neconstituţională, în ansamblul său, de către CCR, pe motiv că a fost adoptată prin votul majorităţii absolute, şi nu prin procedura uzitată în cazul adoptării legilor ordinare. Actul normativ, trimis la promulgare la sfârşitul lunii mai, a fost atacat de către senatorii PNL şi USR, Curtea dându-le dreptate. Motivarea a fost publicată, la începutul acestei săptămâni, în Monitorul Oficial.

 

Concret, cei 27 de senatori ai PNL şi USR, care au atacat, la Curtea Constituţională, Legea manualului şcolar, în ansamblul ei, dar şi articolul 111 din acest act normativ, în special, au făcut sesizarea chiar în ziua în care Parlamentul a trimis-o la promulgare, respectiv pe 31 mai 2018.

Legea manualului şcolar a fost iniţiată de Guvern şi înaintată Camerei Deputaţilor în data de 7 martie. În expunerea de motive s-a arătat necesitatea ca, în procesul compunerii manualelor şcolare noi, Ministerul Educaţiei Naţionale trebuie să finalizeze achiziţia de manuale şcolare, respectând termenele legale pentru derularea etapelor licitaţiilor.

În prezent, statul român, prin Ministerul Educaţiei Naţionale, plăteşte manualele şcolare noi, dar nu deţine şi drepturile de publicare, nefiind proprietarul manuscriselor sau al produselor informatice aferente. Acestea rămân ale editorilor, astfel încât orice modificare la manual se poate realiza numai cu acordul lor. În acest context, licitaţiile pentru manualele şcolare noi sunt mult întârziate, iar, atât timp cât nu sunt considerate bunuri de interes pubic, situaţia manualelor şcolare riscă să fie reiterată anual.

 

Atacată în ziua trimiterii la promulgare

În 29 martie, proiectul de lege a fost adoptat de către Camera Deputaţilor şi trimis Senatului, care este camera decizională. La data de 22 mai, Senatul României a adoptat, la rândul său, Legea manualului şcolar, dar, la 31 mai, a trimis-o, spre promulgare, preşedintelui României, Klaus Iohannis.

În aceeaşi zi, 27 de senatori aparţinând grupurilor parlamentare ale Partidului Naţional Liberal şi Uniunii Salvaţi România au atacat legea la Curtea Constituţională, invocând faptul că actul normativ este neconstituţional, deoarece a fost adoptat în regim de lege organică, încălcându-se astfel principiul bicameralismului funcţional, fiind dezbătut şi adoptat cu încălcarea dispoziţiilor Constituţiei.

 

CCR: Legea încalcă prevederile constituţionale privind adoptarea

În motivarea hotărârii, judecătorii CCR au constatat că Legea manualului şcolar este o lege cu caracter ordinar, care are ca obiect de reglementare un element conex învăţământului preuniversitar, respectiv instrumentul de lucru al elevului care reflectă programa şcolară aferentă disciplinelor sau modulelor de pregătire din curriculumul naţional, nicidecum care să privească organizarea generală a învăţământului. În aceste condiţii, Curtea Constituţională arată că legea a fost adoptată de Parlamentul României cu majoritatea cerută de Constituţie pentru o lege organică, deci cu majoritate absolută, fiind încălcate astfel procedurile de adoptare a legilor ordinare.

Acesta este motivul procedural pentru care, în 18 iulie, CCR a admis excepţia de neconstituţionalitate ridicată de senatorii Opoziţiei şi a constatat că legea este neconstituţională în ansamblul său. Decizia CCR este generală şi definitiv obligatorie.

 

Pentru că a fost votată cu majoritate absolută, şi nu cu majoritate simplă, Legea manualului şcolar a fost declarată neconstituţională în ansamblul său. CCR a dat dreptate PNL şi USR.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri