Jurnalul.ro Ştiri Politică Liberalii au „trântit” Guvernul Cioloș. Progresiștii vor trânti Guvernul Ciucă. Ambii premieri desemnați propun exact aceleași măsuri de pandemie

Liberalii au „trântit” Guvernul Cioloș. Progresiștii vor trânti Guvernul Ciucă. Ambii premieri desemnați propun exact aceleași măsuri de pandemie

de Ion Alexandru    |   

Criza politică românească, în faza ei post-demiterea Guvernului Cîțu, prin moțiune de cenzură, dă naștere unor situații absurde, chiar oficializate în documente oficiale. Astfel, PNL, care propune, astăzi, un guvern minoritar, preciza, în urmă cu câteva săptămâni, că un guvern minoritar nu poate gestiona problemele României, în acest moment, astfel încât nu a votat pentru instalarea Cabinetului USR. În schimb, USR, care îl avea desemnat drept candidat de premier pe Dacian Cioloș, aprecia că trebuie instalat un guvern minoritar, cerând votul PNL. Astăzi, USR susține că un guvern minoritar PNL-UDMR nu va avea capacitatea de a lua măsurile necesare trecerii prin criză și, prin urmare, nu va vota pentru învestirea Cabinetului Ciucă. În schimb, liberalii sunt de părere că, acum, un guvern minoritar trebuie instalat, în ciuda faptului că, asemenea situației în care s-a aflat recent USR, nu are nici cel mai mic semnal că va primi voturile în Parlament. În contradicție cu logica, aceste două partide au opinii diferite despre același subiect al instalării unui Cabinet, dar pe care și le schimbă reciproc la 180 de grade, programele de guvernare ale lui Cioloș și Ciucă par a fi copiate între ele.

 

Subiectul gestionării pandemiei de Covid-19 este un astfel de exemplu, măsurile propuse atât de USR, cu prim-ministru Dacian Cioloș, cât și de PNL-UDMR, cu prim-ministru Nicolae Ciucă fiind… aceleași. „Jurnalul” a studiat ideile generale, dar și propunerile mai amănunțite existente în cele două documente denumite „program de guvernare” emanate de USR și PNL-UDMR, iar concluzia este una incredibilă. PNL și UDMR nu au susținut un program de guvernare cu măsuri antipandemie propuse de USR, iar Guvernul Cioloș a picat în Parlament. Acum, exact aceleași măsuri, menționate în programul de guvernare al Cabinetului Nicolae Ciucă, urmează să fie trântite, în Parlament, miercuri, inclusiv de USR. Prin urmare, se poate aprecia, fără nicio ironie, că USR ca și PNL nu sunt de acord cu ele însele.

 

Copy-paste sau coincidență de gândire

Așstel, în programul de guvernare înaintat, la finalul săptămânii trecute, Parlamentului de către Nicolae Ciucă, la capitolul Gestionarea Urgenței Pandemice, unul dintre punctele scrise se referă la „accelerarea și promovarea vaccinării împotriva Sars-Cov-2, ca măsură esențială de protejare a sănătății cetățenilor României și de oprire a pandemiei”. În mod paradoxal, în programul de guvernare al Executivului USR, ce trebuia să fie condus de Dacian Cioloș, progresiștii propuneau „măsuri pe termen mediu și lung pentru creșterea procentului populației vaccinate”.

De asemenea, în documentul premierului desemnat Nicolae Ciucă se face referire la „accelerarea campaniei de comunicare, cu comunicatori credibili din lumea medicală și alți comunicatori credibili, care să aibă expunere mare atât în mediul rural, cât și în cel urban”. Ce să vezi, în programul de guvernare al lui Dacian Cioloș se propunea „alocarea de resurse bugetare prin Secretariatul General al Guvernului, pentru utilizarea lor de către CNCAV, în vederea finanțării sondajelor, focus-grupurilor, pentru a evalua motivele rezistenței la vaccinare. Campanii naționale de promovare a vaccinării, adaptate la rezultatele obținute din cercetările sociologice, finanțarea unui task-force pentru combaterea fake-news-urilor. Traininguri cu medicii de familie și medicii specialiști. Implicarea liderilor de opinie populari (influenceri, artiști) în acest efort. Politicienii nu sunt convingători. Stop implicării politice în campanie!”.

 

Programele de guvernare propun sancțiuni pentru medicii nealiniați

O altă temă care se regăsește aproape identic în măsurile gândite atât de USR, prin Dacian Cioloș, cât și de PNL-UDMR, prin Nicolae Ciucă, se referă la prigonirea medicilor care au altă opinie decât cea „decretată” oficial cu privire la vaccinarea anticovid.

În acest sens, în programul de guvernare înaintat Parlamentului de Nicolae Ciucă, se menționează că „susținem retragerea dreptului de practică, pentru șase luni, a medicilor care se exprimă în spațiul public împotriva vaccinării”. Ei bine, cu două săptămâni anterior, PNL a respins instalarea unui guvern Cioloș care propunea „sancțiuni pentru medicii care răspândesc în spațiul public mesaje antivaccinare”. Iar, mai concret, USR propunea „suspendarea dreptului de liberă practică minimum șase luni sau până la finalizarea stării de alertă și amendă de 10.000 de lei pentru fiecare mesaj sau intervenție în spațiul public”.

 

Certificatul digital, în viziunea celor două partide. Norme și propuneri identice

Iar lucrurile nu se opresc aici când vorbim despre asemănările măsurilor propuse în cele două programe de guvernare ale celor două partide care se exclude, unul pe celălalt, de la guvernare.

Un alt punct din programul de guvernare propus de Nicolae Ciucă și care atrage atenția este „oprirea lanțului de transmitere (a virusului – n.red.) și încetinirea transmiterii intracomunitare”. Ce găsim în programul de guvernare cu care Dacian Cioloș s-a prezentat în fața Parlamentului și a primit doar 88 de voturi favorabile? Un „plan de măsuri ferme pentru limitarea transmiterii”, evident, tot a virusului Sars-Cov-2.

Guvernul Ciucă propune, însă, „folosirea pe scară largă a certificatului digital Covid”. Ce scria, de asemenea, în programul de guvernare al lui Dacian Cioloș? Același lucru, dar cu mai multe cuvinte.

Așadar, USR își lua angajamentul „limitării evenimentelor sociale neesențiale de prezentarea certificatului verde”. De asemenea, propunea „acces în restaurante, cinematografe și mall-uri doar cu certificat verde”. Mai se propunea „utilizarea certificatului verde pentru accesul la muncă a tuturor angajaților din sistemul public și pentru cei din sistemul privat care intră în contact cu publicul, mergând până la suspendarea/ întreruperea contractului de muncă în caz de refuz”.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri