Update Franța vrea ca Ucraina să recupereze Peninsul Crimeea, anexată de Rusia în 2014, afirmă o sursă diplomatică franceză. Recuperarea acestui teritoriu este și un obiectiv al autorităților ucrainene, potrivit CNN.
„Suntem pentru o victorie integrală cu restabilirea integrității teritoriale pe toate zonele cucerite de ruși, inclusiv în Crimeea", a declarat oficialul francez.
Remarcile au fost făcute în timpul vizitei la Kiev a liderilor francez, german, român și italian vizitează Kievul.
Odată ce războiul se va încheia, vor fi necesare discuții pentru a stabili tipul de garanții de securitate pentru Ucraina și relația cu NATO, a mai spus sursa diplomatică, pentru „construi o pace durabilă".
Armamentul american va ajuta Ucraina să recucerească teritoriile ocupate de Rusia, inclusiv Crimeea și Donbas, potrivit ministrul ucrainean al Apărării, Oleksiy Reznikov, într-un interviu pentruCNN.
„Vom elibera toate teritoriile noastre, toate, inclusiv Crimeea. Crimeea este un obiectiv strategic pentru Ucraina, deoarece este un teritoriu ucrainean", a adăugat Reznikov.
Eliberarea teritoriilor ocupate de ruși se va face pas cu pas. Ministrul ucrainean al Apărării a spustcă primul pas va fi stabilizarea situației de pe teren pentru a preveni noi pierderi. A doua etapă va consta în respingerea forțele rusești până la pozițiile pe care le ocupau înainte de invazia din 24 februarie.
Abia în etapa a treia vor avea loc discuții cu partenerii Ucrainei despre „cum să eliberăm teritoriile, inclusiv Crimeea", a precizat Reznikov.
Oficialii ucraineni susțin că nu vor folosi armele pentru a ataca Federația Rusă, însă Ucraina nu consideră Crimeea ca fiind teritoriu rusesc.
Update Liderul autoproclamatei Republici Populare Donețk (RPD) din estul Ucrainei, susținută de Rusia, a declarat că luptătorii săi vor depăși granițele regiunii Donețk.
„Livrările de noi arme de către Occident către Ucraina forțează trupele RPD să nu se oprească la granițele Republicii Donețk", a declarat Denis Pușilin pentru agenția de stat RIA Novosti.
Părți mari din regiunea Donețk sunt controlate de Ucraina, mai ales zonele Kramatorsk și Slovyansk.
Săptămâna trecută, ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzya a reafirmat pentru BBC că „Eliberarea Donbasului este obiectivul principal, care este pus în aplicare în acest moment".
Totodată, zilele trecute, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că este „sigur că, dacă Ucraina nu este suficient de puternică, rușii vor merge mai departe" dincolo de regiunile Donețk și Luhansk.
Update Klaus Iohannis și cei trei lideri europeni au ajuns în orașul Irpin, în apropierea Kievului, pentru a vedea urmările ororilor comise de armata rusă în primele zile de război.
No words to describe the unimaginable human tragedy and horrible destructions we saw today in Irpin. I strongly renew my appeal for all Russian perpetrators to be held responsible by the international criminal justice, which Romania fully supports. pic.twitter.com/ZEb8k2s6EC
Update Alarmele de raid aerian au început să sune, joi dimineaţă, la Kiev, chiar în timp ce în oraş se aflau liderii Germaniei, Franței și Italiei, Olaf Scholz, Emmanuel Macron și Mario Draghi.
Potrivit BBC, este un lucru devenit normal deja în Capitala Ucrainei, care azi dorește să le amintească oficialilor europeni că se află într-un stat aflat în stare de război.
În mediul online au apărut și o serie de clipuri video în care se aud aceste sirene.
#Kyiv right now. The air raid sirens. Very loud and scary
We hear it many times a day all over #Ukraine pic.twitter.com/eb0bmVj2ri
Update Noaptea trecută rușii au lansat un atac cu rachete asupra regiunii Sumî. Potrivit șefului adminsitrațieie regionale Dmitri Jivițky, în urma acestui atac patru persoane au murit, șase au fost rănite.
Update Rușii continuă atacul asupra orașului Severodonețk, din regiunea Lugansk. De asemenea, au fost atacate și localitățile Viktorovka, Novoivanovka, Volceiarovka și altele. Potrivit șefului regiunii Lugansk, Serghei Gaidai, doar în localitatea în Gornîi, au fost avariate 12 case.
Update După ce a vizitat România și apoi R. Moldova, Emmanuel Macron călătorește joi, 16 iunie, după-amiaza, la Kiev, capitala Ucrainei, în contextul invaziei rusești, conform dezvăluirilor presei franceze, „Europa 1”.
Despre asta scrie și scrie Unian pe Telegram, precum și altele, inclusiv surse media din Italia.
Călătoria lui Emmanuel Macron pe flancul estic al Europei este prima de la începutul invaziei lansate de Moscova împotriva Ucrainei.
Update Chiar dacă evacuările ucrainenilor din regiunile grav afectate de război sunt tot mai complicate din cauza atacurilor permanente din partea rușilor, autoritățile ucrainene din Lugansk au reușit să evacueze miercuri, 15 iunie, 43 de oameni din regiune, printre care și două femei însărcinate.
Șeful administrației din Lugansk, Serghei Gaidai, spune că îndată ce situația va permite, vor fi organizate noi evacuări ale civililor.
Casa Albă ar urma să anunțe un nou ajutor, de circa 1 mld. dolari, pentru Ucraina, în armament
Casa Albă ar urma să anunțe, miercuri, un nou ajutor în valoare de aproximativ 1 miliard de dolari pentru Ucraina în materie de arme, inclusiv sisteme de rachete anti-navă, rachete de artilerie și muniție pentru obuziere, anunță Reuters, care citează surse anonime.
Pachetul de ajutor, care apare în timp ce secretarul american al apărării Lloyd Austin se întâlnește cu aliații la Bruxelles, ar putea fi împărțit în două categorii: transferul de articole de apărare în exces din stocurile americane și alte arme care sunt finanțate de Inițiativa de asistență pentru securitatea Ucrainei, un program separat autorizat de Congres.
Armamentul va include mai multe rachete pentru sistemele de lansare de rachete multiple (MLRS) care fuseseră trimise în Ucraina și muniție pentru obuzierele M777.
Sunt așteptate, de asemenea, capacități de lansare a rachetelor anti-navă Harpoon cu baza la sol, radiouri securizate, sisteme de vedere pe timp de noapte și instruire.
Casa Albă a refuzat să comenteze.