Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 41. Un spital din Mykolaiv a fost bombardat. Echipă de la Medici fără Frontiere, martoră la atac

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 41. Un spital din Mykolaiv a fost bombardat. Echipă de la Medici fără Frontiere, martoră la atac

Marți, 5 aprilie 2022, este cea de-a 41-a zi de război în Ucraina.

UPDATE 21:23 O echipă a organizației Medici fără Frontiere (MSF) din Ucraina a descris un atentat cu bombă asupra unui spital în orașul Mykolaiv, din sudul Ucrainei, la care a fost martoră. Mai multe persoane au fost rănite, iar una a murit, potrivit unui comunicat de presă, citat de CNN.Echipa MSF, formată din patru persoane, a mers luni la Mykolaiv pentru a se întâlni cu autoritățile sanitare din oraș și din regiune și pentru a vizita spitalul de oncologie. În jurul orei locale 15:30, zona din jurul spitalului a fost atacată cu focuri de armă, potrivit comunicatului publicat marți de Medici Fără Frontiere (MSF).

UPDATE 21:10 Reprezentanții ONU au văzut fotografii cu victimele de la Bucea și consideră că imaginile „extrem de tulburătoare" sugerează că forțele rusești vizează civili, anunță Sky News.Purtătorul de cuvânt al Biroului ONU pentru drepturile omului, Liz Throssell, a discutat cu reporterii despre dovezile privind atrocitățile din Ucraina.„Ceea ce vorbim aici pare a fi uciderea directă și țintirea civililor în Bucea", a spus ea.Liz Throssell a vorbit despre fotografii ale unor persoane cu mâinile legate și corpuri de femei găsite goale și parțial arse.„Acest lucru este extrem de îngrijorător și sugerează cu adevărat că au fost vizate direct ca indivizi, iar aici, ceea ce trebuie să subliniem este că, în conformitate cu dreptul umanitar internațional, uciderea deliberată a civililor este o crimă de război", a mai spus reprezentanta ONU.Fotografiile și filmările au fost analizate de specialiști.

UPDATE 20:20 Vasili Nebenzia, reprezentantul permanent al Rusiei la Naţiunile Unite, a respins, în Consiliul de Securitate ONU, acuzaţiile privind crimele comise de armata rusă la periferia Kievului, argumentând că există "inconsecvenţe flagrante" în prezentarea evenimentelor."Există inconsecvenţe flagrante în evenimentele prezentate de presa ucraineană şi de cea occidentală" privind situaţia din localitatea Bucha, situată la periferia Kievului, a declarat Vasili Nebezia, în Consiliul de Securitate ONU, potrivit postului de televiziune BBC News.

UPDATE 20:00 Peste 7,1 milioane de persoane au fost strămutate din cauza războiului din Ucraina, potrivit unui raport al Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM) a ONU.Este o creștere de 10% a numărului de persoane strămutate în interiorul țării de la prima rundă a studiului, apărut în 16 martie, a precizat OIM, citat de BBC.

UPDATE 19:10 - Schimb de prizonieri de război, între ruși și ucraineni. Oficiali de la Moscova au declarat că a fost un „schimb pe schimb” - adică, 86 de ruși, contra 86 de ucraineni,a declarat Tatiana Moskalkova, comisarul pentru drepturile omului din Federația Rusă.

UPDATE 18:20 - Pentru prima oară de la începutul invaziei Rusiei, Armata Ucrainei a folosit un lansator de rachete multiple, de tip sovietic TOS-1A „Solntsepyok”, anunță Nexta.

 

 

Update 17.40 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a condamnat vehement, în discursul prin videoconferinţă rostit marţi în Consiliul de Securitate ONU, atrocităţile pe care le atribuie armatei ruse produse în localitatea Bucha, la periferia Kievului, şi a criticat atitudinea pasivă a Naţiunilor Unite."Trupele ruse au omorât deliberat pe oricine îşi făcea datoria faţă de ţara noastră. Au împuşcat şi au ucis femei în faţa caselor (...), au omorât familii întregi, adulţi şi copii, şi au încercat să ardă cadavrele. (...) În Bucha au fost ucişi oameni doar de plăcere. Aceste acţiuni nu sunt diferite de cele ale teroriştilor", a afirmat Volodimir Zelenski, citat de CNN.

Update 16.20 Rusia nu renunţă la ofensiva sa în Ucraina, dar va încerca să se concentreze pe preluarea completă a regiunii Donbas în următoarele săptămâni, a avertizat marţi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg

Update 16.00  Comisia Europeană (CE) va propune marți, 5 aprilie, statelor membre ale UE noi sancțiuni radicale împotriva Rusiei, inclusiv interzicerea importurilor de cărbune, lemn, produse chimice și alte produse în valoare de aproximativ 9 miliarde de euro (9,86 miliarde de dolari) pe an. 

Update 14.00 Orașul Nikolaev din sudul Ucrainei continuă să fie bombardat de ruși, care folosesc muniții cu dispersie, a declarat primarul orașului-port de la Marea Neagră. 

Update 13.40 Imagini cu retragerea trupelor rusești din regiunea Sumi

Update 13.20 Imagini din Gostomel

Update 13.00 Imagini din Mariupol. Sursa: Batalionul Azov

Update 12.40 Imagini din Mariupol

Update 12.20 Aprox 300 de militari ucraineni din Regimentul 36 infanterie marina s-au predat trupelor rusești de la Mariupol. Cecenii anunță ca aceștia sunt ultimii, nu or sa mai facă prizonieri

Update 12.00 Cernigov, bombardat de Rusia cu un nou tip artilerie Mista S

Update 10.55 Situația din regiunea Lugansk din estul Ucrainei este „dificilă” pe fondul puternicului bombardament rusesc, potrivit Serhii Haidai, președintele administrației militare regionale Lugansk.

Update 10.30 Uniunea Europeană (UE) va adopta o nouă rundă de sancțiuni împotriva Federației Ruse cel mai probabil miercuri, 6 aprilie, după ce autoritățile ucrainene au raportat despre uciderea a sute de civili în Bucha, oraș la nord-vest de Kiev, a anunțat ministrul francez al Afacerilor Europene Clement Beaune.

Update 10.00 Instituții distruse, clădiri de locuit devastate, mașini arse și străzi făcute una cu pâmântul. Așa arată regiunea Gostomel din orașul Irpin, în apropiere de capitala ucraineană Kiev. Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a publicat imagini video pentru a arată cum arată acum, după 40 de zile de război, regiunea Gostomel, după ce trupele ruse s-au retras de acolo. 

Update 09.30 De la începutul invaziei ruse, în Ucraina au murit 165 de copii, iar 266 au fost răniți, anunță marți, 5 aprilie, Oficiul Procurorului General al Ucrainei printr-un mesaj postat pe Telegram.

Update 08.30 Oleksiy Arestovich, consilier al șefului de cabinet al președintelui ucrainean Volodimir Zelensky, afirmă că războiul din Ucraina s-ar putea termina în luna mai, atunci când trupele rusești vor rămâne fără resurse.

Update 08.10 Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei susține că forțele rusești își regrupează trupe și își concentrează eforturile pentru pregătirea unei operațiuni ofensive în estul Ucrainei.

Update 08.00 10 persoane au fost ucise în bombardamentele rusești din Nikolaev, iar 46 de oameni au fost răniți. Anunțul a fost făcut de primarul din Nikolaev, Alexander Senkevich.

Rusia schimbă tactica: trimite mii de soldaţi în estul Ucrainei

Oficialii SUA preconizează că trupele ruse se vor îndrepta în număr mare înspre estul Ucrainei. Deşi armata rusă s-a retras din localităţile aflate în jurul Kievului, generalii ruşi pregătesc un nou plan de asalt.

Rusia intenţionează să desfăşoare zeci de mii de militari în estul Ucrainei, în timp ce atenţia lumii este îndreptată către ororile lăsate în urmă de retragerea rusă, este de părere consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui american Joe Biden, Jake Sullivan.

„În acest moment, credem că Rusia îşi revizuieşte obiectivele de război pentru a se concentra pe estul şi părţile din sudul Ucrainei, mai degrabă decât să vizeze cea mai mare parte a teritoriului”, a declarat Sullivan într-o conferinţă susţinută la Casa Albă.

Invazia rusă în Ucraina, care a început pe 24 februarie, este cea mai sângeroasă din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial.

Rusia numeşte incursiunea drept o „operaţie militară specială” care vizează protejarea civililor.

Oficial SUA: Armata rusă transferă în Belarus efective militare de la periferia Kievului

Aproximativ două-treimi din trupele ruse care au fost poziţionate în jurul oraşului Kiev sunt în curs să fie transferate în Belarus, dar ar putea reveni în Ucraina, afirmă un oficial militar de la Washington citat de postul de televiziune Sky News.

Oficialul american crede că trupele ruse vor fi reechipate în Belarus şi ar putea fi retrimise în Ucraina, cel mai probabil în regiunile Doneţk şi Lugansk.

"Acest lucru nu înseamnă că oraşul Kiev nu este vizat de ameninţări", a explicat oficialul american, sub protecţia anonimatului.

Conform oficialului de la Washington, "majoritatea vastă" a celor peste 125 de grupuri tactice de luptă ruse sunt încă pe teritoriul Ucrainei. Referindu-se la atrocităţile comise la Bucha, la periferia Kievului, atribuite de Ucraina armatei ruse, oficialul american a catalogat informaţiile drept "profund îngrijorătoare". "Nu avem niciun motiv să respingem acuzaţiile autorităţilor ucrainene referitoare la aceste atrocităţi", a subliniat oficialul american.

Preşedinţia Rusiei a respins categoric, luni, acuzaţiile privind atrocităţile comise în orăşelul Bucha, situat la periferia Kievului, şi a anunţat propria investigaţie în acest caz, pe care îl consideră un nou efort de discreditare a armatei ruse.

Ministerul rus al Apărării a anunţat săptămâna trecută, în contextul negocierilor din oraşul turc Istanbul, reducerea semnificativă a operaţiunilor militare la periferia Kievului şi în oraşul Cernigău (Cernihiv), situat în nordul Ucrainei. Armata rusă ar urma să se concentreze pe regiunea Donbas, în estul Ucrainei.

Subiecte în articol: Ucraina
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri