Lupta pentru șefia PNL se acutizează. Liderul senatorilor liberali, Virgil Guran, susținător al lui Ludovic Orban la Congresul din septembrie, declară că există temerea că în cursa internă se implică și anumite organisme care nu au ce căuta în această competiție politică.
Virgil Guran îl susține pe Ludovic Orban la Congresul PNL din 25 septembrie.
Liderul senatorilor liberali, președinte al PNL Dâmbovița, spune într-un interviu la RFI că președinții de filiale se tem că s-ar putea să se inventeze anumite probleme pentru unii dintre ei.
„Există de regulă în România, din păcate, a existat un obicei să se mai implice și... hai să zicem anumiți oameni care dețin informații reale sau ireale, oameni care mai încearcă să forțeze nota. Cu alte cuvinte, după cum vedeți, mai apar în această perioadă președinți de organizații cărora li se scoate câte un dosar vechi-vechi sau chiar ceva nou și pueril deocamdată. Există această temere că se implică și anumite organisme care nu au ce căuta în această competiție politică”, afirmă Virgil Guran.
Rep.: Adică DNA?
V.G.: Nu neapărat DNA-ul.
Rep.: Serviciile de informații?
V.G.: Este posibil la un moment dat și acest lucru, dar într-adevăr, acest lucru trebuie probat. Eu cred că mai mult, Ludovic a atras atenția că nu trebuie să se întâmple ceea ce trebuie să recunoaștem că în România s-a mai întâmplat în trecut și că nu este bine în momentul de față să se întâmple. Deocamdată nu am văzut să aibă probleme deosebite anumiți președinți de județe, dar se tot vehiculează această idee. Sper să rămână la statutul de discuții și nu ceva concret. Ar fi păcat pentru democrația României.
Rep.: Unde se vehiculează?
V.G.: După cum vedeți și în presă și în partid, în mod deosebit. Deci sincer, există discuții între noi, între președinți, că s-ar forța nota, că... vin tot felul... dar eu sper să fie pure speculații, tot felul de amenințări, că s-ar putea să se inventeze la un moment dat anumite probleme pentru președinții de organizații, dar eu cred cu tărie că sunt pure speculații.
Rep.: Dar această poziție seamănă foarte mult cu cea a fostului președinte al PSD, Liviu Dragnea, care vorbea acum câțiva ani de statul paralel, de ingerințele serviciilor secrete și așa mai departe. Vă sună cunoscut?
V.G.: Da, într-adevăr. Eu spun și am curajul să spun că au existat în trecut astfel de implicări și s-a dovedit, ce să mai... că ați văzut cazuri de notorietate în privința DNA-ului și a serviciilor, cu anumiți conducători de acolo, care au fost și destituiți la un moment dat și acest lucru trebuie să înceteze, pentru că într-o țară normală nu se întâmplă așa ceva și de asta au ajuns să se dezvolte, să existe o democrație. La noi, în România, din păcate, câte un om care are personalitate, care încearcă să facă ceva, i se găsește imediat ceva, ca să fie denigrat, chiar dacă se dovedește peste un anumit timp că nu este real, de multe ori îi întrerupe cariera politică sau chiar omul renunță, fiind efectiv scârbit de ceea ce se întâmplă.
Rep.: Ludovic Orban a trecut prin asta și până la urmă, cariera lui nu a avut de suferit. Așa funcționează justiția, poți fi anchetat și achitat sau nu.
V.G.: A avut de suferit, pentru că patru ani pur și simplu nu a avut nici o funcție, nici un statut, doar de simplu membru. Asta e una. A doua, eu am spus și afirm cu tărie că este o greșeală din partea partidelor că au promovat acest sistem în care un om, dacă i se face o plângere sau este anchetat, imediat este trecut pe margine, înainte să se ajungă la o concluzie. Asta nu este prezumție de nevinovăție, în felul acesta nu se respectă drepturile omului. Sunt niște lucruri așa, doar de fațadă făcute, să influențeze electoratul, chipurile, dar este o prostie.
Rep.: Dar e un act de etică politică.
V.G.: Bun și la Rușanu (Dan Radu Rușanu-n.r.) care a fost etica politică? A fost scos definitiv din politică și s-a dovedit că omul a fost nevinovat, a mai stat și arestat o perioadă. Cine răspunde de acest lucru? Este simplu în societatea românească să venim cu această etică politică, dar cred că până nu interesează și ceea ce trăiește acel om, drama unui om care este nevinovat și este adus în astfel de situații, înseamnă că nu ne pasă de societate și că nu vom fi o societate sănătoasă, dacă nu reacționăm la necazurile unor oameni, pentru că astăzi este respectivul, mâine poate să fie altcineva, oricare dintre noi și nu cred că este de dorit.
(sursa: Mediafax)