Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Maladiile negălăgioase sunt cele mai periculoase

Maladiile negălăgioase sunt cele mai periculoase

de Florin Condurateanu    |   

„Du-te la medic” nu este un sfat, trebuie să devină o poruncă, dacă vrei să prelungeşti starea ta de sănătate. Dar acest motto are nevoie de o adăugare: „du-te la medic cât mai devreme”, fiindcă diagnosticarea unei afecţiuni încă din faza incipientă şi tratamentul devreme asigură reuşita, de multe ori, în încrâncenata bătălie cu bolile.

                             

 

Sunt multe boli negălăgioase, nu sunt semnale clare de infiltrare a acestor maladii viclene, simptomele lor sunt vagi. Omul trebuie să ştie a recepţiona orice sunet de alarmă şi e cazul să deschidă din timp uşa medicului. Este din ce în ce mai evident că momentul intervenţiei medicului poate hotărî izbânda sau eşecul. O răguşeală care nu se retrage după trei săptămâni, fiind supusă tratamentului, trebuie să-l trimită pe pacient la medic, pentru că se poate ascunde un cancer de laringe. Dacă este diagnosticat din timp, ORL-istul taie doar o porţiune a laringelui şi suferindul poate să vorbească şi să se hrănească normal şi după operaţie. Dacă bolnavul se prezintă într-o fază avansată a cancerului de laringe, se impune scoaterea totală a laringelui şi pacientul va trebui să se hrănească printr-o canulă implantată în gât şi nu mai are voce, va folosi tehnica ventrilocilor, folosirea aerului din stomac sau un dispozitiv ce se lipeşte pe gât şi ajută la sunete metalice. Prezentarea din vreme la spitalul de TBC, internarea şi trecerea urgentă la medicaţie pur şi simplu vindecă tuberculoza. Apelarea la spitalul de plămâni târziu şi întreruperea înghiţirii zilnice de pastile aduce o recidivă şi forma de TBC este mult mai gravă, rezistentă la medicamentele obişnuite. În faze de început ale ficatului gras, chiar în etapele incipiente ale hepatitelor alcoolice sau virale, tratamentul poate obliga boala de ficat să facă pasul înapoi. Preocuparea de a consulta medicul, de a urma terapia conştiincios, acestea având loc devreme, încă de la primele semne ale bolii, creează cadrul ca maladia să nu evolueze spre faze grave. Infecţia urinară din partea inferioară a aparatului reno-urinar este aşa de frecventă, încât se afirmă că toate femeile trec cel puţin o dată printr-o infecţie urinară joasă, prin cistita cu urinare dureroasă şi stare generală alterată. La primele semne în urinare, cei cu infecţii trebuie să consulte medicul, care, prin administrarea de medicamente, în special antibiotice, rezolvă aceste infecţii urinare. Neglijarea stabilirii tratamentului de către medic şi aplicarea lui creează riscul agravării spre periculoasa infecţie care cuprinde rinichiul.

 

Femeile sunt mai expuse infecţiilor urinare joase din cauza conformaţiei anatomice, distanţa mai mică între traseul urinar şi mediul înconjurător, în timp ce bărbaţii se îmbolnăvesc mai rar de aceste infecţii urinare.

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri