Jurnalul.ro Editoriale Managementul găinii cu ouă de aur

Managementul găinii cu ouă de aur

de Ionuț Bălan    |   

Atunci când ai o găina cu ouă de aur e nevoie să o administrezi? Da, însă cu condiția ca managementul să fie mai deștept decât găina. 

Dacă el încearcă să o păcălească sau să o constrângă, cum s-a văzut, ea poate să nu mai facă ouă de aur.

Dacă intervin circumstanțe agravante, adică la slăbiciunea managerială se adaugă interesele personale și de grup, starea de indispoziție a găinii cu ouă de aur poate crește mai mult  și mai repede. 

Din păcate, în acest moment în societate toate reperele sunt mimate, de la democrație, la capitalism și justiție. Pentru ca găina să continuă să facă ouă de aur are nevoie de transparență democratică și de piețe, repere autentice, nu simulate.

Cu aceast prilej îmi aduc aminte de afirmația lui Ion Țiriac potrivit căreia preferă un hoț unui prost. Dar o fac pentru a atrage atenția că, la noi, mare problemă este că și proștii fură, cum s-a întâmplat începând din 2005. După care au venit analiștii să producă argumente care să explice evoluțiile macro, numai și numai să nu se vorbească de prostie.

Iată deci hiba din spusele miliardarului, el face o împărțire între hoți și proști, de parcă la noi ar fi furat doar primii.

Sigur că peste tot în lume cine-i deștept merită să aibă mai mult și când fură cineva cu deficit educațional nu-și pune problema nici cât fură, nici de unde. Tocmai de aceea nu trebuia încălcată cutuma și să-i fie permis oricui să fure.

Asta s-a întâmplat însă pentru că România e un stat social, așa cum scrie în Constituție. Într-un asemenea stat au loc derogări de la responsabilizarea decidenților și conducătorii încearcă să salveze aparenţele cu discursuri sforăitoare, sărace în elemente doctrinare, care urmăresc doar să obţină foloase necuvenite de pe urma solidarităţii sociale.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri