Jurnalul.ro Ştiri Externe Marea Britanie anunţă, după avertismentele Rusiei,că vrea evitarea escaladării conflictului în Ucraina

Marea Britanie anunţă, după avertismentele Rusiei,că vrea evitarea escaladării conflictului în Ucraina

de Redacția Jurnalul    |   

Guvernul Marii Britanii a semnalat joi, pe fondul ameninţărilor Rusiei, că vrea evitarea "riscurilor de escaladare", explicând că nu a decis trimiterea de avioane militare în Ucraina şi că instruirea piloţilor ucraineni are rolul de consolidare a "rezilienţei" "post-conflict" a ţării.

Întrebat despre riscurile atragerii Alianţei Nord-Atlantice într-un conflict cu Rusia, după avertismentele Moscovei privind consecinţele eventualei furnizări de avioane de vânătoare Ucrainei, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Londra a dat asigurări că nu vrea escaladarea conflictului. "În primul rând, nu am luat nicio decizie privind furnizarea de avioane de vânătoare, în prezent oferim doar instruire. Marea Britanie este pe cale să furnizeze tancuri Challenger şi a transferat şi capabilităţi cu rază mai lungă de acţiune. Luăm aceste decizii cu atenţie şi prin analizarea situaţiei. Suntem conştienţi de potenţialele riscuri de escaladare", a declarat reprezentantul Guvernului de la Londra, citat de agenţia Press Association şi de cotidianul The Guardian.

"De-a lungul crizei, noi am fost conştienţi că abordarea adoptată este cea mai bună şi că este cea mai bună modalitate de a ajuta Ucraina să încheie acest război, ceea ce este, în mod evident, în interesul tuturor. Rusia este cea care continuă acţiunile în sensul escaladării, prin bombardarea civililor şi prin continuarea războiului lor ilegal în Ucraina", a subliniat purtătorul de cuvânt al Guvernului britanic.

La rândul său, Ben Wallace, ministrul britanic al Apărării, a afirmat că instruirea piloţilor militari ucraineni în Marea Britanie are rolul îmbunătăţirii "rezilienţei" "post-conflict" a Ucrainei. "Marea Britanie nu a anunţat că va trimite neapărat avioane de vânătoare în Ucraina. Noi am anunţat că vom începe instruirea pentru a îmbunătăţi rezilienţa Ucrainei, probabil post-conflict", a declarat Ben Wallace joi seară, într-o conferinţă de presă organizată în Italia, conform CNN.

Wallace a subliniat că eforturile britanice "nu sunt diferite" de acţiunile pentru a ajuta la "reformarea" forţelor armate ucrainene după anul 2014, când Rusia a anexat regiunea ucraineană Crimeea şi a susţinut insurgenţii separatişti din estul Ucrainei. "Ştim cu toţii că, în ultimul an, nu trebuie să excludem nimic", a precizat totuşi Ben Wallace.

Premierul Marii Britanii, Rishi Sunak, a afirmat miercuri că nu excludea posibilitatea de a furniza Ucrainei avioane de vânătoare, în cadrul asistenţei pentru respingerea invaziei militare ruse, deşi Guvernul de la Londra nu a luat încă o decizie pe această temă. "Noi am fost foarte clari de la început în privinţa furnizării de asistenţă militară Ucrainei şi nimic nu este exclus. În privinţa avioanelor de vânătoare, sigur că fac obiectul discuţiilor, de aceea am anunţat astăzi că vom antrena piloţi ai Forţelor Aeriene ucrainene pe platforme la standarde NATO", a declarat Rishi Sunak, cu ocazia întâlnirii cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

În replică, Administraţia de la Moscova a avertizat că o eventuală decizie a Marii Britanii de a oferi Ucrainei avioane de vânătoare va atrage reacţia Rusiei şi riscă să genereze consecinţe militare pentru Europa şi la nivel mondial. "Aş vrea să le reamintesc liderilor de la Londra: într-un astfel de scenariu, vărsarea de sânge a noului ciclu de escaladare va fi pe conştiinţa lor, la fel şi consecinţele militare şi politice pentru continentul european şi întreaga lume. Rusia va găsi o modalitate de reacţie la orice măsură inamicală a părţii britanice", a comunicat Ambasada Rusiei din Marea Britanie.

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: Marea Britanie conflict ucraina
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri