Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Vești proaste pentru turiști. Țara care va impune o taxă pentru cetățenii UE

Vești proaste pentru turiști. Țara care va impune o taxă pentru cetățenii UE

de Redacția Jurnalul    |   

Cetățenii UE vor trebuie să plătească o taxă dacă vor să călătorească într-o țară unde, în prezent, au acces gratuit și fără viză.

Valoarea taxei este de 15 euro și se va aplica din 2025 în Marea Britanie, care va extinde astfel sistemul de autorizare electronică a călătoriei, ETA, introdus inițial pentru călătorii din Qatar, potrivit CNN.

În prezent, cetățenii din Bahrain, Kuweit, Oman, Qatar, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite sunt obligați să ceară o autorizare electronică a călătoriei înainte de a intra în Regatul Unit.

Acest sistem îi va include însă și turiștii din alte state, inclusiv UE.

Citiți și Cea mai sigură și cea mai periculoasă destinație pentru turiștii de pretutindeni

Conform planurilor anunțate de ministrul de Interne, Yvette Cooper, taxa nerambursabilă de circa 10 lire (respectiv 12 euro sau 13 dolari) se va aplica tuturor vizitatorilor în Regatul Unit, inclusiv bebelușilor și copiilor, care nu dispun de viză sau de permis de ședere, de muncă sau de studii în Marea Britanie.

Programul va fi implementat în două etape: într-o primă etapă, planificată pentru luna noiembrie 2024, vor fi incluși majoritatea cetățenilor care în prezent intră fără viză în UK, inclusiv cetățenii americani. Programul va fi extins din nou până în primăvara anului viitor pentru a-i include și pe cetățenii UE.

Normele nu se vor aplica cetățenilor din Republica Irlanda.

UE vrea autorizare electronică de călătorie din 2025

"Odată implementat complet, programul ETA va elimina lacunele în ceea ce privește autorizațiile prealabile și vom avea, pentru prima dată, o imagine cuprinzătoare a celor care călătoresc în Regatul Unit", a declarat ministrul Cooper.

Cetățenii iordanieni nu mai pot solicita o ETA pentru a intra în Regatul Unit, potrivit site-ului guvernului britanic.

CNN notează că sistemul britanic ETA nu este o noutate absolută. 

Citiți și Grecia, primul loc la creșterea cheltuielilor turiștilor din Europa

SUA au un sistem similar, introdus în 2009, care se numește ESTA. Taxa costă 21 de dolari și este valabilă doi ani.

Totodată, UE a pregătit un sistem asemănător, ETIAS, pentru persoanele care vin din state din afara blocului comunitar, cărora li se va impune o taxă de 7 euro. 

Lansarea acestui sistem a fost amânată pentru anul viitor, transmite Antena3 CNN.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri