Jurnalul.ro Ştiri Social Mediciniştii, amăgiţi cu locurile la rezidenţiat

Mediciniştii, amăgiţi cu locurile la rezidenţiat

de Monica Cosac    |   

Nu a trecut nici o lună de când guvernanţii anunţau cu surle şi trâmbiţe că, din grijă pentru sănătatea românilor, au crescut semnificativ numărul locurilor scoase la concursul de rezidenţiat din acest an, ajungând la peste 5.400. Listele publicate de Ministerul Sănătăţii arată că, în realitate, numărul locurilor alocat viitorilor doctori este cu mult mai mic faţă de cel promis, ceea ce i-a nemulţumit pe absolvenţii de medicină. Nici examenul pe care tinerii medici îl dau pentru obţinerea titlului de specialist, început ieri, nu este lipsit de controverse.

Listele cu posturile și locurile scoase la concursul de rezidențiat în domeniile medicină, medicină dentară și farmacie în sesiunea 18 noiembrie 2018 au fost publicate de Ministerul Sănătății. Astfel, absolvenţii facultăţilor de Medicină au aflat că din cele 5.415 locuri promise de guvernanţi, doar 4.357 de locuri sunt dedicate viitorilor medici şi doar 273 de viitori rezidenţi la medicină vor avea posturi. Un singur post a fost scos la concurs pentru medicină dentară. Pe lista locurilor scoase la concursul de rezidenţiat pentru anul universitar 2018-2019, mai sunt şi 405 locuri la medicină dentară și 225 de locuri la farmacie.

Practic, numărul total –incluzând aici pe cei din domeniul farmacie clinică şi de laborator – este de 5261.

Mai mulţi medicinişti s-au revoltat pe reţelele de socializare, catalogând decizia drept „bătaie de joc la adresa absolvenţilor”, şi se întreabă „ce s-a întâmplat cu diferența de aproape 200 de locuri dintre cifra de școlarizare aprobată de Guvern și cea reală”. Mai mult, aceştia atrag atenţia că mulţi „vor rămâne pe dinafară anul acesta”, deoarece pe aceste locuri vor concura şi cei care, deşi au promovat examenul încă de anul trecut au rămas fără locuri de muncă din cauza numărului mic de locuri.

Pe de altă parte, Ministerul Sănătăţii anunţa, recent, că pentru anul universitar 2017-2018 cifra de şcolarizare prin rezidenţiat a fost de 4.000.

Evaluaţi de un fost şef al CNAS, trimis în judecată de DNA

Examenul pentru obținerea titlului de specialist pentru medicii, dentiştii şi farmaciştii care finalizează pregătirea în specialitate până la finalul acestui an a început ieri și se va încheia pe 23 noiembrie.

Felul în care este organizat examenul şi, mai ales, lista examinatorilor a reprezentat o surpriză pentru tinerii specialişti. Spre exemplu, Marian Burcea, fost președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) trimis în judecată de DNA pentru constituire a unui grup infracțional organizat și abuz în serviciu, este şef de comisie. Potrivit DNA, peste 4,5 milioane euro din fondurile CASMB au fost fraudate prin decontarea ilegală a unor servicii de îngrijiri medicale la domiciliu fictive, în timp ce bolnavii reali, aflaţi în faza terminală sau imobilizaţi la pat, nu beneficiau de servicii pe motiv că nu ar fi existat fonduri.

Înscrierile pentru Rezidenţiat au început la 15 octombrie și se pot face până la 26 octombrie 2018 inclusiv, prin direcțiile de sănătate publică, respectiv prin ministerele cu rețea sanitară proprie, taxa de participare fiind de 400 de lei.

 

 

Subiecte în articol: medici rezidentiat
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri