Jurnalul.ro Timp liber Casa Metode eficiente de reducere a stresului

Metode eficiente de reducere a stresului

Vine o vreme în viața fiecărei persoane când, din cauza mai multor motive, în funcție de context, se instalează stresul. Aceste stări de neliniște au un impact emoțional negativ, drept urmare, atât viața personală, cât și cea profesională sunt afectate de apariția stresului. Așa că, trebuie intervenit prompt pentru ca aceste stări să fie combătute cu succes. Iată câteva metode eficiente de reducere a stresului. 

 

Mișcarea și sportul, de nelipisit

Cu siguranță exercițiile fizice și sportul te vor ajuta să combați stresul, pentru că atunci când faci mișcare și îți supui corpul la efort fizic, în organism se eliberează endorfinele, acei hormoni care îți produc o stare de relaxare. Nu contează ce formă de mișcare practici, atât timp cât se instalează starea aceea de bine, cu ajutorul căreia uiți de toate problemele. Nu trebuie să faci sport de performanță ca să te relaxezi. E de ajuns să te plimbi o jumătate de oră prin cartier, să faci jogging prin parc, dacă vremea îți permite, sau pur și simplu să faci exerciții fizice în confortul propriei locuințe. Câteva genuflexiuni, câteva abdomene sau chiar flotări și gata, ți se va schimba dispoziția.

Ia sfaturi de specialitate

Dacă vrei să aprofundezi acest subiect, cel al stresului, e foarte important să îi cunoști tainele și să te interesezi până la ultimul detaliu despre cum poți să îl combați. De aceea, pentru a îți ușura viața și să dobândești noi cunoștințe despre ce presupune stresul, poate ți-ar fi de ajutor să citești carti de psihologie sociala. Astfel, vei afla de la specialiști care sunt pașii pe care ar trebui să îi urmezi și cum să te adaptezi în funcție de context. De exemplu, poate stresul se instalează doar într-o anumită situație, când ai o ședință la muncă, când trebuie să predai un proiect important sau când trebuie să faci cunoștință cu persoane noi. Drept urmare, ai nevoie de sfaturile unor specialiști în domeniu.

Apelează la beneficiile meditației

Atunci când simți că stresul te copleșește, ia-ți timp doar pentru tine, fii doar tu și cu gândurile tale. Ca să reduci stresul e important să te relaxezi, să lași problemele în urmă, să privești dincolo de ele. De aceea, aici îți sar în ajutor meditația, yoga și exercițiile de respirație. Ai nevoie doar de un covoraș, de o poziție specifică și de multă liniște. Canalizează-ți gândurile spre lucrurile și activitățile care te fac fericit, care îți oferă starea aceea de pace, și uită de dificultățile de zi cu zi.

Apelează la o soluție care a dat roade deja

Mai precis, dacă ai o activitate preferată care te dezmorțește, atât fizic, cât și mintal, atunci practic-o ori de câte ori ai nevoie, ca să scapi de stres. De exemplu, dacă cititul te relaxează și îți produce o stare de liniște, atunci, chiar și dacă ești la muncă, ia-ți cinci sau zece minute să mai răsfoiești câteva pagini. De asemenea, la un interval de două sau trei ore, ieși la aer curat sau plimbă-te puțin. Important e să faci ceea ce îți place și să îți acorzi o recompensă, atunci când simți că nu mai faci față problemelor.

 

Indiferent cu ce problemă te confrunți, important e să știi că mereu vor exista soluții, atât timp cât te adaptezi contextului. Trebuie doar să o găsești pe cea potrivită pentru tine. Ia lucrurile pas cu pas, respiră, și analizează obiectiv care ar putea fi cauza stresului. Poate că e vorba de un impas financiar, de suprasolicitarea survenită în urma unui volum mare de muncă sau apariția unor disensiuni în viața personală. De aceea, trebuie să stabileşti cauza stresului și să acționezi prompt pentru a îți recăpăta starea aceea de liniște.

 

Sursă foto: pexels.com

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri