Jurnalul.ro Ştiri Externe Reforma sistemului judiciar din Mexic ar amenința democrația și relația comercială cu SUA

Reforma sistemului judiciar din Mexic ar amenința democrația și relația comercială cu SUA

Ken Salazar, ambasadorul SUA în Mexic, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la noua propunere de reformă a sistemului judiciar din Mexic, prin intermediul căreia judecătorii, inclusiv cei ai Curții Supreme, să fie aleși prin vot popular.

O propunere de reformă a sistemului judiciar din Mexic amenință democrația țării și relația comercială cu Statele Unite, a declarat joi Ken Salazar, ambasadorul american în Mexic, în timp ce omologul său canadian a avertizat, la rândul său, cu privire la îngrijorările investitorilor, scrie Reuters.

Reforma controversată, care va fi supusă votului în septembrie, propune ca judecătorii, inclusiv cei ai Curții Supreme, să fie aleși prin vot popular.

Ambasadorul american în Mexic, Ken Salazar, a spus că această reformă ar putea face sistemul judiciar din Mexic vulnerabil în fața crimei organizate și ar submina încrederea în sistemul judiciar al țării.

El a subliniat că alegerile directe ar facilita implicarea cartelurilor în procesul judiciar, ceea ce ar reprezenta un risc major pentru democrația Mexicului.

Ambasadorul canadian, Graeme Clark, a criticat și el reforma, aducând în discuție îngrijorările investitorilor cu privire la stabilitate și buna funcționare a sistemului judiciar.

Deși a subliniat că relațiile dintre guvernele celor două națiuni sunt excelente, a transmis totuși ceea ce îi nemulțumește pe investitori.

Președinția Mexicului și Ministerul de Externe nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii.

Între timp, senatorul Ricardo Monreal a susținut că ambasadorul Salazar nu ar fi citit în întregime reforma și a argumentat că în multe state americane judecătorii sunt aleși în această manieră.

Președintele ales, Claudia Sheinbaum, care își va prelua funcția în octombrie, a apărat propunerea judiciară a actualului președinte Andres Manuel Lopez Obrador, afirmând că este de acord ca judecătorii să fie aleși.

Salazar a avertizat că această reformă ar putea amenința relația comercială dintre Statele Unite și Mexic, care se bazează pe încrederea investitorilor în cadrul legal mexican.

Reforma, care prevede alegeri pentru judecători în 2025 și 2027, este susținută de Lopez Obrador, cu motivația de a combate impunitatea și corupția.

Cu toate acestea, piețele financiare au devenit tensionate de când partidul lui Lopez Obrador a câștigat mai multe locuri în Congres decât se preconizase.

Joi, piața bursieră din Mexic a scăzut cu aproximativ 0,6%, iar peso-ul mexican s-a depreciat cu aproximativ 1%.

(sursa: Mediafax)

 

Subiecte în articol: mexic judecători SUA
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri