Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii România are o nouă microhidrocentrală. Investiția de la Poiana Ruscă

România are o nouă microhidrocentrală. Investiția de la Poiana Ruscă

de Redacția Jurnalul    |   

Hidroelectrica a inaugurat Microhidrocentrala (MHC) Poiana Ruscă, primul proiect de investiţie realizat cu finanţare externă. Suma alocată s-a ridicat la 5,79 milioane de lei.

”Hidroelectrica a inaugurat ieri, 26 iunie 2024, obiectivul Microhidrocentrala (MHC) Poiana Ruscă, marcând astfel finalizarea primului proiect de investiţie realizat cu finanţare externă. În cadrul evenimentului au participat autorităţile locale, precum şi partenerii implicaţi în proiect. Hidroelectrica a fost reprezentată de Ianăş Rădoi, în calitate de director operaţional, şi de Radu Constantin, în calitate de director administrativ, precum şi de membrii echipei care au gestionat finanţarea şi implementarea proiectului, printre care Emil Crişan (manager department investiţii) şi Manuela Horvath (responsabil cu comunicarea şi relaţia cu Innovation Norway în proiect)”, informează joi compania.

Investiţia în cadrul MHC Poiana Ruscă, în valoare de 5,79 milioane de lei, din care 2,3 milioane lei (462.000 euro) au fost finanţaţi de Grantul EEA & Norway Grants - Islanda, Liechtenstein şi Norvegia, este primul proiect Hidroelectrica care a beneficiat de mecanismul financiar disponibil pentru 2014-2021, în cadrul „Programului de Energie din România”.

1.5 GWh/an de energie electrică verde cu zero emisii de CO2

Proiectul are ca scop realizarea unei noi capacităţi instalate de 0,2 MW, care generează 1,5 GWh/an de energie electrică verde cu zero emisii de CO2. Energia electrică se produce prin folosirea debitului de servitute impus în aval de barajul Poiana Ruscă într-o nouă microhidrocentrală automatizată, conectată la reţea. Proiectul nu are impact asupra mediului, soluţia implementată fiind una simplă, cu o tehnologie dovedită şi matură în domeniul hidroenergetic, unde Hidroelectrica are o vastă experienţă.

Recepţia la terminarea lucrărilor de construcţii şi instalaţii aferente obiectivului MHC Poiana Ruscă a avut loc pe 19 iunie 2024, marcând un pas important spre punerea în funcţiune şi spre inaugurarea oficială. Proiectul a fost realizat cu aportul celor doi parteneri, Uzinsider General Contractor S.A. şi producătorul de echipamente WWS Wasserkraft GmbH, conform contractului semnat pe 26 ianuarie 2023. De asemenea, în data de 10 august 2023 a fost semnat contractul de racordare la Sistemul Energetic Naţional cu firma Comranado SRL.

”Proiectul MHC Poiana Ruscă reprezintă un exemplu de bune practici atât în România, cât şi în regiune, şi face parte din strategia şi politica investiţională a Hidroelectrica. Avantajele obţinute prin realizarea noilor capacităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile sunt în beneficiul tuturor companiilor, comunităţilor, precum şi a mediului înconjurător. Fiecare iniţiativă similară cu proiectul MHC Poiana Ruscă dovedeşte faptul că orice schimbare poate avea o contribuţie majoră asupra creşterii calităţii vieţii, protejării mediului înconjurător şi îmbunătăţirii bunăstării comunităţilor, indiferent de dimensiunea proiectului”, mai arată compania, potrivit observatornews.ro.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri