Jurnalul.ro Special Anchete Ministra Educației, Monica Anisie are, acasă, agenție de investigații și, la munte, poligon de tir

Ministra Educației, Monica Anisie are, acasă, agenție de investigații și, la munte, poligon de tir

de Ion Alexandru    |   

În timp ce România se confrunta cu debutul pandemiei generate de coronavirus, iar Guvernul Orban, împreună cu președintele Klaus Iohannis impuneau măsuri restrictive fără precendent în România post-decembristă, familia ministrului Educației, Monica Anisie, făcea achiziții imobiliare. Un teren de 790 de metri pătrați, menționat ca fiind unul agricol, a fost cumpărat în localitatea prahoveană Valea Doftanei a devenit, imediat după instituirea stării de alertă, în luna iunie a acestui an, locația perfectă unde familia ministrului să-și ridice un imobil, la subsolul căruia va funcționa un… poligion de tir. Autorizația de construire a fost emisă pe numele soșului ministrului, Adrian Anisie, fost șef în cadrul Direcției Generale Anticorupție din Ministerul de Interne, actual patron de firmă de investigații, cu sediul acasă la ministrul Monica Anisie. Iar poligonul din Prahova este proiectat de către o companie de arhitectură deținută de un fost ofișer SPP, Nicolae Duminică, ex-aghiotant al lui Miron Mitrea. 

 

Un tabel oficial al Primăriei Valea Doftanei, județul Prahova, dezvăluie o afacere imobiliară mai puțin obișnuită, demarată de familia actualului ministru liberal al Educației Naționale, chiar n plină criză generată de pandemia de coronavirus, dar mai ales, în plină campanie de restrucții și măsuri instituite de guvernul din care face parte, care afectează o serie de drepturi și de libertăți constituționale. Astfel, la momentul în care, n România, elevii și părinții acestora se aflau în fașța a două examene (evaluarea națională și Bacalaureatul), pe care urmau să le susîină în regim de criză santiară, familia ministrului Monica Anisie obținea documentația pentru construirea unui poligon de tir.


Informația se regăsește în tabelul cu situația autorizațiilor de construire/ demolare, emise în baza Legii nr. 50/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare, pentru luna iunie a anului 2020, publicată de către Primăria Valea Doftanei, județul Prahova, La poziția a cincea din tabelul acestui anunț, regăsim Autorizația de Construire nr. 32, eliberată la data de 23 iunie 2020, cu valabilitatea de 12 luni, pentru o durată totală de execuție a lucrărilor de construcție aferente de 24 de luni, emisă pe numele solicitantului Adrian Anisie, cu doimiciliul într-un bloc din Șoseaua Pantelimon, sectorul 2, din București. Acesta este nimeni altul decât soțul Monicăi Anisie, ministru în cadrul Guvernului Orban, ocupanta unuia dintre cele mai aglomerate ministere, din punct de vedere al activităților generate, în perioada respectivă, pentru organizarea examenelor. 


Din același tabel oficial al Primăriei Valea Doftanei, aflăm că respectiva autorizație de construire servește la construcția unei locuințe formată din demisol și parter, cu anexă “S”, constând într-un poligon de tir, în amplasarea unui container, a unei fose septice vidanjabilă și a branșamentelor pentru utilități. Locația noului stabiliment este în Valea Doftanei, satul Traisteni, pe Calea Brașovului, din judeșul Prahova. 

 

Construcția, proiectată de firma unui fost SPP-ist

 

Documentul autorității locale mai dezvăluie mai multe informații mai mult decât interesante. Una dintre acestea este faptul că poligonul respectiv are o suprafață totală construită și desfășurată de 131,98 metru pătrați, este ridicată pe structură de cărămidă și lemn, iar valoarea lucrărilor de construcție, conform autorizației de construire, se ridică la suma de 86.000 de lei.
Pentru proiectarea acestui imobil, soțul ministrului Monica Anisie a contractat serviciile unei foirme specializate. Aceasta se numește SC Ideal Casa SRL. Conform unor surse, compania este una din București și, conform datelor obținute de la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), singura societate din Capitală care are această denimire și care se ocupă cu prestarea acestui gen de activități este societatea deșinută, începând cu anul 2015, în calitate de asociat unic, de o persoană pe nume Nicolae Duminică. Acesta este un fost ofițer al Serviciului de Protecție și Pază, considerat destul de controversat, care a activat, în timpul mandatului de premier al lui Adrian Năstase ca și aghiotant al fostului ministru al Transporturilor, Miron Mitrea. 
Revenind la poligonul de la Valea Doftanei, relații suplimentare despre proprietatea pe care se ridică acesta aflăm din ultima declarație de avere întocmită și depusă de Monica Anisie, chiar în data de 9 iunie 2020. Din acest document public rezultă că Monica Anisie, împreună cu soțul său, Adrian Anisie, au achiziționat, în prima jumătate a anului curent, un teren agricol, cu suprafața de 790 de metri pătrați, în Valea Doftanei. Pentru 131,98 metri pătrați din acesta, însă, iată că destinația este cu totul alta decât cea de agricultură. 

Plină de case și terenuri

Din declarația de avere a ministrului Educației, mai aflăm că, pe lângă acest teren agricol, folosit ca și bază pentru poligonul de tir al familiei Anisie, soții Monica și Adrian mai dețin un teren intravilan, în suprafață de 1.035 metri pătrați, amplasat în județul Ilfov, primit în donație, în anul 2009, de către Monica Anisie. De asemenea, în 2010, Monica Anisie a mai primit moștenire un alt teren, de data aceasta agricol, în surafață de 10.000 de metri pătrați, tot în județul Ilfov.
La capitolul clădiri, soții Anisie declară că dețin, începând cu anul 2006, un apartament în București, cu suprafața de 57.75 metri pătrați, luat prin credit ipotecar, precum și o casă de vacanță, cu suprafața de 214 metri pătrați, în localitatea Vidra, județul Ilfov, construită, în regie proprie, de familia ministrului Educației.
Conform documentului, soții Anisie dețin trei autoturisme, toate achiziționate prin încheierea de contracte de vânzare-cumpărare. Este vorba despre un autoturism Hunday Elantra, fabricație 2006, un autoturism Ford Escort, fabricație 2018, și un autoturism Kia Sportage, fabricație 2017. Ca active financiare, Monica Anisie precizează că deține două carduri de credit, deschise la Banca Transilvania, respectiv unul în care are 20.000 de lei, începând cu anul 2013, iar al doilea, pe care are 5.800 de lei, începând cu anul 2014.
Soții Anisie au și datorii. Tot la Banca Transilvania. Este vorba despre trei credite, primul, în valoare de 70.000 de lei, contractat în anul 2015 și scadent chiar anul acesta, al doilea, în valoare de 80.000 de lei, contractat în anul 207, cu scadență în anul 2022, iar al treilea, în valoare de 40.000 de lei, contractat în anul 2018, cu scadență în anul 2023.


Soșul, fost ofițer DGA, actual patron de “intelligence”

Conform jurnalișilor de la “Prahova Info”, Valea Doftanei a devenit, în ultimii ani, una dintre atracțiile imobiliare, pentru că localitatea se află într-o zonă mai puțin agitată decât Valea Prahovei, iar căile de comunicații rutiere au fost mult îmbunătățite, astfel că, după cum se vede și în cazul de față, inclusiv miniștrii lui Orban sunt seduși de comuna din nordul județului Prahova.
Adrian Anisie, partenerul de viață al ministrului Educației, este un pensionar MAI, a lucrat, mai bine de zece ani, ca ofițer în cadrul Direcției Generale Anticorupție, mai întâi ca șef de serviciu și, ulterior, până la pensie, ca director. În ultimul an fiscal, anterior declarației de avere din luna iunie, acesta a încasat, ca director al DGA, venituri în sumă de 46.599 de lei, precum și o pensie de la Ministerul Afacerilor Interne, în cuantum de 59.070 de lei. Numai că, odată cu retragerea din activitatea de ofițer, nu a însemnat sfârișitul carierei lui Adrian Anisie. 
“Jurnalul” a descoperit că, în arhiva recentă a Oficiului Național al Registrului Comerțului, că, în data de 17 iulie 2019, în baza cererii întregistrate în 10 iulie 2019 și a actelor doveditoare depuse, Oficiul Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul București a dispus autorizarea constituirii, înmatricularea și întregistrarea societății comerciale SC Intelloforce Agency SRL, care are ca și scop “activități de investigații”. Capitalul social subscris și vărsat este în valoare de 200 de lei, iar asociatul unic și administratorul companiei de investigații este nimeni altul decât Adrian Anisie, soțul ministrului Educației și beneficiarul din acte al autorizației de construire emisă de Primăria Valea Doftanei, pentru construcția poligonului de tir subteran. 
Conform acelorași date, inițial, societatea își declarase drept sediu social un apartament dintr-un bloc amplasat în Strada Rotundă, din sectorul 3 al Capitalei, însă, în 28 mai 2020, la 13 zile după ce Klaus Iohannis a decretat starea de urgență la nivel național, Adrian Anisie a decis să mute sediul social în apartamentul din Șoseaua Pantelimon, unde locuiește împreună cu soția sa, Monica Anisie. 
Noua îndeletnicire privată a fostului ofițer DGA Adrian Anisie pare a fi un patent al celor ieșiți din activitatea instituțiilor de forță. “Jurnalul” a dezvăluit că, în ultimii trei ani, mai mulți “grei” din SRI, SIE și MAI și-au înființat societăți comerciale care se ocupă fie cu activități de investigații, fie cu activități de consultanță în afaceri și management. Acesta este cazul unui lot de generali și colonei SRI, trecuți în rezerva, în 2017, printre care se numără și celebrul general Dumitru Dumbravă, cunoscut ca și întemeietorul “câmpului tactic din justiție”, sau cum este cazul fostului șef al Poliției Române și ex-ministru de Interne, în perioada guvernului Tehnocrat, Petre Tobă, ori cum este cazul fostului director operativ al SIE, Siviu Predoiu, actual consultant politic pentru partidul lui Victor Ponta, Pro România.


Funcția de consilier parlamentar se transmite de la mamă la fiică

Așa cum arătam mai sus, datele furnizate de tabelul cu autorizațiile de construire eliberate de Primăria Valea Doftanei, în luna iunie, conțin informații interesante. Ei, bine, același lucru se întâmplă atunci când studiezi cu atenție toate datele completate în declarațiile de avere. Spre exemplu, în ultima declarație de avere depusă de Monica Anisie, se menșionează că, în ultimul an fiscal, la capitolul venituri realizate împreună cu familia, actualul ministru al Educației a încasat, ca profesor la CNTV, un salariu de 55.816 lei, ca ministru suma de 29.944 de lei, ca profesor la Școala “Fridolin” 34.277 de lei dar și în calitatea de consilier parlamentar suma de 6.781 lei.
Ei, bine, din declarația de avere depusă de Adian Anisie, în anul 2019, rezultă că și fiica celor dou, Gabiela Anisie, studentă la acea dată, lucra tot ca și consilier parlamentar, la Parlamentul României, de unde a încasat venituri de 11.715 lei. 
 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri