Ministrul Justiției atacă cu premeditare și în mod repetat Curtea Constituțională, Înalta Curte de Casație și Justiție și Consiliul Superior al Magistraturii, acționând astfel deliberat pentru includerea României pe lista neagră a UE a țărilor care nu respectă principiile statului de drept. Declarațiile lui Ion Stelian, de o mare gravitate, primesc o replică dură din partea magistraților care nu acceptă imixtiunea factorului politic pentru erodarea independenței justiției.
Ministrul Justiției escaladează războiul pe care îl poartă împotriva Curții Constituționale după ce instanța de contencios constituțional a admis sesizarea ÎCCJ și a declarat neconstituțional un act normativ care reducea condițiile de vechime pentru procurorii recrutați la DNA și DIICOT. Ministrul Justiției nu a înțeles că, de fapt, prin decizia CCR se consolidează poziția instituțională a celor două direcții specializate, valorificând specializarea, calificarea și experiența procurorilor.
CCR protejează DNA și DIICOT de presiuni conjuncturale
Prin decizia din 14 iulie 2021, Curtea Constituțională protejează DNA și DIICOT de o scădere a nivelului profesional prin accederea în interior, sub presiuni conjuncturale, a unor procurori fără experiența necesară. „Ar fi paradoxală plasarea celor două direcții specializate la cel mai înalt nivel ierarhic și compunerea acestora din procurori aflați la început de carieră, a căror vechime nu le permite nici măcar promovarea în funcția de procuror la parchetul de pe lângă tribunal”- arată în motivare judecătorii constituționali.
Ministrul Stelian declară „casus belli!”
Imediat după decizia CCR care anula prevederea ca vechimea minimă în profesie a unui procuror care poate fi angajat la DNA sau DIICOT să fie de 7 ani și nu de 10 ani, cum stabilea legea în vigoare, ministrul Justiției a difuzat un mesaj cu totul ofensator și agresiv la adresa CCR. Iată câteva pasaje relevante din „opera” lui Stelian:
„Curtea Constituțională a mai dat astăzi o lovitură DNA și DIICOT, adică luptei împotriva corupției și a criminalității organizate... Pe fondul deficitului de personal deja existent din DNA și DIICOT, decizia CCR închide ușa pentru procurorii mai tineri, bine pregătiți profesional, dar care nu îndeplinesc cerința de 10 ani vechime, impusă de miniștrii Iordache și Toader… A repara ceea ce a stricat PSD și a dus la blocaj în activitatea parchetelor este neconstituțional, prin decizia unor judecători care nu s-au desprins de politicienii care i-au numit la CCR… Legile justiției aflate în lucru la Ministerul Justiției vor oferi soluții ca lupta anticorupție să continue… În același timp, necesitatea unei reforme cu privire la Curtea Constituțională este din ce în ce mai mare. CCR are nevoie de o reformă reală și de judecători cu viziune europeană și cu respect pentru funcționarea statului de drept”.
Președintele CSM dezavuează „ambiția inițiatorilor proiectului de lege”
Bogdan Mateescu, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, a publicat o replică la poziția ministrului Justiției, inițiatorul actului normativ neconstituțional, care ar fi impus „ca un judecător de curte de apel să aibă 10 ani vechime și două examene promovate ca să se apropie oarecum de salariul unui procuror DIICOT sau DNA căruia îi trebuiau să îi fie suficienți cinci ani și niciun astfel de examen”. Mateescu, care precizează că „nu intră într-o polemică fals-fatalistă”, este acid față de „discursul public coordonat de oameni și oameni. Specialiștii se distrează, nespecialiștii nu mai știu ce să mai creadă... Mă rog, ăsta e nivelul, cu actorii publici pe care societatea i-a emanat”. El dezavuează atacul „unor inițiatori de proiect de lege și insistența lor de a adăuga această dispoziție necorelată și discriminatorie în legătură cu transferurile, avizată negativ de CSM și, iată, fără dubiu,neconstituțională.”
CSM: „Ministrul Justiției subminează constant statul de drept.”
CSM a apreciat, printr-un comunicat al Secției pentru judecători, că „soluția adoptată de CCR a curmat intenția de a adânci noi inechități în magistratură din perspectiva carierei profesionale”. Judecătorii aleși în CSM consideră că „temeinica pregătire profesională, specializarea reală și experiența profesională sunt garanții puternice apte de a preîntâmpina erori și să împiedice încălcări ale legii de către autoritățile judiciare în privința prezumției de nevinovăție, a dreptului la apărare, a libertății individuale, a demnității umane, a vieții private”. În acest context, Secția pentru judecători a CSM „dezaprobă cu tărie poziții publice recent exprimate de ministrul Justiției - domnul Stelian Ion, concretizate în veritabile atacuri la adresa judecătorilor instanței supreme din România, care, cu unanimitate de voturi, a decis exercitarea unui drept constituțional. Afirmațiile ministrului Justiției denotă un antagonism-manifest față de o instituție esențială a statului de drept - concept pe care deși îl clamează, în realitate demonstrează că îl subminează constant”. Totodată, Secția pentru judecători a CSM constată că „demersurile și disponibilitatea pentru găsirea unui echilibru în funcția autorității judecătorești în interesul societății s-au lovit, o dată în plus, de incapacitatea ministrului de a ieși dintr-o zonă militantă, politicianistă, de adversitate față de valori afirmate chiar de el însuși, poziție incompatibilă cu ideea de consolidare a unei justiții independente”.
Asociații profesionale ale magistraților:
MINISTRUL JUSTIȚIEI DOVEDEȘTE DISPREȚ FAȚĂ DE STATUL DE DREPT
Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR), Asociația Magistraților din România (AMR), Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO) și Asociația Procurorilor din România (APR) au adoptat o poziție comună prin care „condamnă ferm atacurile și presiunile exercitate de Ministrul Justiției, Stelian Ion, la adresa judecătorilor ÎCCJ și ai CCR”. Cele patru asociații ale magistraților apreciază că „este descalificant pentru Ministrul Justiției să trateze superficial și părtinitor argumentele exprimate în unanimitate de judecătorii ÎCCJ în obiecția de neconstituționalitate amintită. Tonul agresiv, insinuările și amenințările voalate la adresa judecătorilor ÎCCJ și CCR denotă un dispreț acut față de regulile democratice, cu consecințe grave în planul încrederii cetățenilor în justiție”. Respectivul demnitar nu are rețineri în a arunca îndoiala asupra judecătorilor instanței supreme, în timp ce victimizează procurorii DNA, ceea ce dovedește - potrivit UNJR, AMR, AJADO, APR - „modul complet eronat în care percepe justiția și independența acesteia”. Astfel „Ministrul Justiției, Stelian Ion, face referiri la statul de drept, afirmații publice a căror falsitate este probată tocmai prin declarații publice repetate și iresponsabile ce subminează exact fundamentele acestuia”, arată comunicatul citat.
Ministrul Stelian Ion ține cu tot dinadinsul ca România să intre în vizorul UE, alături de Ungaria și de Polonia, pentru derapaje de la statul de drept, prin atacarea repetată a magistraților instanței supreme și ai Curții Constituționale