Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ministrul Pădurilor, cu bradu-n baltă

Ministrul Pădurilor, cu bradu-n baltă

de Adrian Stoica    |   

Recentele declaraţii ale noului ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, în care acuză proprietarii privaţi de păduri de tăieri ilegale, neregenerarea suprafeţelor exploatate şi o evaziune fiscală de 500 milioane de euro au fost taxate de pădurari ca fiind rupte de realitate. Prin aceste declaraţii, susţin aceştia, ministrul ar vrea să spună, de fapt, că proprietarii de păduri sunt furaţi prin sistemul de pază al pădurilor instituit de statul român.

 

Comunitatea Forestierilor (Fordaq) şi Federaţia Proprietarilor de Păduri şi Păşuni din România (Nostra Silva) consideră că ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor aduce acuzaţii nefondate unui întreg sector, fără a dispune de date reale şi expertiză în identificarea problemelor şi a soluţiilor specifice. Cele două organizaţii atrag atenţia că de la preluarea mandatului, ministrul Costel Alexe nu a iniţiat niciun dialog cu organizaţiile profesionale şi patronale din sectorul forestier, aşa cum cere în mod explicit legislaţia privind transparenţa în elaborarea politicilor publice.

Ministrul încurcă proprietatea cu gestiunea

În România, proprietarii de păduri nu au posesia pădurii, proprietăţile lor sunt predate în paza şi în gestiunea administraţiilor silvice. Statul român este cel care obligă proprietarii de păduri să plătească administraţiilor silvice tarife de pază, de până la 35 euro/ha. Pentru comparaţie, în Finlanda serviciile silvice de bază costă 2 euro/ha, iar sistemul nu permite nici tăieri ilegale care să-i păgubească pe proprietari. „Atunci când spune că există tăieri ilegale în proprietăţile private din România, de fapt domnul ministru spune că proprietarii de păduri sunt furaţi prin sistemul de pază al pădurilor, instituit de statul român”, a declarat reprezentanul Comunităţii Forestierilor, Cătălin Tobescu. Vorbim aici despre aproximativ 800.000 mici proprietari de pădure persoane fizice, despre aproximativ 2.500 de forme asociative de proprietate cu peste 400.000 membri şi despre membrii comunităţilor a peste 1.100 de comune din România.

În ceea ce priveşte afirmaţia ministrului privind faptul că în proprietăţile private sunt cele mai mari suprafeţe tăiate şi neregenerate, conform Inventarului Forestier Naţional, suprafeţele destinate împăduririi sunt de 56.653 hectare. Aceste suprafeţe înseamnă 0,9% din suprafaţa fondului forestier. În concluzie, suprafeţele tăiate şi neregenerate sunt infime la nivel național, spun pădurarii.

 

În prezent, 500.000 ha de pădure, mici proprietăţi puse în posesie în baza Legii 18/1991, sunt şi acum fără pază în proporţie de 90%, pentru că nu sunt emise nici astăzi titlurile de proprietate. În multe cazuri nu se poate nici măcar identifica amplasamentul, pentru că un hectar de pădure pus în posesie are forma unei fâşii de 2 metri lăţime, cu lungime de 5 km.

Combaterea tăierilor ilegale, din vorbe

Una din măsurile propuse pentru combaterea tăierilor ilegale, în viziunea tehnică a noului ministru, este încurajarea populaţiei să sesizeze prin sistemul 112 transporturile de lemn care li se par suspecte. „În acest context, îl rugăm pe domnul ministru să verifice statisticile sistemului 112 legat de transporturile ilegale de lemn. În sistemul 112 sunt înregistrate în medie 14 apeluri pe zi, din care se confirmă două cazuri! Prin urmare, vorbim despre două cazuri confirmate, în condiţiile în care prin sistemul SUMAL sunt înregistrate zilnic peste 15.000 de avize de transport masă lemnoasă!”, atrag atenţia reprezentanţii Fordaq şi Nostra Silva.

 

Dacă vorbim de evaziune fiscală, îl invităm pe domnul ministru să aprofundeze modul în care sunt trataţi proprietarii de păduri din punctul de vedere al impozitării veniturilor din silvicultură. Potrivit Codului Fiscal în vigoare, veniturile din silvicultură sunt asimilate veniturilor din surse independente şi sunt impozitate în sistem real, prin cota de impozit pe venit de 10%, alături de multe alte surse de venituri. Suplimentar, pentru veniturile din silvicultură se plătesc asigurările sociale - CAS şi CASS.

Bogdan Tudor, preşedintele Federaţiei Nostra Silva

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri