„SGR-ul a schimbat viața românilor și a influențat activitatea companiilor din domeniu. Sistemul produce efecte semnificative, resimțite de toată lumea. De exemplu, o companie din Buzău, pe care am vizitat-o în 2020, a renunțat recent la importurile de PET-uri datorită eficienței SGR-ului. Aceasta este o veste extraordinară pentru noi, ca minister al Mediului”, a declarat Fechet.
El a menționat și existența colectorilor informali, subliniind importanța dialogului cu autoritățile locale. „Românii câștigă acum venituri din SGR. Deși au existat cazuri de vandalizare a punctelor de colectare, cred că pe măsură ce utilizarea sistemului va crește, vor fi tot mai puține PET-uri la punctele de colectare”, a adăugat ministrul.
Fechet și-a exprimat încrederea că, în al treilea an de funcționare, SGR-ul va atinge o rată de recuperare a ambalajelor de peste 90%. În prezent, colectarea selectivă prin infrastructura municipală se ridică la 12-13%, iar în București, la punctul de sortare din Otopeni, se colectează zilnic cantități semnificative de PET-uri.
„Decizia de a nu amâna implementarea SGR-ului a fost una corectă. Fiecare zi în care funcționează sistemul face România mai curată. Avem nevoie de astfel de povești de succes”, a concluzionat Mircea Fechet.
Conferința „Lideri pentru viitor – sustenabilitate, viziune, inovație" a fost organizată de Antena 3 CNN și cotidianul Jurnalul, în cadrul proiectului RO 3.0.