Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Modificarea Legii RCA, pusă în dezbatere publică

Modificarea Legii RCA, pusă în dezbatere publică

de Adrian Stoica    |   

Ministerul Finanţelor Publice a pus ieri în dezbatere publică un proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto. Una din principalele modificări aduse actualei legi este cea referitoare la asigurarea persoanelor cu risc ridicat, după ce Comisia Europeană a considerat că actualele prevederi îngrădesc libertatea de tarifare prin impunerea unei prime calculate şi ofertate de către Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) şi nu de către asigurătorul RCA.

 

Conform documentului, proiectul propune eliminarea obligaţiei Autorităţii de Supraveghe Financiară (ASF) de a emite reglementări în ceea ce priveşte stabilirea criteriilor de risc, a indicilor de încărcare, a coeficienţilor de majorare şi/sau corecţie ori alte instrumente de ajustare necesare calculului tarifului de primă. „Întrucât Comisia Europeană consideră că prin actualul mod de funcţionare este îngrădită libertatea de tarifare prin impunerea unei prime calculate şi ofertate de către BAAR şi nu de către asigurătorul RCA, propunerea de modificare a legislaţiei are în vedere, printre altele, eliminarea obligaţiei BAAR de ofertare a primei de asigurare în cazul asiguratului cu risc ridicat şi eliminarea obligaţiei Autorităţii de Supraveghere Financiară de a emite reglementări în ceea ce priveşte stabilirea criteriilor de risc, a indicilor de încărcare, a coeficienţilor de majorare şi/sau corecţie ori alte instrumente de ajustare necesare calculului tarifului de primă”, se precizează în documentul citat. 

 

Proiectul propune abrogarea prevederilor ce limitează cheltuielile administrative și de vânzare ale poliței de asigurare ce pot fi incluse de către asigurători în calculul tarifelor de primă, lucru insistent cerut de aceştia.

 

Avertizaţi de Comisia Europeană

 

În 2018 Comisia Europeană a deschis împotriva României o procedură de punere în întârziere având ca obiect legislația în vigoare referitoare la asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terțelor persoane (RCA) și posibila încălcare, prin unele dispoziții conținute în aceasta, a unor prevederi ale Directivei 2009/138/CE și ale Directivei 2009/103/CE. Conform scrisorii de punere în întârziere, Comisia Europeană consideră că, prin menținerea unor articole din Legea nr. 132/2017 şi din Norma RCA, România încalcă directivele menţionate.

 

Primele brute subscrise pentru segmentul RCA în trimestrul II s-au ridicat la 407.767.774 lei, în scădere cu 4,92% față de T1, potrivit Barometrului 24Broker.ro.
 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri