Jurnalul.ro Ştiri Externe Moldova se teme că Rusia va reduce livrările de gaz

Moldova se teme că Rusia va reduce livrările de gaz

Guvernul pro-occidental al Republicii Moldova s-a plâns vineri că Gazprom nu se comportă ca un partener serios, având în vedere refuzul de a spune Chişinăului ce cantitate de gaze naturale va furniza în noiembrie.

Una dintre cele mai sărace ţări din Europa, Moldova este dependentă de gazul rusesc şi a fost puternic afectată de creşterea preţurilor de la invazia Rusiei în Ucraina. Contractul dintre Moldova şi Gazprom fluctuează de la o lună la alta, în funcţie de preţul de pe piaţă al gazelor şi al petrolului, notează Reuters.

Vicepremierul Andrei Spînu a declarat că a întrebat-o pe şefa Gazprom Export, Elena Burmistrova, cât gaz va primi Moldova în noiembrie, iar aceasta i-a răspuns: „Vom vedea”.

Gazprom a redus deja livrările din octombrie cu 30% şi spune că ar putea opri complet gazul dacă Moldova nu-şi plăteşte toate datoriile către companie.

„Gazprom spune că este un partener serios, dar partenerii serioşi nu se comportă aşa cum se comportă cu Moldova”, a declarat Spînu pentru serviciul de ştiri online NewsMaker.

„Nu înţeleg care sunt motivele Gazprom pentru a tăia furnizarea de gaze. Avem un contract şi suntem gata să plătim pentru gaz”, a spus el.

Regiunea separatistă pro-Moscova, Transnistria, a anunţat anterior măsuri de urgenţă pentru a limita consumul de gaze, din cauza temerilor că Gazprom va reduce livrările.

Liderii transnistreni spun că au fost notificaţi de Gazprom că va reduce livrările cu 40% în noiembrie.

Guvernul Republicii Moldova este îngrijorat de stabilitatea din Transnistria, în care se află trupe ruseşti.

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: moldova gaz Rusia
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri