Jurnalul.ro Ştiri Politică Moțiunea de cenzură, depusă și citită cu sala goală. Negocieri ascunse pentru ca Guvernul să nu pice

Moțiunea de cenzură, depusă și citită cu sala goală. Negocieri ascunse pentru ca Guvernul să nu pice

de Ion Alexandru    |   

Cu o sală aproape goală, unde s-au aflat 128 de parlamentari, liberalul Florin Cîțu a dat citire, ieri dimineață, textul moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă, despre care PNL, în calitate de inițiator, susține că a strâns 237 de semnături. Acesta este ultimul act procedural dinaintea votului, care va fi acordat joi, pe 10 octombrie. Iar acest răgaz de o săptămână va fi folosit de toate părțile implicate pentru a racola, a negocia și a-și consolida raporturile de forțe. Surse politice dezvăluie că, în fapt, cele mai puternice negocieri și jocuri de culise le gestionează, în acest moment, liderul Pro România, Victor Ponta, iar scopul nu este neapărat dărâmarea guvernului, ci, în cazul în care moțiunea va pica la vot, ALDE și Pro România să intre în Executiv, alături de PSD.

 

La mai puțin de o săptămână până la votul moțiunii de cenzură, unde liderii PNL și Klaus Iohannis sunt aproape convinși că Guvernul condus de Viorica Dăncilă va fi trimis acasă, au loc, conform unor surse politice, negocieri la sânge între unul dintre susținătorii demersului lui Ludovic Orban și Partidul Social Democrat.

Sursele citate devoalează că, în această perioadă, Victor Ponta a deschis o sesiune agresivă de racolări de parlamentari de la PSD către Pro România, pentru a-i da un semnal de forță Vioricăi Dăncilă, dar și celor aflați în conducerea Partidului Social Democrat, că în votul său stă soarta Executivului. Aceste informații se coroborează cu afirmațiile făcute de însuși Victor Ponta, care, zilele trecute, a afirmat public că Pro România nu va susține un Guvern condus de Ludovic Orban și că el militează pentru un Cabinet din care să facă parte PSD, ALDE și Pro România și care să fie condus de un premier fie de la PSD, fie de la Pro România. Mai mult, Victor Ponta subliniază că este conștient că președintele Klaus Iohannis nu va nominaliza un premier din zona de centru-stânga, planul candidatului liberalilor fiind acela de a-și instala grabnic un Guvern al lui.

 

Sub riscul dizolvării Parlamentului

În aceste condiții, toată lumea, practic, este conștientă că, după dărâmarea Guvernului Dăncilă va urma o perioadă de criză politică extremă, care ar putea conduce la una din două soluții. Prima, fie ALDE și Pro România vor accepta orice premier dorește să instaleze Klaus Iohannis, fie vor vota împotrivă. Situație în care, dacă pică la vot, în Parlament, două propuneri de prim-ministru consecutive, președintele poate dizolva Parlamentul și să fie declanșate alegeri legislative anticipate. Pe asta mizează și negociatorii lui Ponta înainte de moțiunea de cenzură. Iar, conform surselor citate, în această perioadă sunt exercitate presiuni asupra conducerii PSD să accepte soluția „imorală”, dar necesară, a cooptării la guvernare a Pro România și ALDE, a modificării programului de guvernare și chiar a renunțării cadidaturii Vioricăi Dăncilă la alegerile prezidențiale, urmând ca toate cele trei formațiuni politice să susțină candidatura comună a lui Mircea Diaconu.

 

PSD, sigur că moțiunea nu va trece

Nu este clar dacă la acest plan a achiesat și Călin Popescu Tăriceanu, conform surselor citate. Însă soluția este exact cea pe care Tăriceanu i-a propus-o Vioricăi Dăncilă, înainte de a rupe coaliția de guvernare.

„Este posibil ca Viorica Dăncilă, presată de pierderea multor parlamentari și cu perspectiva succesului moțiunii de cenzură de săptămâna viitoare, să cedeze total sau parțial acestor oferte”, precizează surse politice. Acestea adaugă că, în acest moment, singura soluție ca Iohannis să fie blocat în a nominaliza el un nou guvern sau să forțeze alegerile anticipate este o colaborare între cele trei partide din zona de centru stânga. Iar planul pare a fi conformat și de luările de poziție ale liderilor Senatului și ai Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu și Teodor Meleșcanu, care afirmau că sunt conștienți că PSD nu are, „în acest moment”, majoritate în Parlament, dar nici cei care vor vota moțiunea nu au. Meleșcanu a subliniat, cu tâlc, că el susține, întotdeauna, echipa care câștigă meciul.

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri