Jurnalul.ro Ştiri Observator Motoc: Achiziţia de F-16, o investiţie majoră în creşterea capacităţii de apărare a României

Motoc: Achiziţia de F-16, o investiţie majoră în creşterea capacităţii de apărare a României

Ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc, a declarat, joi, la baza militară Monte Real din Portugalia, că achiziţia avioanelor F-16 reprezintă pentru România o investiţie majoră în creşterea capacităţii sale de apărare.

"Azi e cu adevărat o zi istorică pentru România şi Forţele Aeriene Române. (...) Nu achiziţionăm doar un prim set de avioane multirol de înaltă performanţă de la ţara prietenă Portugalia, nu e doar o achiziţie, e dobândirea unei capabilităţi propriu-zise. Azi consemnăm de fapt o investiţie majoră în creşterea capacităţii de apărare a României şi intrăm mai profund în miezul a ceea ce numim solidaritate aliată", a afirmat Motoc.

El a subliniat că cele 12 avioane cumpărate de România reprezintă doar o primă etapă, urmând achiziţia şi operaţionalizarea celei de-a doua escadrile, care "va întregi procesul de realizare a unei capabilităţi robuste şi relevante pentru România, dar şi pentru regiunea sa".

Potrivit lui Motoc, dotarea cu avioane F-16 va asigura României o apărare aeriană "redutabilă şi durabilă". Pe de altă parte, a adăugat ministrul, intrarea în serviciul Forţelor Aeriene Române a acestor aeronave înseamnă "şansa unui nou început pentru prestigioasa şcoală românească de pilotaj, care se mândreşte cu o tradiţie dintre cele mai vechi din lume".

Într-un cadru mai larg, demnitarul român a arătat că programul de dotare cu avioane F-16 reprezintă o bună bază pentru proiecte de colaborare româno-portugheze "mai ample" în zona economică în ansamblul său, unde există "un cert potenţial de dezvoltare".

"Acordul româno-portughez sprijinit de Guvernul Statelor Unite reprezintă un model de cooperare eficientă, profesionistă, transparentă cu importante şi durabile beneficii pentru ambele părţi semnatare", a mai spus Motoc.

Ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc, a participat, joi, la ceremonia de predare-primire a primelor şase aeronave de tip F-16 din cele 12 cumpărate de România de la Portugalia. La eveniment au mai participat premierul portughez Antonio Luis Santos Da Costa, dar şi ministrul Apărării din acest stat, Jose Alberto de Azeredo Lopes.

În 2013, România a decis să cumpere din Portugalia 12 avioane de tip F-16 folosite. Iniţial, s-a intenţionat achiziţionarea a 24 de avioane, dar decizia finală a fost pentru 12, din motive bugetare. Dincolo de F-16, au mai prezentat oferte companiile producătoare ale avioanelor JAS-39 Gripen şi Eurofighter Typhoon, pentru aparate noi. A fost, de asemenea, analizată oferta pentru aeronava Rafale, produsă de grupul francez Dassault.

Preţul pentru cele 12 aeronave F-16 a fost stabilit la 628 milioane de euro, ele urmând să staţioneze la bazele aeriene de la Feteşti şi Câmpia Turzii, modernizate special pentru acest tip de avion.

Potrivit specialiştilor, România are nevoie de 48 de aeronave multirol, adică patru escadrile. În 2015, autorităţile române au anunţat intenţia de a mai achiziţiona şi alte aparate de tip F-16.

Ministrul Motoc declara, în luna februarie, că România intenţionează să cumpere încă 12 avioane F-16, anul acesta urmând să fie pregătite procedurile de atribuire a contractului pentru această a doua escadrilă.

În prezent, spaţiul aerian al României este apărat de aeronave supersonice de tip Mig-21 LancerR, de fabricaţie sovietică, modernizate în colaborare cu o firmă israeliană începând cu 1995.

De asemenea, Forţele Aeriene Române mai deţin avioane de antrenament subsonice IAR-99 Şoim şi Iak-52 - ambele de fabricaţie românească, avioane de transport C-27J Spartan - de fabricaţie italienească, C-130 Hercules - de fabricaţie americană.

Armata Română mai are elicoptere IAR-330 Puma şi varianta modernizată IAR-330 Puma SOCAT, precum şi IAR-316 Alouette. Toate aceste elicoptere sunt de fabricaţie românească, produse sub licenţă franceză.

Totodată, în dotarea Forţelor Aeriene se află şi aparate de tip AN-30, produse în fosta Uniune Sovietică, folosite pentru fotografie aeriană şi cartografiere. www.agerpres.ro

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri