Jurnalul.ro Cultură Muzica „Mr. Jazz of Romania” Johnny Răducanu ar fi împlinit 86 de ani, de Ziua României!

„Mr. Jazz of Romania” Johnny Răducanu ar fi împlinit 86 de ani, de Ziua României!

            Marele jazzolog american Leonard Feather l-a numit pe Johnny Răducanu “Mr. Jazz of Romania”, în 1987, când a devenit membru de onoare al Academiei Louis Armstrong din New Orleans, SUA. Jazzul a trăit în România prin Johnny Răducanu, iar azi, la șase ani de la moartea artistului, Johnny Răducanu continuă să trăiască în memoria iubitorilor muzicii, prin jazzul pe care l-a transformat în tradiție românească. Maestrul jazzului românesc, muzicianul Johnny Răducanu ar fi împlinit 86 de ani de Ziua României, dacă Dumnezeu nu l-ar fi luat să cânte în rai, în dimineața zilei de 19 noiembrie 2011.

 

            Născut la 1 decembrie 1931, la Brăila, Johnny Răducanu, (Crețu Răducan) a fost contrabasist, pianist, compozitor, aranjor și a scris cu numele său de scenă istoria jazzului românesc. Venea dintr-o familie cu tradiție de peste 300 de ani în muzică, din vremea strămoșului Petre Crețu Solcanu, lăutar celebru. S-a remarcat încă de la vârsta de 19 ani, când a pătruns în lumea jazzului, la contrabas. A studiat muzica la Iași și Cluj, apoi care a urmat cursurile Conservatorului “Ciprian Porumbescu” din București, în perioada 1953-1956. A fost membru al orchestrei Casei de discuri “Electrecord” (1957-1971) și membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România (1971).

 

            Johnny Răducanu a îmbogățit jazzul mondial, nu doar pe cel românesc, prin numeroase compoziții care au adus o nesperată libertate de exprimare interpreților români din perioada regimului comunist. “Vechiul port”, “De mult într-o carte”, “Nu veni, nu pleca”, “Mă cheamă marea”, “Iarnă, iarnă” sunt câteva dintre cântecele scrise de Johnny Răducanu într-o perioadă când muzica era și ea înregimentată, dar a reușit să fie descătușată, cu ajutorul maestrului. Și teatrul românesc s-a îmbogățit cu muzica maestrului, prin compozițiile pentru piesel “Livada cu vișini”, “Moliere” și “Don Juan”. Cât despre jazz, se poate spune că aproape toate discurile românești cu acest gen de muzică îl au ca protagonist, instrumentist, orchestrator sau compozitor.

            A fost și ambasadorul muzicii românești, încă din 1962, când pleca în primul turneu, la Moscova. Au urmat turnee celebre: festivalurile de muzică ușoară de la Varșovia și Praga (1968), la Belgrad, în Suedia, Olanda, Germania, Spania, Franța, Grecia, Belgia, Statele Unite ale Americii, Elveția și multe alte țări ale lumii, într-o carieră impresionantă, de peste cinci decenii, în care a cântat alături de nume importante ale muzicii internaționale: trompetistul Art Farmer, trombonistul Slide Hampton, pianiștii Friedrich Gulda și Guido Manussardi.

            Johnny Răducanu s-a remarcat și pe scena teatrului. Împreună cu Ion Caramitru a susținut spectacolul de teatru poetic “Dialoguri și fantezii în jazz”, pe scena Teatrului Național București, dar și pe scene internaționale, precum Teatrul Moliere-Maison de la Poesie, din Paris. Despre viața și cariera lui a scris chiar el, în cărțile autobiografice “Singurătatea, meseria mea” (Ed. Regent House Printing & Publishing, 2002) și “Țara lui Johnny” (Ed. Vivaldi, 2005).

            Pentru activitatea muzicală a primit, în 1976, “Diploma de merit” oferită de Departamentul cultural al Statelor Unite. În 2008 a primit diploma de membru de onoare al Societății Filarmonice “Lyra” și medalia jubiliară “Lyra 125”, în cadrul unei ceremonii organizate la Casa Tineretului din Brăila. Premii și trofee: “Obelisc” – premiul pentru muzică - Cuvântul 2001, Trofeu – Gala muzicii ușoare românești (mai 2002), Trofeu “Musical report” 2000: “Premiul de excelență” Johnny Răducanu, Trofeu “Gala premiilor Radio București” 2004, Placheta “Premiu excelență” Johnny Răducanu, Societatea Română de Radiodifuziune, Placheta “Revista Cuvântul – Superlativele anului 1997”: Muzica Johnny Răducanu, Placheta “Sadco fest 2000”. Diplome: Diploma de Onoare Johnny Răducanu pentru gestul de solidaritate, Certificat de Excelență teatrul Tineretului 2006, Diploma în rusă 2008, Trofeul Jazz București 2004, Premiul pentru întreaga activitate pusă în slujba jazzului – Uniunea Interpreților, Coregrafilor și Criticilor Muzicali din România 1996, Primăria Municipiului București – “In honoris” (27 decembrie 2008), Premiul de excelență 2004 UCMR, Ordinul Meritul Cultural Mare Ofiter, insigna și diploma, acordat de Președintele României.

 

 

            La mulți ani, România! La mulți ani jazzului românesc, în numele Maestrului Johnny Răducanu!

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri