Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a cerut Statelor Unite să-l extrădeze pe predicatorul în exil Fethullah Gulen, pe care îl consideră responsabil de puciul eșuat. În vârstă de 75 de ani, Gulen trăiește în Pennsylvania, din 1999.
"SUA, trebuie să extrădați această persoană", a cerut Erdogan, sâmbătă, în fața unei mulțimi de mii de susținători, referindu-se la inamicul său numărul unu, Fethullah Gulen. "Cer Americii acest lucru și fac apel la președintele Obama", a precizat el. Cei doi au fost cândva aliați, când Erdogan a utilizat rețeaua lui Gulen pentru a ajunge la putere. Gulen a devenit „inamicul public numărul unu” al liderului turc, după un scandal de corupție, la sfârșitul lui 2013, care a afectat anturajul președintelui. De atunci, Erdogan îl acuză pe imam că a instaurat ''un stat paralel'', menit să-l înlăture de la putere. De cealaltă parte, Gulen a condamnat tentativa de lovitură militară din Turcia și a sugerat că puciul a fost înscenat pentru a-i oferi lui Erdogan ocazia să distrugă instituțiile și organizațiile care nu se află sub controlul său. De cealaltă parte, secretarul de stat american, John Kerry, a spus că afirmațiile publice care sugerează că SUA au fost implicate în lovitura de stat eșuată sunt false și afectează grav relațiile dintre cei doi aliați NATO. El a cerut Turciei să trimită dovezi contra lui Gulen, dacă acestea există. Potrivit presei americane, liderul de la Casa Albă, Barack Obama, are nevoie de Turcia în lupta contra terorismului, dar îl consideră pe Erdogan un lider autoritar și “un eșec”. Închiderea bazei NATO de la Incirlik, utilizată de avioanele aliate în raidurile din Siria, poate crește ponderea militară a României în regiune.
Pentru România, un conflict turco-american ar transforma Marea Negră într-o zonă de dispută geopolitică, în care Ankara s-ar îndepărta de NATO