Jurnalul.ro Editoriale Nebunii

Nebunii

de Florin Condurateanu    |   

Explodează o sumedenie de dezvăluiri neaşteptate, se aduc la cunoştinţa publicului culise controversate din lumea vedetelor, se reaprind dispute o vreme neglijate de zici că balaurul de virus tulbură şi amintirile, înnebunesc poveştile de viaţă ale unor personaje pregnante ale unor perioade. Boxer de recunoscută duritate, campionul mondial Mike Tyson anunţă că a început antrenamentele intense în vederea revenirii în ring la 53 de ani. Dar iată ce scenă senzaţională mai istoriseşte greul greilor Tyson. Era în divorţ de nevastă, dar i s-a făcut dor şi s-a dus s-o viziteze, tocmai când seducătoarea creolă Robin Givens venea chicotind la braţul lui Brad Pitt, abia în curs de lansare. Mike Tyson povesteşte că i-a sărit din loc inima, dar Brad Pitt se ruga să nu-l lovească, pasămite că repeta... cu mulatra o scenă de film. Cornel Dinu, fundaşul fără teamă şi reproş al naţionalei şi al echipei de vârf Dinamo, a purces să facă dezvăluiri care pot dinamita lumea fotbalului. Intelectualul subţire care este teribilul fotbalist povesteşte că, aşa cum procedau şi echipele celebre ale Europei, Dinamo a dat bani întunecaţi arbitrilor, chiar în partidele de glorie internaţională ale dinamoviştilor. Spune Cornel Dinu că i s-a strecurat arbitrului o servietă cu bani chiar înaintea succesului cu Hamburg. La partida cu Dinamo Minsk chiar Dinu a dat bani arbitrului, a deschis valiza şi a văzut tot felul de valute, sume strânse de Securitate. Grei ai Securităţii, în frunte cu şeful spionilor din Anglia, Anghelache, se ocupau de mituirea arbitrilor. Nu a mers şmecheria cu Liverpool, aşa că Dinamo a fost învinsă de englezi şi a ratat să treacă de semifinala europeană.

Se reaprind polemicile despre partea întunecată a unor figuri faimoase de fotbalişti. Lăudatul Iuliu Bodola, al treilea golgheter dintotdeauna al naţionalei noastre, după Hagi şi Mutu, s-a aflat că a colaborat strâns cu Gestapoul, a format echipă cu ocupanţii horthy-işti ai nordului Ardealului, prigonind evreii. Gestapoul şi ocupanţii unguri îi forţau pe patronii evrei să-l pună pe fotbalistul Bodola în patronatul fabricilor, pe care apoi i le dăruiau lui Bodola. A jucat Bodola în naţionala românească între 1931 și 1939, după care a fugit la Budapesta, a fost internaţional maghiar şi a murit în Ungaria. Colaboraţionist cu Gestapoul şi horthy-iştii, totuşi, stadionul din Oradea poartă încă numele lui Bodola. În acele vremuri tulburi lăudat era şi alt fotbalist, Ronay, tot din Oradea, care a fost şi el „developat” ca asociat cu horthy-iştii invadatori în nordul Ardealului, ba chiar ajutor al Gestapoului împotriva evreilor.

Unii dintre fotbaliștii dinamoviști – Moraru, Orac și Mulțescu – n-au recunoscut cadourile către arbitri, dar Cornel Dinu a revenit cu o scrisoare deschisă arătând cum și Real Madrid dădea ceasuri de aur arbitrilor.

 

 

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri