Jurnalul.ro Special Anchete Nicușor Dan, achiziție de rechizite pentru referendumul din București, fără licitație

Nicușor Dan, achiziție de rechizite pentru referendumul din București, fără licitație

de Ion Alexandru    |   

Primăria Capitalei a cheltuit aproape 23.000 de euro pe rechizite, pentru a organiza, odată cu primul tur al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie, referendumul local inițiat de Nicușor Dan, prin care se dorește lăsarea sectoarelor Bucureștiului fără posibilitatea de a-și administra bugetele și de a emite autorizații de construire.

Banii s-au cheltuit, conform unui anunț de atribuire publicat, ieri, pe SEAP, pentru achiziția de rechizite. Nu s-a organizat nicio procedură concurențială de selecție de oferte, afacerea fiind atribuită direct. Referendumul lui Nicușor Dan, care este unul consultativ, a trecut, chiar dacă scrutinul național al primului tur al alegerilor prezidențiale a fost anulat de Curtea Constituțională.

Primăria Municipiului București, condusă de Nicușor Dan, a publicat, ieri, pe SEAP, un anunț de atribuire a unui contract care se referă la achiziții făcute în legătură cu referendumul local organizat în 24 noiembrie 2024, odată cu primul tur al alegerilor prezidențiale. Este vorba, conform sursei citate, de achiziția de rechizite „necesare procesului de desfășurare a Referendumului local privind unele probleme de interes ale Municipiului București din data de 24 noiembrie 2024”.

În acest anunț se vorbește despre „accesorii de birouri”, iar modalitatea de atribuire descrisă vorbește despre „prețul cel mai scăzut”, contractele de achiziție având termen de derulare trei zile. 

În legătură cu modalitate de negociere, Primăria Capitalei menționează faptul că „atribuirea contractului a fost făcută fără publicarea prealabilă a unei invitații la procedura concurențială de selecție de ofertare în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene”.

Afacerea a fost încheiată la data de 19 noiembrie 2024, când autoritatea contractantă a parafat contractul nr. 192884.2024, în valoare de 93.570,71 de lei fără TVA, respectiv de 113.349,15 lei cu tot cu TVA (22.724,32 de euro). Firma care a fost contractată se numește SC Andrera Trading SRL.

Fără procedură concurențială

În anunțul de atribuire citat, Primăria Capitalei justifică procedura de achiziție aleasă prin aceea că achiziția nu se înscrie în domeniul de aplicare al Directivei 2014/2024/UE”. Concret, se precizează „necesitatea și oportunitatea achiziției” astfel: „având în vedere Hotărârea Consiliului General al Municipiului București nr. 322/2004 privind organizarea referendumului local privind unele probleme de interes ale Municipiului București, prevederile Legii nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 84 din 24 februarie 2000, cu modificările și completările ulterioare, Legea 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente, dispozițiile articolului 9, alineatele 3 și 4 din Hotărârea Biroului Electoral Central nr. 14 din 11 noiembrie 2024 și ținând cont de Nota de serviciu de la Primarul General nr. 38 din 11 noiembrie 2024”.

Conform datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), SC Andrera Trading SRL este deținută, în calitate de asociați, de două persoane fizice. Este vorba despre Ion Deaconu și despre Radu Andrei Deaconu.

În baza de date a SEAP, compania în cauză nu figurează cu alte contracte încheiate cu instituțiile publice, atribuite în urma publicării unor anunțuri de participare, a unor invitații de participare sau a unor anunțuri privind organizarea unor proceduri simplificate de selecție de oferte.

Toate cele trei întrebări supuse consultării populare au trecut la vot

Reamintim că, în 24 noiembrie 2024, odată cu primul tur al alegerilor prezidențiale din România (scrutin anulat, între timp, de Curtea Constituțională), a fost organizat și referendumul local inițiat de Nicușor Dan. La întrebarea „Sunteți de acord ca primarul general al Municipiului București să emită autorizațiile de construcție pe întreg teritoriul administrativ al orașului?”, referendumul a fost validat, întrucât s-au prezentat la vot 40,96% din persoanele înscrise în listele electorale permanente. 477.378 de voturi au fost „DA”, iar 241.423 de voturi au fost „NU”.

La întrebarea „Sunteți de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului București și primăriile de sector a impozitelor pe venit și a taxelor și impozitelor locale colectate de la bucureșteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului București”, referendumul a fost, de asemenea, validat, deoarece au participat la vot 40,96% dintre alegătorii înscriși în listele electorale permanente. Dintre aceștia, 462.003 alegători au votat „DA”, iar 255.679 de alegători au votat „NU”.

La cea de-a treia întrebare „Sunteți de acord ca Primăria Municipiului București să finanțeze și să implementeze un program de educație pentru sănătate și prevenirea consumului de droguri în școlile din București?”, referendumul a fost validat, întrucât au participat la procesul electoral 40,96% din alegătorii din listele electorale permanente. 608.178 de bucureșteni au votat „DA”, iar 110.862 de bucureșteni au votat „NU” la această întrebare.

Mii de sacoșe, pixuri, agende și căni, pe lista de cumpărături înainte de scrutin

„Jurnalul” a dezvăluit că, în săptămâna la sfârșitul căreia a avut loc referendumul, Primăria Capitalei urma să deschidă ofertele depuse pentru o achiziție publică anunțată pe data de 7 noiembrie, în legătură cu furnizarea unor produse informative și de promovare. Instituția condusă de Nicușor Dan dorea să dea peste 35.000 de euro pe 2.000 de pixuri, 600 de carduri de memorie externă, 1.800 de sacoșe din material textil, 1.800 de căni, 1.800 de suporturi pentru telefoane mobile, 600 de baterii externe, 1.800 de blocuri de notițe și 600 de încărcătoare wireless, toate personalizate cu stema Primăriei Capitalei și inscripționate cu textul „Primăria Municipiului București”. Ofertele ar fi trebuit să fie deschise cu șase zile înaintea referendumului local organizat duminică, 24 noiembrie 2024, odată cu primul tur al prezidențialelor.

Pentru această dotare intempestivă cu „materiale de uz de protocol personalizate”, primăria condusă de Nicușor Dan menționa că pune la bătaie un buget care se ridică la nu mai puțin decât 147.012 lei fără TVA, respectiv la 174.844,28 de lei cu TVA inclusă (35.702,9 euro).

De asemenea, în vederea atribuirii contractului sau contractelor de achiziție publică, autoritatea contractantă mai făcea cunoscut faptul că va organiza o procedură simplificată de selecție de oferte, impunând drept criteriu de atribuire prețul cel mai scăzut.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri