Jurnalul.ro Ştiri Observator Noile tarife ale Transelectrica: Tariful de transport creşte la circa 24 lei/MWh, plus 16,6%

Noile tarife ale Transelectrica: Tariful de transport creşte la circa 24 lei/MWh, plus 16,6%

Transelectrica, monopol natural pe piaţa locală de energie electrică, a anunțat marți noile tarife. Astfel, tariful de transport creşte la circa 24 lei/MWh, plus 16,6%, potrivit Ziarului Financiar.

Transelectrica (TEL), monopol natural pe piaţa locală de energie electrică, a informat marţi la Bursa de Valori Bucureşti privind aprobarea tarifului mediu pentru serviciul de transport, a componentelor tarifului de transport de introducere a energiei electrice în reţea (TG) şi de extragere a energiei electrice din reţea (TL), a tarifului pentru serviciul de sistem şi a preţului reglementat pentru energia electrică reactivă.

În consecinţă, tariful mediu pentru serviciul de transport va creşte de la 20,55 lei/MWh aplicabil de la 1 ianuarie/1 martie 2021 la 23,96 lei/MWh de la 1 ianuarie 2022, reprezentând un plus de circa 16,6%.

Noul preţ este compus din componenta de introducere a energiei electrice şi de cea a extragerii energiei, adică din 1,49 lei/MWh, respectiv 22,47 lei/MWh. De asemenea, tarifele pentru serviciul de sistem vor scădea de la 10,83 lei la 9,22 lei/MWh, minus 14,9%. Tarifele menţionate nu includ TVA.

„Preţul reglementat pentru energia electrică reactivă, practicat de Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice <Transelectrica> S.A.cu respectarea prevederilor din reglementările specifice, aprobat de ANRE, este 0,0907 lei/kVArh (nu include acciza si TVA). Preţul are la bază preţul mediu estimat al energiei electrice active pentru acoperirea consumului propriu tehnologic în reţeaua de transport, de 302,33 lei/MWh, aprobat de ANRE pentru anul 2021, exprimat in termenii anului 2022”, reiese din documentul publicat la BVB.

Acţiunile TEL s-au depreciat cu 14,5% în 2021, pe fondul unui rulaj de 85 de milioane de lei. Compania afişează o capitalizare de 1,6 miliarde de lei.

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: Transelectrica
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri