Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Noutăți expoziționale la Palatul Mogoșoaia

Noutăți expoziționale la Palatul Mogoșoaia

de Magdalena Popa Buluc    |   

Centrul de Cultură Palatele Brâncovenești vă invită, în acest început de toamnă, la o serie de noi expoziții organizate în galeriile Palatului Brâncovenesc de la Mogoșoaia.

 În perioada 03 septembrie - 03 octombrie 2022, la Parterul Palatului Brâncovenesc de la Mogoșoaia, poate fi vizitată expoziția NOD, semnată de artiștii Georgiana Manea Josan și Eusebiu Josan, curator Lina Țărmure.

Conform DEX-ului, nod se referă la un „loc în care se leagă două fire, două sfori, două fâșii de pânză etc. ca să se țină strâns împreună; loc în lungul sau la capătul unui fir, al unei sfori, al unei fâșii de pânză etc. unde s-a făcut un ochi prin care s-a petrecut unul dintre capete și s-a strâns tare; legătură obținută astfel.”. „pânză”, „strâns împreună”, „în lungul sau la capătul”, „strâns tare”, acestea sunt cuvintele / sintagmele care, armonizate cu grijă, pot alcătui tabloul metaforicodescriptiv al celor doi artiști, care ar suna astfel: Georgiana Manea-Josan și Eusebiu Josan și-au început pânza din același capăt, și au continuat-o împreună de-a lungul parcursului personal și profesional. Deși aflați continuu la o distanță infimă, strânsoarea împreunării fiind omniprezentă, cele două „fâșii de pânze” au fiecare o specificitate aparte. Fie că vorbim despre grădinile Georgianei sau despre structurile abstracte ale lui Eusebiu, compozițiile converg dintr-o gândire abstractizată, dar care se bifurcă în virtutea caracteristicilor distinctive ale fiecărui individ. Lina Țărmure

 În galeria Foișor, publicul poate vizita expoziția de sticlă și bijuterie intitulată Călătorie inițiatică, semnată de artiștii Alice Protopopescu și Panteleymon Arnaudov, curatori Ioana Stelea și Bogdan Lefter.

„Călătorie Inițiatică” este un proiect expozițional ce invită publicul să descopere parcursul inițiatic a doi artiști emergenți ce au reușit în ultimii ani să-și construiască o identitate recognoscibilă în arta contemporană.

Colecția de lucrări prezentate relevă o simbioză artistică sublimă între doi făuritori de frumos, între doi îmblânzitori ai focului cu ajutorul căruia metalul și sticla capătă forme de o delicată expresivitate estetică.(...)„Călătorie Inițiatică” este un proiect expozițional ce invită publicul să descopere parcursul inițiatic a doi artiști emergenți ce au reușit în ultimii ani să-și construiască o identitate recognoscibilă în arta contemporană.

Colecția de lucrări prezentate relevă o simbioză artistică sublimă între doi făuritori de frumos, între doi îmblânzitori ai focului cu ajutorul căruia metalul și sticla capătă forme de o delicată expresivitate estetică.

Bijuteriile artistei Alice Protopopescu depășesc cu mult sfera clasică de obiect purtabil ce împodobește trupul. Fiecare piesă „statement” devine un ecosistem cu un mesaj puternic menit să atragă atenția asupra impactului nefast pe care îl au acțiunile noastre în natură. Un concept ecologic cu impact imediat asupra vieții noastre care invită la conștientizarea comuniunii cu natura și a dependenței noastre față de aceasta.

Panteleymon Arnaudov este un artist care prin tehnica sticlei suflate și modelate la cald sintetizează armonios în transpuneri aparent minimaliste, simbolurile arhaice, care devin instantanee pe suprafața volumelor din sticlă. Materialul capătă sub bagheta artistului atribute plastice inedite, tehnic fiind controlate și speculate transparența, nuanțele și grosimile. Formele prețioase pot fi atât terestre prin liniile ușor ondulate, tăcute și fluide, cât și celeste prin explozia de strălucire în ploaia de goluri. -  Dr. Bogdan Adrian Lefter /  Dr. Ioana Stelea

În Holul cu Mozaic venețian, până la data de 25.09.2022, este deschisă expoziția Random Story, artist Ingrid Juncanariu.

Arta mea, o pendulare perpetuă între oniric și realitatea abstractă. Cel mai adesea sunt captivă în formele organice, pe care le reprezint într-o formă fluidă, curgătoare , sporind dinamismul compozițional. Niciodată nu-mi setez o paletă cromatică, culorile apar intuitiv, acoperind cu grijă sau cu spontaneitate, fiecare suprafață a pânzei. Pictura mea este o extensie a spiritului meu, iar pictatul …o misiune atemporală.

Artista Ana Maria Căldărușe-Maioru vă invită să vizitați expoziția RE-CUNOAȘTERE, deschisă la galeria Ghețărie, în perioada 10septembrie- 10 octombrie 2022, curatori Ioana Stelea și Anca Vintilă Dragu.

Delicateţea unei firi se poate citi în lucrurile pe care alege să le aprofundeze. Astfel, Ana Maria Maioru Căldaruşe îşi găseşte sursa de inspiraţie în natură, în lumea gâzelor, albinelor, plantelor şi le pătrunde intimitatea studiindu-le la microscop, fascinată de texturi, forme, semne.

Artista reia o veche sursă de inspiraţie, lamelele microscopice, care au fascinat artiştii şi arhitecţii încă de la descoperirea lentilei acromatice în anul 1830.

În esenţă colecţiile de obiecte ale Anei se pot încadra în tema mai largă a Memoriei. Aflăm din titlul expoziţiei „Re-Cunoaştere”, dorinţa sa de căutare a sinelui în trecut şi împrietenirea lui cu sinele prezent.

Vă așteptăm la Palat cu orizontul de așteptare al unei emoții intense!

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri