Jurnalul.ro Ştiri Externe Belgia nu îl extrădează pe Puigdemont

Belgia nu îl extrădează pe Puigdemont

Belgia nu îi va preda Spaniei pe separatiştii catalani Carles Puigdemont şi Toni Comin, înainte ca Parlamentul European să se pronunţe asupra unei cereri de ridicare a imunităţii celor doi eurodeputaţi, a decis, luni, justiţia belgiană, relatează AFP.

Contactat de France Presse, unul dintre avocaţii catalanilor, Simon Bekaert, a confirmat decizia camerei de consiliu a tribunalului neerlandofon din Bruxelles. „Judecătorul a decis amânarea sine die a soluţionării cererii de extrădare (...), aşteptând decizia Parlamentului European privind cererea de ridicare a imunităţii", a declarat avocatul. Carles Puigdemont, fost lider al regiunii Catalonia, şi Toni Comin, unul dintre foştii săi „miniştri”, au fugit în Belgia la sfârşitul lui octombrie 2017, după o tentativă de secesiune. Ei sunt amândoi căutaţi de justiţia spaniolă, care îi acuză în special de „rebeliune” şi a emis deja mai multe mandate de arestare europene pentru a obţine predarea lor de către Belgia. Ultimele mandate de arestare de până acum datează din toamna lui 2019.

Judecătorul de instrucţie belgian angrenat în procedură a decis să o suspende la începutul lui ianuarie, în virtutea calităţii de eurodeputat a lui Puigdemont şi Comin, care le oferă imunitate. „În motivarea sa, judecătorul a spus că decizia este legată de cea din luna ianuarie”, a explicat avocatul.

 

În ceea ce priveşte cererea de ridicare a imunităţii lui Puigdemont şi Comin, formulată de un judecător spaniol, Parlamentul European nu a dat încă un verdict.

 

Carles Puigdemont nu ajunge încă în mâinile spaniolilor

 

 

Subiecte în articol: Carles Puigdemont
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri