Una dintre cele 11 societăți care activează pe piața cărnii din România investigate, în anul 2005, de Oficiul European de Luptă Atifraudă (OLAF) a avut-o drept cenzor pe cumnata Laurei Codruța Kovesi. Adriana Lascu, soția fratelui procurorului-șef al DNA, Sergiu Lascu, a deținut această calitare chiar în perioada în care Direcția Națională Anticorupție ar fi trebuit să declanșeze, la solicitarea OLAF, o anchetă penală referitoare la modul în care cele 11 companii au trucat licitațiile pentru obținerea de fonduri SAPARD. În timp ce pe ancheta penală s-a așternut praful, fabrica de carne implicată în acest scandal, SC Salconserv SA Mediaș, a fost sancționată de către statul român, la cinci ani după declanșarea investigațiilor OLAF, cu rezilierea contractului finanțat din fonduri nerambursabile, iar la sfârșitul anului trecut, compania, aflată în insolvență, a fost scoasă la licitație de către Casa de Insolvență Transilvania.
Cumnata Laurei Codruța Kovesi a fost asociată, într-o firmă de contabilitate, cu fostul director de resurse umane al Transgaz SA, societate de stat la care ocupă, de asemenea, o funcție de conducere și soţul său, Sergiu Lascu, fratele procurorului-șef al DNA. Asociata Adrianei Lascu a fost anchetată, în 2014, de Agenția Națională de Integritate, fiind sesizat Parchetul pentru conflict de interese. Ulterior acestei operațiuni, șeful ANI a fost arestat, la cererea DNA.
OLAF a cerut DNA să investigheze această afacere
Adriana Lascu, soția lui Sergiu Lascu, fratele Laurei Codruța Kovesi, a activat ca cenzor al fabricii de carne Salconserv SA Mediaș, chiar în timp ce Oficiul pentru Luptă Antifraudă (OLAF) derula o amplă investigație privitoare la modul în care România și Bulgaria au expertizat finanțări SAPARD acordate către mai multe societăți, printre care și Salconserv. Fabrica de carne din Mediaș este acuzată de OLAF că a fraudat o licitație, în urma căreia a primit, în anul 2005, fonduri nerambursabile SAPARD în valoare de 1,95 de milioane de euro, pentru retehnologizarea liniei de producție a fabricii de carne din județul Sibiu.
Astfel, OLAF a declanșat, în iulie 2008, acțiuni de verificare a tuturor proiectelor de finanțare, în cadrul Măsurii 1.1, submăsura 02 “carne, produse din carne și ouă”, un proiect administrat de Ministerul Agriculturii din Bulgaria. Ulterior, OLAF a decis să extindă cercetările și în România, efectuând controale pentru a verifica autenticitatea obiectelor contractelor și a facturilor emise de numeroși furnizori de echipamente de procesare a cărnii, pentru solicitanți, cu fonduri SAPARD din România. În urma acestor anchete, OLAF a cerut Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit să declare neeligibilă întreaga sumă plătită în cadrul acestor proiecte. Au fost identificate, astfel, unsprezece societăți comerciale care activează în industria cărnii și care au încasat în mod fraudulos fonduri SAPARD, pentru care OLAF a cerut Direcției Naționale Anticorupție să declanșeze anchete penale.
Potrivit unui document al Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit, OLAF a solicitat în mod expres ca APDRP să procedeze la recuperarea ajutorului financiar nerambursabil fără a aștepta finalizarea investigațiilor DNA și indiferent de rezoluția DNA, subliniind faptul că există suficiente dovezi că cele prezentate reprezintă nereguli grave.
După sesizarea DNA, Adriana Lascu a devenit cenzor la Salconserv
De altfel, nu există niciun indiciu conform căruia DNA ar fi efectuat vreo investigație asupra celor sesizate de OLAF. Cel puțin, la nivel oficial, o astfel de informație nu există. În mod întâmplător, aflăm de la Oficiul Național al Registrului Comerțului, dintr-o notificare publicată în Monitorul Oficial al României din 21 octombrie 2008 (ulterioară declanșării procedurilor OLAF) că, în data de 17 septembrie 2008, Adunarea Generală a Acționarilor SC Salconserv SA Mediaș a aprobat, cu unanimitate de voturi, numirea în funcția de cenzori ai societății, pentru o perioadă de trei ani, a lui Andrei Szoke, a Mariei Duma și a Adrianei Lascu. La momentul declanșării investigației OLAF, Kovesi era procuror DIICOT la Sibiu și, ulterior, a devenit procurorul general al României.
Deși se afla sub investigații, în septembrie 2008, AGA Salconserv SA a mai luat o decizie prin care a fost aprobată semnarea de către societate a unui contract de împrumut cu EFG Bank Luxembourg SA, pentru un credit de 3.752.000 de euro, împrumut ce ura să fie garantat cu o scrisoare de garanție bancară emisă de Bancpost SA, la cererea Salconserv SA.
Contractul de finanțare SAPARD, reziliat în 2010
La sfârșitul anului 2009, mai exact în 8 decembrie, Adunarea Generală a Acționarilor SC Salconserv SA Mediaș a decis să revoce comisia de cenzori, întrucât a fost numită în calitatea de auditor financiar SC Pricewaterhousecoopers Audit SRL. La mai puțin de un an de la aceste modificări, la finalul anului 2010, contractul de finanțare cu fonduri SAPARD al Salconserv SA a fost reziliat, prin decizia ADRP, care a efectuat, la rândul său, un control la jumătatea anului 2010. Potrivit unor surse din Ministerul Agriculturii, procesul-verbal de control al APDRP a ținut cont de investigațiile efectuate de OLAF, cu cinci ani înainte. Conform acestui proces-verbal, rezilierea contractului a survenit ca urmare a constatării încălcării prevederilor referitoare la derularea achizițiilor și a situațiilor de conflict de interese. Mai mult, ar fi fost încălcat articolul 4 din Acordul Multianual de Finanțare a Programului SAPARD, care se referă la faptul că “cheltuiala va fi eligibilă pentru sprijinul comunitar dacă este în conformitate și cu acest acord și numai în cazul în care utilizarea asistenței SAPARD este în concordanță cu principiile managementului financiar adecvat și, în special, ale economiei și eficienței costurilor”.
Potrivit site-ului sibian novatv.ro, în septembrie 2016, fabrica de carne Salconserv SA Mediaș a fost scoasă la vânzare, prin licitație. “Retehnologizată din fonduri europene și închisă din cauza acelorași fonduri nerambursabile care au fost imputate ulterior, fabrica Salconserv din Mediaș este scoasă acum la vânzare pentru suma de 1,891 de milioane de euro, fără TVA”, precizează sursa în cauză, citând publicația Turnul Sfatului. Cei 1,9 milioane de euro reprezintă prețul de pornire pentru prima licitație programată cu scopul de a vinde fabrica situată în Mediaș, pe strada Carpați. Lichidatorul Salconserv este Casa de Insolvență Transilvania.
Activitate de succes pe piaţa locală
Adriana Lascu, cumnata procurorului-șef al DNA Laura Codruța Kovesi, a activat, în ultimii 16 ani, ca membru în comisiile de cenzori ale mai multor companii din Mediaș. În 2001, spre exemplu, împreună cu o anume Mihaela Frățean a făcut parte din comisia de cenzori a SC Automecanica SA Mediaș. În 2002, alături de o altă apropiată, pe nume Angela Aneta Mateș, Adriana Lascu a fost numită în comisia de cenzori a SC Remat Mediaș SA, dar și a SC Emailul SA Mediaș.
În 27 martie 2001, Adriana Lascu devine cenzor al companiei SC Dafora Services SA Mediaș, controlată de persoanele care se aflau, la vremea respectivă, și în spatele Salconserv SA. Cumnata lui Kovesi a fost cenzor al acestei companii până în martie 2003, când a fost înlocuită cu Angela Aneta Mateș.
În 2005, Adriana Lascu, Maria Duma și Mihaela Doina Frățean au fost alese cenzori ai companiei SC Tex-Med SA Mediaș.
Aceste informații, care rezidă din documente publice oferite de Oficiul Național al Registrului Comerțului, sunt extrem de importante, având în vedere relația dintre familia Laurei Codruța Kovesi și unele dintre persoanele menționate.
Astfel, de la Registrul Comerțului aflăm că, în data de 14 martie 2003, ia ființă compania SC M & A Audicont SRL Mediaș, societate cu obiect de activitate contabilitatea, revizia contabilă și consultanța în domeniul fiscal. Din structura acționariatului fac parte Marcel Emil Rus, Mihaela Dorina Frățean, Angela Aneta Mateș și Adriana Lascu. Adică, în afară de Rus, colegele din comisiile de cenzori în care a activat Adriana Lascu. La sfârșitul lunii iunie a anului 2010, Angela Aneta Mateș și Mihaela Dorina Frățean părăsesc structura acționariatului firmei SC M & A Audicont SRL, iar, în data de 1 iulie 2013, Mihaela Frățean revine în acționariart, ocazie cu care societatea își extinde obiectul de activitate cu servicii de contractare pe baze temporare a personalului și cu servicii de furnizare și management al forței de muncă.
Asociata cumnatei, acuzată de conflict de interese penal, la Transgaz
Angela Aneta Mateș a părăsit acționariatul SC M & A Audicont SRL, deoarece a devenit director în cadrul Transgaz, acolo unde activează soțul Adrianei Lascu, Sergiu Lascu, fratele Laurei Codruța Kovesi. Informaţia reiese dintr-un document al Agenției Naționale de Integritate, instituție care în iulie 2014 a sesizat Parchetul cu privire la săvârșirea infracțiunii de conflict de interese, constatând, totodată, și starea de incompatibilitate a Angelei Aneta Mateș, director al Direcției Organizare, Resurse Umane din cadrul SNTGN Transgaz SA Mediaș. Potrivit ANI, în perioada 16 august 2007 – 1 decembrie 2011, Angela Aneta Mateș, în calitatea de director în cadrul Transgaz, a executat controlul financiar preventiv propriu, la nivelul Transgaz, și a acordat o viză asupra unor operațiuni economico-financiare (achiziții, furnizări de bunuri și servicii), consemnate în 81 de facturi fiscale ce atestă relațiile contractuale dintre Transgaz cu două societăți comerciale – SC Dafora Turism SA și SC Aprov SA Mediaș. După efectuarea acestui control, spun inspectorii ANI, Angela Aneta Mateș ar fi aprobat plăți către aceste două firme în valoare de 270.000 de lei. ANI susține că Angela Mateș s-a aflat în incompatibilitate, având în vedere faptul că ea a deținut funcția de auditor la SC Aprov SA, dar și calitatea de acționar la Dafora Turism SA, fapt pentru care a sesizat Parchetul.
La momentul acestei anchete, ANI era condusă de Horia Georgescu. Coincidența face ca, la scurt timp după acuzarea partenerei de afaceri a cumnatei lui Kovesi, DNA să îl rețină pe Horia Georgescu într-unul dintre dosarele ANRP, culmea, în urma unui denunţ al lui Dorin Cocoș referitor la afacerile frauduloase derulate la nivelul ANRP, avându-l în centru pe Sergiu Diacomatu. DNA a început, însă, urmărirea penală împotriva tuturor celor 12 membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din perioada 2008-2009, pe listă aflându-se și Horia Georgescu.
Concret, la numai opt luni de la sesizarea Parchetului în cazul Angelei Aneta Mateș, fostul șef al ANI a fost acuzat de săvârșirea a trei infracțiuni de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave.
Afaceri cu municipalitatea
Avem, așadar, un tablou aproape complet al conectării familiei Lascu, din Mediaș, la companiile de stat. Sergiu Lascu deține, în prezent, funcția de director delegat al SNTGN Transgaz SA Mediaș, iar una dintre partenerele de afaceri ale soției acestuia a ocupat funcția de director de resurse umane la aceeași societate de stat.
Adriana Lascu însăși derulează afaceri cu statul. Mai exact, compania ECO-SAL SA Mediaș, la care asociați sunt Municipiul Mediaș (cu 80,65% din acțiuni), orașul Copșa Mică (cu 8,6% din acțiuni) și orașul Dumbrăveni (cu 10,75% din acțiuni), a decis, în data de 20 mai 2013, să fie numit în calitate de auditor financiar al societății, pentru exercițiul financiar 1 iunie 2013 – 30 mai 2014, compania SC M & A Audicont SRL, adică firma Adrianei Lascu. Contractul a fost prelungit, succesiv, atât în 2014, pentru perioada 1 iunie 2014 – 30 mai 2015, cât și în 30 mai 2015, pentru perioada 1 iunie 2015 - 30 mai 2016, dar și la data de 4 mai 2016, pentru perioada 1 iunie 2016 – 30 mai 2017.
O altă companie publică locală, SC Piața Prim-Com SA (piața de legume-fructe din Mediaș), a decis, în data de 6 martie 2014, cu unanimitate de voturi, să aprobe în calitate de auditor financiar numirea aceleiași Adriana Lascu, pentru exercițiul financiar al anului 2014. Numirea a fost, de asemenea, prelungită și pentru anii 2015 și 2016.
Salconserv SA Mediaș a fost acuzată, în 2005, de OLAF, că a fraudat o licitație, încasând 1,9 milioane de euro pentru retehnologizarea liniei de producție. În 2008, în momentul declanșării investigației OLAF, cenzor al Salconserv a fost numită cumnata Laurei Kovesi.
Adriana Lascu lucrează, în nume personal sau prin compania de contabilitate pe care o deține, ca auditor financiar pentru mai multe societăți la care Primăria Mediaș este acționar principal. Două dintre aceste entități sunt Eco-Sal SA și Piața Prim-Com SA