Sâmbătă s-a desfășurat Adunarea Generală a Uniunii Ziariștilor Profesioniști, prima reuniune organizată după ce, la 25 ianuarie, Tribunalul București a recunoscut ,definitiv și irevocabil, calitatea legală și statutară a hotărârilor adoptate și a organelor alese ale uniunii în Adunarea Generală Extraordinară din 8 septembrie 2017. Iar, prin aceasta, activitatea uniunii noastre profesionale a reintrat, efectiv, în normalitate. Insist în mod special asupra acestui termen-normalitate- întrucât, pe de o parte, el are în vedere faptul că desfășurarea întregii activități a uniunii are la bază normele, procedurile și regulile precis stabilite prin legile în vigoare și prin Statutul UZPR, iar, pe de altă parte, prin el însuși, acest termen impune absența oricăror manifestări patologice de natură să afecte sănătatea organismului viu al uniunii noastre, noblețea și demnitatea profesiunii de ziarist. În categoria acestor,,manifestări patologice’’ înscriindu-se, din păcate, puciul pus la cale de un grup de jurnaliști cu epoleți, veleitari care au încercat și, pentru o vreme au reușit, să confiște sediul, ștampila și pagina de internet ale UZPR,. Mai grav, după ce, cu surle și tobe au dat de veste ,,debarcarea’’ președintelui uniunii, Doru Dinu Glăvan,junta coloneilor și cei câțiva acoliți ai lor au declanșat o imundă campanie de ponegrire și de intimidare a jurnaliștilor care, dintr-un elementar respect pentru condiția însăși de gazetar aflat necondiționat în slujba adevărului și a justiției sociale, au refuzat să pactizeze cu planurile lor destabilizatoare. Puciștii urmărind, în acest fel, să întrețină dezbinarea și neîncrederea între noi,jurnaliștii din presa scrisă și audiovizuală, făcând posibilă, în acest fel, aservirea și manipularea presei în slujba unor odioase strategii de învrăjbire și de destabilizare a societății românești.
Un lucru, însă, au subestimat sau, mai grav, au ignorat puciștii cu epoleți și anume lecția de demnitate, de curaj și de solidaritate a breslei noastre, de care știm, putem și vrem să dăm dovadă noi, ziariștii, atunci când luăm act de faptul că libertatea cuvântului, scris și vorbit,ca și libertatea morală, din păcate, uneori chiar fizică, a slujitorilor săi sunt amenințate. Din fericire, și cu acest prilej, s-a dovedit că adevărații jurnaliști pot și vor să lase la o parte deosebirile de natură politică, etnică sau religioasă și să lupte solidar până când dreptatea și constea vor birui! Un aport esențial în această acțiune de solidaritate cu Uniunea Ziraștilor Profesioniști, cu hotărârile Adunării Generale Extraordinare din 8 septembrie 2017 și conducerea statutar aleasă a uniunii având confrați noștri de la Jurnalul.ro și de la Antena 3, cărora li se cuvine respectul și recunoștința familiei noastre jurnalistice. Așa după cum, UZPR a considerat de datoria sa să își exprime, în mod deschis și categoric, protestul față de samavolniciile și imixtiunile inadmisibile în actul de justiție, de pe urma cărora colegii noștri de la Antena 3 au fost și, din păcate, mai sunt hăituiți de către atotputernica și din ce în ce mai vulnerabila muultimedaliata șefă a DNA, Laura Kovesi. Și, tot din aceste rațiuni morale și civice, uniunea noastră i-a susținut, pe colegii noștri din Timișoara care se confruntau cu aroganța și cu provocările unor edili locali. Nu este, așadar, câtuși de puțin întâmplător faptul că și la Adunarea Generală de ieri s-a reafirmat că UZPR este decisă să acționeze, în deplină conformitate cu prevederile legale și cu normele statutului său, pentru curmarea dictaturii abuzurilor și a ilegalității cu mască justițiară.
Pornind de la aceste considerente, consider demn de consemnat faptul că, tot ieri, Adunarea Generală a UZPR a hotărât, în unanimitate, elaborarea a trei documente programatice de mare importanță atât pentru breasla noastră cât și pentru societatea românească. Este vorba despre un ,,Manifest’’, care să exprime rolul și misiune UZPR, uniune al cărui statut va fi regândit în funcție de evoluțiile actuale a societății noastre și pus în acord cu standardele presei profesioniste, precum și despre un al treilea document care va defini sfera ocupațională a jurnalismului ca activitate de creație și condiția uniunii sale reprezentative ca uniune de creație având calitatea de utilitate publică. O presă normală, într-o Românie normală! Acesta este mesajul pe care l-a transmis Adunarea Generală a UZPR. Mesaj pe care, sunt convins, orice om de bună credință îl va recepta cu încredere și căruia, la rândul său, fiecare jurnalist adevărat, îi consacra talentul, pasiunea și truda sa.