Jurnalul.ro Ştiri Social O treime dintre contribuabili sprijină cauzele sociale

O treime dintre contribuabili sprijină cauzele sociale

Deşi numărul românilor care au ales să sprijine cauzele sociale a crescut în 2019 faţă de anul anterior, suma totală colectată prin redirecţionarea unei cote din impozitul pe venit a scăzut. Organizaţia Salvaţi Copiii România subliniază că fondurile strânse prin acest mecanism sunt cruciale pentru categoriile vulnerabile.

 

Anul trecut, numărul celor care au sprijinit cauze sociale a crescut de la 1.709.790 (cât se înregistraseră cu un an înainte) la 1.850.663. Totuşi, suma colectată prin redirecţionarea cotei din impozitul pe venit, pentru anul de realizare a venitului 2018, a scăzut de la 166.489.703 lei la 150.631.745 lei, arată datele ANAF, furnizate la cererea Salvaţi Copiii.

 

Mai multe organizaţii beneficiare

„Datele centralizate arată o creștere consistentă a numărului entităților non-profit care au beneficiat de acest mecanism de finanțare: în 2018 au fost 24.445 de astfel de entități, față de 37.009, în anul 2019”, arată organizaţia.

Din totalul de circa 6.000.000 de contribuabili, doar o treime şi-a redirecţionat o cotă din impozitul pe profit unor asociaţii sau organizaţii, contribuind astfel la soluționarea unor probleme din societate.

Din suma totală de 1.130.000 de euro pe care Organizația Salvați Copiii a alocat-o în anul 2019 dotării maternităților și secțiilor de terapie intensivă neonatală din România, 342.069 euro au provenit din fonduri colectate prin redirecţionarea unui procent din impozitul pe profit.  

 

În sprijinul spitalelor

„Când oamenii aleg să se implice și să ajute în mod activ, capitalul de încredere din societate crește și atunci proiectele colective iau naștere și sunt duse la îndeplinire”, arată Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România. Pentru protejarea și sprijinirea medicilor și a spitalelor, organizaţia a decis ca în 2020 să pună la dispoziția spitalelor fondurile care vor fi colectate din redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit, astfel încât fiecare contribuabil să poată susține întărirea capacității sistemului medical românesc, aflat sub presiune în această perioadă critică.

 

 

Cei care doresc să redirecţioneze o cotă din impozitul pe venit către cauze sociale pot completa formularul 230, dacă în 2019 au realizat venituri din salarii sau pensii, sau declaraţia unică, dacă au obţinut venituri din alte surse. Termenul de depunere a formularelor s-a prelungit până la 30 iunie.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri