Jurnalul.ro Editoriale Omul nou a fost mai întâi legionar și abia apoi comunist

Omul nou a fost mai întâi legionar și abia apoi comunist

de Ionuț Bălan    |   

Motto: „Fii tu însuți schimbarea pe care vrei să o vezi în lume” – Mahatma Gandhi

Ca să se vadă cum seamănă curentele colectiviste ca două picături de apă, iată cum a glăsuit Căpitanul: “În acest om nou va trebui să învieze toate virtuțile sufletului omenesc”.

După care a continuat: “Revoluția legionară și școala omului nou român trebuie ancorate în oceanul adânc al destinului românesc”.

“Lacrimile și sângele vărsat devin nestemate pe cununa cea nepieritoare a Neamului”.

Emoționant, dar aici intervine Ceaușescu, care zice, cu ocazia Tezelor Congresului XIV PCR de "punerea pe picioare a activităților ideologice, politice și educaționale menite să creeze Omul Nou": "Intenționăm să perfecționăm cel mai nobil produs al naturii: omul, creatorul a tot ceea ce există în societate".

Organul CC al PCR, Scânteia, continuă spusele liderului, care nu recunoaște că s-a inspirat de la legionari: "Munca este chiar laboratorul în care Omul Nou ia formă".

Este fix cum spun și apologeții când povestesc cum Căpitanul a vrut să înțeleagă pe omul nou, omul muncii în slujba Luminii.

 De unde se vede, că Păstorel Teodoreanu are din nou dreptate:

 “Căpitane,

 Nu fi trist!

 Garda merge înainte

 Prin partidul comunist!”

Pentru perioada postcomunistă sunt mai puține repere. Ne aducem aminte doar de formația vocal-instrumentală feminină Secret - varianta românească a trupei rock americane The Runaways – care își adaugă în repertoriu o piesă cu refrenul “Dimineața, OMUL NOU se coboară la metrou”:

“Ai să vezi cum într-o eră fără viață sau ecou

Dimineața, omul nou se coboară la metrou,

Ai să vezi cum într-o eră cu macazuri și cu rame

Omul nou stă-n fund pe scaun și rezolvă integrame”.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri