Jurnalul.ro Ştiri Locale Operație în premieră, la Timișoara: Arterele unui bărbat de 65 de ani, refăcute fără oprirea inimii

Operație în premieră, la Timișoara: Arterele unui bărbat de 65 de ani, refăcute fără oprirea inimii

de Redacția Jurnalul    |   

Un bărbat de 65 de ani, care suferea de boala coronariană și trecuse prin mai multe proceduri pentru a-și deschide arterele inimii, a fost operat cu succes la un spital din Timișoara.

Medicii de la Spitalul Rocordis au reușit să facă o operație unică în România, realizând în premieră o intervenție de bypass coronarian total arterial.

Astfel, ei au „reparat” arterele îngustate ale inimii pacientului folosind două dintre arterele sale, numite artere mamare. Aceste artere sunt mai rezistente și mai potrivite decât alte vase de sânge, și au fost folosite pentru a înlocui arterele bolnave care puneau viața pacientului în pericol.

În trecut, pacientului i se pusese viața în pericol din cauza blocajelor care îi îngustau arterele și opreau sângele să ajungă la inimă, crescând riscul de infarct. După mai multe investigații, medicii au ajuns la concluzia că singura soluție era intervenția chirurgicală numită bypass coronarian.

Ce a făcut această operație specială este faptul că medicii au reușit să refacă circulația sângelui spre inimă folosind două artere naturale ale pacientului, și nu vene prelevate din alte zone ale corpului, așa cum se întâmplă de obicei.

Operația s-a desfășurat cu inima bătând, fără să fie necesară oprirea ei, ceea ce reduce riscurile de complicații și ajută pacientul să se recupereze mai repede.

„Este o tehnică complexă, dar rezultatele sunt de durată, iar intervenția, care a durat peste trei ore, a permis refacerea circulației sângelui la inimă fără a fi necesară oprirea acesteia”, a explicat medicul care a condus echipa, Adrian Ursulescu.

(sursa: Mediafax)

 

Subiecte în articol: operatie medici spital
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri