Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, și-ar dori ca cifra de școlarizare să nu mai fie stabilită în funcție de specializarea cadrelor didactice, ci în funcție de cererea din piața liberă, mai ales că, în domeniul tehnic, „dai cu tunul să găsești un specialist”.
Ludovic Orban a spus, miercuri, la conferința „Învățământul profesional dual în pandemie”, că în urmă cu 16 ani, învățământul tehnic și profesional în România „a fost pus pe butuci”, iar în această perioadă, de pe băncile școlilor au început să vină tot mai puțini oameni pregătiți, specializați în domenii tehnice.
„Eu pot să vă spun limpede că astăzi este o frână în dezvoltarea României. Faptul că noi nu am mai generat prin sistemul de educație oameni cu pregătire care să aibă capacitatea la absolvirea unei forme de învățământ, școală profesională, liceu tehnic, să aibă o meserie, să intre pe piața muncii, să aibă șansa de a reuși în viață. Învățământul dual este o necesitate absolută de refacere a învățământului tehnic și profesional în România. Implicarea companiilor private în susținerea unor forme de învățământ care să poată să pregătească meseriași este fundamentală pentru atingerea obiectivului de a reuși în acest domeniu”, a spus președintele PNL.
Orban a mai spus că fiecare român se confruntă chiar și în gospodărie cu lipsa specialiștilor.
„La ora actuală dai cu tunul după meseriași. Ne confruntăm în gospodăriile noastre. Nu găsești un instalator, un electrician, inclusiv în materie de amenajare a grădinii. Sunt atâtea domenii neacoperite în care e un loc pe piață uriaș și în timpul acesta sistemul de învățământ generează absolvenți, o parte nu-și iau bacalaureatul și care nu au un drum în viață. Sistemele de învățământ din țările occidentale, pentru fiecare cumpănă care există în viața școlară prevăd o rută care să îi permită elevului să dobândească aptitudinile, cunoștințele, deprinderile ca să poată să reușească în viață”, a mai spus Orban.
Acesta crede că o soluție ar fi ca cifra de școlarizare să nu mai fie stabilită în funcție de tipul de cadre didactice, ci în funcție de cererea de piață.
„Noi trebuie să pregătim forță de muncă ținând cont de cererea pieței, nu ținând cont de ce tipuri de cadre didactice avem. Avem o problemă: dintre absolvenții învățământului dual o parte pleacă afară. Și dacă sunt angajați la companie, stau un pic la companie, după care pleacă afară”, a mai spus președintele Camerei Deputaților.
El crede că ar trebui găsită o formă de relație contractuală între compania care este implicată în forma de învățământ dual și beneficiarul sistemului de învățământ dual pentru ca cel care a fost școlit să rămână în țară.
Sursa: Mediafax