În inima României la poalele Munților Harghita, se află Biborțeni - în maghiară Bibarcfalvá - ce aparține localitatea Baraolt, din județul Covasna. Localitatea este cunoscută pentru izvoarele de ape minerale ce reprezintă o adevărată binecuvântare pentru această zonă. Au fost descoperite și folosite cu mii de ani în urmă. Primele informații referitoare la existența și folosirea apelor minerale din zona localității datează încă din timpul romanilor. Apa de la Biborțeni respectă Regula de Aur a proporției de 2:1 între conținutul de Calciu și Magneziu, ceea ce determină dizolvarea integrală a Calciului și asimilarea în organism, fără riscul depunerii pe vasele de sânge sau ca pietre la rinichi. Această apă este faimoasă și pentru că dă o savoare deosebită vinului – pentru cei care preferă această combinație - datorită echilibrului dintre elementele minerale și conținutului de dioxid de carbon prezent în sursă, care se păstrează o perioadă îndelungată.
Se presupune că la Calea Crucii Baraolt, exista un turn de observație care păzea drumul dintre localitatea Hoghiz - Ponte Vetere - și Bazinul Ciucului Inferior. Mai târziu, aici s-a dezvoltat o comunitate foarte bogată, în perioada medievală, puterea economică a acestei zone fiind legată de zăcămintele naturale ale solului și de apele minerale. În vatra satului Biborțeni se află și astăzi un zăcământ de apă minerală, în ulucul pârâului Baraolt. De-a lungul timpului, apele minerale de la Biborțeni, din județul Covasna, s-au folosit în cure interne sau externe, empiric. Iar cunoștințele despre aceste tratamente se transmiteau, de cele mai multe ori, pe cale orală, devenind uneori chiar legende. Dezvoltarea societății la sfârșitul secolului al XIX-lea, concomitent cu dezvoltarea tehnicii și științelor, a făcut ca oamenii să acorde o atenție sporită sănătății, iar numeroși oameni de știință - medici, terapeuți, chimiști etc. - au adus informații tot mai multe și mai complete despre apele minerale, ca alternativă la alte tratamente. În acest context, pe lângă apele minerale din Europa Occidentală care au dus la formarea unor centre de tratament și de turism, cum ar fi Baden Baden, Karlovy Vary ș.a., au început să fie remarcate și apele minerale din Transilvania, printre care și cele de la Biborțeni.
Studiile științifice din secolul al XIX-lea
Povestea contemporană a apelor minerale de la Biborțeni începe în secolul al XIX-lea, după primele analize științifice făcute de experții maghiari. Pentru apele minerale din zăcământul Biborțeni, prima analiză fizico-chimică, atestată documentar, a fost făcută în anul 1871, la Budapesta, de chimistul Molnar Janos, în calitate de membru al Societății de Științe Naturale Maghiare. Analiza fizico-chimică riguroasă a izvorului Borhegyi (Dealul Vinului) se apropie, din punct de vedere tehnologic, de cele care se fac în zilele noastre. O altă analiză datează din 15 septembrie 1883, fiind făcută de profesorul Ballo Matyas, membru al Academiei Maghiare de Științe, la solicitarea și din împuternicirea proprietarului de atunci al izvorului - Composesoratul silvic Biborțeni. Sursa documentară arată calificativul acordat apelor de la Biborțeni: „Pe baza acestei compoziții excelente trebuie să considerăm apa minerală Borhegyi în rândul celor mai valoroase ape acidulate”.
Istoria izvoarelor și a denumirii lor
Pe măsură ce apele minerale provenind din zăcământul Biborțeni deveneau tot mai cunoscute în Ardeal și în Imperiul Austro-Ungar, ulterior și în Regat, acestea au făcut obiectul unui mare număr de cercetări care aveau ca scop determinarea tot mai exactă a principalelor caracteristici și a eventualelor efecte curative în combaterea unor afecțiuni. De-a lungul timpului, în funcție de legislația în vigoare, periodic s-au făcut analize și observații asupra apei minerale. Fără a avea valoare de cercetare sistematică, cumulul acestor analize și observații, pe o perioadă îndelungată, pot da o imagine clară asupra caracteristicilor acestor ape minerale. Până la generalizarea denumirii de Biborțeni pentru apele minerale provenind din acest zăcământ, s-au folosit alte două nume (mărci). Borhegy - „Dealul Vinului”, în limba maghiară - a fost denumirea dată izvorului situat la poalele dealului Tirco, exploatarea acestuia durând până în 1949. A doua denumire a fost Barros, în cinstea lui Barros Gabor (1848 - 1892), fost ministru al transporturilor de la Budapesta, drept mulțumire pentru sprijinul acordat pentru dezvoltarea infrastructurii din zonă. Izvorul cu acest nume se afla în incinta Secției Biborțeni 1 (secția veche). În sursele de arhive, denumirea Biborțeni apare doar cu referire la localitate, documentele referitoare la apa minerală din zonă utilizând una din cele două denumiri.
Apa minerală care se îmbuteliază în prezent la Biborțeni este caracterizată ca fiind de tip bicarbonatat calcic, sodic, magnezian, carbogazos și provine de la forajele F7, F8 și F9, iar izvoarele de apă plată sunt situate în perimetrul satului alăturat, Batani (F1 și F2).
Izvoarele sunt exploatate de compania S.C. Biborțeni Aqua S. R. L. Administrarea societății este asigurată de ing. Preda Radu, director general la Biborțeni din anul 1992.