Jurnalul.ro Timp liber Casa (P) Tendințe 2021 în mobila de bucătărie

(P) Tendințe 2021 în mobila de bucătărie

Tendințe mobilă de bucătărie 2021

Nimic nu poate „împrospăta” spațiul mai repede ca încorporarea noilor tendințe în materie de design interior, iar spațiul care poate fi schimbat cel mai ușor cu înlocuiri minime este bucătăria.

Stiul de viață al proprietarilor moderni de case și apartamente și noul tip de dinamică a familiei dobândit în pandemie plasează bucătăria în inima casei, așa că vorbim de un spațiu care are, în acest moment, roluri multiple: de la birou ocazional „work from home”, la spațiu de întâlnire cu familia, sală pentru conferințe pe Zoom și, bineînțels, încăpere în care sunt pregătite toate o multitudine de preparate delicioase.

Așa cum aminteam anterior, pentru a da un „refresh” unei încăperi nu vei avea nevoie să treci printr-un proces de reamenajare complet – uneori poate fi suficient doar să încorporezi noile tendințe, fie că vorbim de tendințe în materie de obiecte electrocasnice, cromatică, texturi sau mobilă bucătărie.

Tendințele în materie de mobilă de bucătărie pentru acest an includ, la nivel de culori, nuanțele închise, tonurile de gri, jocul alb-negru și, ocazional, pastelurile.

Culorile strălucitoare, puternice, vibrante lasă locul celor mate, iar în ceea ce privește materialele folosite, în acest an accentul cade pe combinațiile inedite: metal și piatră (îndeosebi marmură), sticlă și lemn, beton și materiale eco, reciclabile etc.

La nivel de design observăm o trecere către un design inteligent și compact, prezența suprafețelor întunecate, care oferă un plus de rafinament întregii încăperi, prezența spațiilor de stocare gândite pentru a se integra perfect în spațiul disponibil, utilizarea insulelor de bucătărie duble, robinete și chiuvete aurii sau, dimpotrivă, în culori terne, mate și, în general, trecerea către un stil oarecum industrial, care permite, însă, integrarea propriilor idei.

Vorbim, așadar, de un an în care poți îndrăzni să te joci cu idei îndrăznețe și să combini orice îți place, ținând, însă, cont, de câteva criterii esențiale. Despre toate elementele amintite anterior povestim, pe larg, în cele ce urmează.

Design compact și inteligent

În acest an predomină designul inteligent, caracterizat de mobilier de bucătărie modern, intuitiv, care valorifică foarte bine spațiul din încăpere și care încorporează aparatele electrocasnice într-un mod foarte natural.

În plus, poți opta și pentru corpuri de mobilier ultra-moderne, cu funcții care integrează cele mai noi tehnologii disponibile: de exemplu, dulapuri fără mânere, cu sistem click-open.

Suprafețe întunecate, industriale

Așa cum aminteam undeva mai sus, una dintre tendințele pentru anul 2021 rezultă din predilecția designerilor internaționali pentru suprafețe întunecate, cu „vibe” industrial.

Negrul, de exemplu, este o nuanță care poate fi integrată în culoarea blatului și parțial și în mobila de bucătărie, pentru a oferi un aspect rafinat, luxos. În plus, în combinație cu materialele tale preferate, negrul poate crea un rezultat spectaculos sau îndrăzneț, după caz.

Texturi mate și materiale reciclabile

Texturile mate le vor înlocui, anul acesta, pe cele lucioase, iar în privința cromaticii observăm o predilecție pentru nuanțele închise, asociate de obicei cu rafinamentul și cu luxul. Această predilecție nu înseamnă, însă, excluderea completă a nuanțelor pastelate.

Pe lângă combinațiile inedite de materiale precum piatră, lemn, metal sau sticlă, în 2021 își fac loc în tendințe și materialele reciclabile. În anii viitori vom observa o preferință generală din ce în ce mai mare pentru amenajarea unor case „verzi”, așa că nu ai cum să greșești dacă decizi să adopți această tendință în avans.

Insule de bucătărie duble

În ultimii ani am fost martorii unei treceri interesante, de la bucătăriile mici, destinate doar preparării alimentelor și servirii mesei, la achiziția unor locuințe cu bucătării spațioase, care nu mai îndeplinesc exclusiv funcțiile amintite anterior, ci și funcții de birou ocazional „work from home” sau de socializare cu prietenii.

În acest context, vom vedea tot mai multe bucătării cu insule duble, realizate pe comandă, care completează firesc un spațiu generos, care are nevoie de un element central spectaculos.

Robinete și chiuvete în culori „prețioase”

Robinetele și chiuvetele în tendințe pentru 2021 sunt cele în culori „prețioase”, care aduc un plus de rafinament spațiului în care sunt montate.

În comerț găsești cu ușurință robinete și chiuvete într-o gamă variată de culori și finisaje, așa că poți să alegi orice este pe placul tău.

Auriul ocupă, însă, un loc central în nuanțele preferate ale desingerilor de interior internaționali, mai ales atunci când completează suprafețele întunecate, industriale amintite undeva mai sus.

Finisaje eco-friendly

Deși multă vreme a fost folosit exclusiv pentru amenajări cu tentă rustică, în prezent lemnul se bucură de o revenire în forță în designul interior și în preferințele experților în amenajări interioare.

În combinație cu alte elemente, precum sticla, piatra sau metalul, lemnul poate da naștere unor combinații foarte interesante, care nu trec neobservate.

Finisajele din lemn pot fi integrate cu succes în orice tip de stil și amenajare, oferind un aer prietenos chiar și în contextul unui spațiu mai grunge, minimalist-contemporan, sau ultra-modern.

Spații de stocare perfect adaptate

O altă tendință care urmărește să vină în întâmpinarea nevoilor unei familii moderne este utilizarea unor corpuri de mobilă care dispun de spații de stocare foarte bine gândite.

Producătorii de mobilă de bucătărie au întrevăzut deja această tendință încă de anul trecut, așa că în acest moment găsim disponibile în comerț corpuri de mobilier care dispun de spații de stocare inteligente, perfect adaptate nevoilor unei familii moderne.

Blaturi din materiale naturale

Blaturile în tendințe în 2021 sunt cele din materiale naturale sau compozite, care înnobilează spațiul în care sunt instalate.

Poți opta, de exemplu, pentru un blat din quartz sau din ceramică în nuanțe interesante, cu venaturi sau fără, care să se plieze perfect pe stilul mobilierului de bucătărie ales.

Accesorii minimaliste

Dacă ne referim la corpurile de iluminat pe care le regăsim uneori integrate în corpurile de mobilier modular, în acest an accentul cade pe minimalism și pe forme și modele care ies în evidență prin creativitate și prin nota de inedit pe care o aduc în încăpere. Poți alege orice îți place, cu condiția ca alegerea ta să aibă personalitate.

De cealaltă parte, dacă vorbim de aparatura cu care utilăm spațiul, trendul merge către materiale metalice. Poți opta, însă, să introduci o pată de culoare prin utilizarea unor scaune în culori diferite față de cea pe care o are masa de bucătărie.

Decorațiuni interioare personalizate

Dacă dispui de un buget considerabil, poți opta și pentru decorațiuni interioare personalizate, realizate pe comandă, care să se muleze perfect pe stilul de amenajare ales.

Pe piață găsești o multitudine de branduri care îți oferă această opțiune, însă este recomandat să alegi un brand cu reputație impecabilă, care îți poate oferi calitate.

Micro-spații verzi integrate în mobilierul modular

O altă tendință interesantă este integrarea în corpurile de mobilier modular a unor micro-spații verzi. Fie că e vorba despre o plantă sau două, fie că e vorba mai degrabă de un mini-ecosistem improvizat, nu ai cum să greșești dacă aduci în bucătăria ta un strop de natură.

Sperăm că sugestiile noastre te vor ajuta să creezi un spațiu modern, elegant și primitor, care să se apropie cât mai mult de bucătăria visurilor tale.

În concluzie, acestea sunt o parte dintre tendințele internaționale în materie de mobilă de bucătărie pentru 2021. Nu uita că o altă caracteristică a trendurilor este flexibilitatea, așa că încearcă să pliezi tendințele expuse anterior pe propriile gusturi și exigențe, pentru ca rezultatul să fie unul personalizat și perfect adaptat nevoilor familiei tale.

Subiecte în articol: mobilă de bucătărie
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri