Scăparea de kilogramele în plus a ajuns o obsesie, oamenii privesc cu poftă bucatele apetisante, s-ar înfige cu furculiţa, cu linguriţa în ele, dar imediat fobia de a mai creşte cu o jumătate de centimetru dimensiunea burţii le frânează tentaţia înfruptării din mâncăruri. Există câteva precizări absolut necesare cu privire la kilocaloriile ascunse în unele bucate, pe care le menţionăm în următoarele rânduri.
Mulţi spun cu năduf un proverb cu destul adevăr în el, “tot ce e bun este interzis sau îngraşă”. Un fost prim ministru, Adrian Năstase se destăinuia că îi plac teribil cartofii prăjiţi, dar se abţine căci aduc importante kilograme pe cântar. O porţie de cartofi prăjiţi conţine 550 de kilocalorii. Pe lângă faptul că bogăţia în calorii a cartofilor este de luat în seamă, ei se şi prăjesc, pierd apă şi se îmbogăţesc mai tare în carbohidraţi. Colac peste pupăză, scăldaţi într-o baie de ulei, cartofii prăjiţi înglobează acest ulei şi uleiul este unul dintre alimentele cele mai pline de kilocalorii.Cartofii prăjiţi sunt delicioşi, dar reprezintă şi o veritabilă bombă calorică.
Şi fiindcă a venit vorba de prăjire, trebuie clătinat şi mitul că pâinea prăjită este bună în cura de slăbire, pasămite îngraşă mai puţin decât pâinea proaspătă, pufoasă.Eronat: prin prăjire pâinea sporeşte procentele de carbohidraţi fiindcă se evaporă apa. Auzi graşii cum critică vehement pâinea, ei susţin că trebuie eliminată în diabet şi în curele de slăbire. Realitatea sună altfel, pâinea este posesoare de numeroase calorii, dar ea prezintă şi un atu, eliberează lent caloriile, carbohidraţii pâinii se asimilează în ore mai multe. Oricum, cea mai de evitat este pâinea albă, mai bine mănânci pâine neagră, cu boabe de grâu fără cojire. Pâinea cu tărâţe , cu fibre nedigerabile este recomandată pentru regularizarea scaunului. Produsele de patiserie poartă în ele o grămadă de calorii. Se aduc acuzaţii de îngrăşare şi la adresa pastelor, 100 de grame de paste conţin 25o de kilocalorii. Dulciurile concentrate sunt doldora de calorii, un pachet de ciocolată cu stafide şi arahide îl încarcă pe consumator cu 550 de kilocalorii, eliberarea de zaharuri este rapidă şi pentru a “topi” aportul de sute de kilocalorii ale batonului de ciocolată trebuie să mergi pe jos peste 5 kilometri.
Este o aiureală acea lăudăroşenie a unor diete, care lansează tentaţia de a slăbi zeci de kilograme în timp scurt, în 1-2 luni. Dai de fapt o lovitură sănătăţii, medicina atrage atenţia că limita de eliberare de kilogramele în plus este de circa 3 kilograme pe lună şi în ritm de 0,8-1 kilogram pe săptămână. În fiecare zi trebuiesc mâncate toate categoriile de alimente, lipide, proteine, glucide, vitamine, minerale, dar în cantităţi moderate. Cura de slăbire sănătoasă trebuie să fie o campanie întinsă pe toată viaţa.