Jurnalul.ro Ştiri Externe Papa Francisc ceartă Ucraina pentru interzicerea Bisericii Ortodoxe de rit Kremlin

Papa Francisc ceartă Ucraina pentru interzicerea Bisericii Ortodoxe de rit Kremlin

Papa Francisc a condamnat duminică interzicerea de către Kiev a Bisericii Ortodoxe Ucrainene legată de Moscova, exprimându-şi îngrijorarea pentru libertatea de cult în această ţară sfâşiată de război.

Sâmbătă, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a promulgat o lege care interzice ramura Bisericii Ortodoxe Ucrainene dependentă de Patriarhia Moscovei, care a fost mult timp principala confesiune a ţării.

„Să-i lăsăm să se roage pe cei care vor să se roage în ceea ce consideră a fi biserica lor”, a spus papa. „Vă rog să nu desfiinţaţi direct sau indirect o biserică creştină. Nu ne atingem de biserici”, a adăugat Suveranul Pontif.

Patriarhul ortodox rus Kirill, care a susţinut în mod deschis invadarea Ucrainei, a acuzat sâmbătă Kievul că îi „persecută” pe credincioşii din această ramură.

Deşi această ramură a bisericii a întrerupt legăturile cu Moscova în 2022 după începerea conflictului din Ucraina, autorităţile ucrainene o consideră în continuare sub influenţă rusă şi au înmulţit procedurile legale, percheziţiile şi confiscările împotriva sa.

Biserica Ortodoxă dependentă de Patriarhia Moscovei şi-a pierdut influenţa de la crearea noii Biserici Ortodoxe Ucrainene independente în 2018, chiar dacă păstrează mii de parohii în Ucraina

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri