În traducere, papoutsakia înseamnă pantofi (opinci), de aici și numele rețetei, care nu reprezintă altceva decât vinete umplute cu carne tocată. De această dată am ales varianta mai simplă, am folosit o brânză care se topește. Dar dacă aveți mai mult timp, înainte de a da vinetele la cuptor, puneți deasupra lor un strat generos de sos bechamel.
INGREDIENTE
-
2 vinete măricele
-
400 g carne tocată de mânzat/vită
-
1 ceapă
-
1 cațel de usturoi
-
150 g mozzarella rasă
-
1 legătură de pătrunjel verde
-
400 g roșii în conservă
-
40 ml vin roșu
-
1⁄4 linguriță de zahăr
-
Scorțișoară
-
Cimbru uscat
-
Oregano uscat
-
Ulei de măsline
-
Sare
-
Piper
CUM SĂ FACEȚI
- Tăiați vinetele în jumătăți. Crestați miezul vinetelor în formă de romburi, dar fără să străpungeți și coaja. Presărați sare, piper, cimbru și turnați 3-4 linguri de ulei. Întoarceți vinetele cu miezul în jos și dați la cuptor 30 de minute, la 200 de grade.
- Cât timp se coc vinetele, ocupați-vă de umplutura de carne. Căliți ceapa și usturoiul într-o lingură de ulei. Adăugați zahărul, un praf de cimbru uscat, scorțișoara, sare și piper și, după un minut, carnea tocată. Țineți pe foc potrivit, până scade zeama pe care o lasă carnea.
- Turnați vinul și așteptați 1-2 minute, cât să se evapore alcoolul, apoi puneți roșiile cu tot cu suc. Lăsați să fiarbă 15 minute, cât să scadă sosul, puneți 100 g mozzarella, amestecați și luați de pe foc.
- Adăugați pătrunjelul tocat, oregano și cimbru uscat, amestecați.
- Scoateți tava cu vinete din cuptor și, cu ajutorul unei linguri, presați miezul copt, astfel încât să puteți pune umplutura de carne deasupra.
- Presărați deasupra restul de brânză și mai dați la cuptor 10-15 minute.
REȚETĂ VIDEO
papoutsakia