Unicul muzeu francez al erotismului şi al plăcerilor carnale îşi închide porţile şi îşi scoate duminică la licitaţie colecţiile, relatează vineri AFP.
Falusuri din lumea întreagă şi din toate epocile, scaune ale plăcerii, desene şi sculpturi erotice, în total peste 2.000 de obiecte vor fi vândute celui care oferă mai mult la caza de licitaţie Cornette de Saint Cyr.
Fondat în 1998 în cartierul parizian Pigalle, de doi prieteni, Jo Khalifa şi Alain Plumey, fost star porno, ambii fascinaţi de erotism şi de reprezentările artistice, muzeul erotismului era vizitat anual de câteva zeci de mii de curioşi.
Proprietarul imobilului a decis să nu prelungească contractul de închiriere şi nu s-a găsit nicio soluţie viabilă pentru a reinstala în altă parte acest muzeu în întregime privat, versiunea pariziană a altor muzee erotice de referinţă precum Venustempel din Amsterdam şi muzeul sexului din New York.
'Nu am fost niciodată ajutaţi, nici de stat, nici de primăria din Paris', a spus Jo Khalifa. 'Iar în Franţa numărul de turişti a scăzut, inclusiv la vecinul nostru Moulin Rouge. Nu existau motive pentru a fi îndepărtaţi', a adăugat el, referindu-se la reducerea numărului de vizitatori după atentatele din 2015.
Proprietarii muzeului erotismului din Paris au adunat o colecţie internaţională, amestec de artă populară, sacră sau contemporană, care va fi vândută duminică.
Persoana care se va ocupa de la licitaţie în cadrul casei Cornette de Saint Cyr a spus că 'această vânzare excepţională oferă un tur al lumii în materie de artă erotică, o panoramă unică a culturilor şi obiceiurilor popoarelor'.
Această colecţie 'a fost motivată de o mare grijă estetică şi privind originalitatea reprezentărilor, cât mai diverse posibil', a adăugat responsabilul citat.
'Reprezentările erotice sunt minoritare în manifestările artistice obişnuite. Să formezi o astfel de colecţie este foarte complicat', a subliniat el, încredinţat că licitaţia va suscita interesul 'unui spectru larg de clienţi'.
Dintre obiectele scoase la licitaţie, multe provin din Asia, unde erotismul este considerat o filosofie, notează AFP. Cea mai veche operă scoasă la vânzare este o placă de marmură din secolul al XVIII-lea care îl reprezintă pe Vishnu şi care provine dintr-un templu tantric.
Un manuscris al Kama Sutra, bronzuri din Pathan (Tibet), o pipă falică din lemn sculptată în Thailanda sau reprezentanţii erotice din America latină sunt şi ele în catalog, ca şi o maşină muzicală de la sfârşitul secolului al XVIII-lea din Franţa, care reprezintă două persoane angrenate într-un act sexual.
Scaunele plăcerii au un preţ de pornire de 1.000 de euro, în timp ce falusuri din bronz sau din lemn din Africa vor fi vândute în loturi care pot fi licitate începând de la 500 de euro. Doritorii vor putea însă achiziţiona şi numeroase fotografii cu nuduri feminine şi masculine, care sunt estimate la circa 80 de euro bucata.
Vedeta licitaţiei se anunţă a fi o sculptură modernă din bronz din 1980 care reprezintă o femeie angajată într-un act sexual cu un robot, estimată la 7.000-8.000 de euro.AGERPRES