Jurnalul.ro Special Anchete Partenera Elenei Udrea din afacerea „Băi Boghiș”, executată silit pentru 500.000 de euro

Partenera Elenei Udrea din afacerea „Băi Boghiș”, executată silit pentru 500.000 de euro

de Ion Alexandru    |   

Partenera de afaceri a Elenei Udrea din „Băi Boghiș“, cea care a dispus punerea la dispoziţia DNA a unor active ale companiei care deține staţiunea cu același nume, pentru menţinerea în libertate a protejatei lui Traian Băsescu, este executată silit de o bancă importan­tă, pentru recuperarea unor datorii de peste 500.000 de euro. Veronica Stanca urmează să rămână fără 2.500 de metri pătrați de teren, în Sălaj, în timp ce una dintre companiile sale, SC Primarom Exim SRL, care derulează în nordul țării afaceri cu combustibili, este târâtă într-un proces de faliment. Anul trecut, Veronica Stanca a încercat să salve­ze o benzinărie din Șimleul Silvaniei, pe care a vrut să o plaseze, mascat, din patrimoniul firmei insolvente, unei companii deținute de fiica sa, dar și de o angajată. Această operațiune a fost considerată de instituţia bancară care a cerit executarea silită a Veronicăi Stanca drept „un faliment deghizat, menit să servească exclusiv intereselor acesteia”.

În timp ce Elena Udrea a fost condamnată, la fond, la o pedeapsă de șase ani de închisoare în dosarul „Gala Bute”, având de restituit și aproape nouă milioane de lei, parte­nera și salvatoarea libertăţii fostei „blonde de la Cotroceni”, Veronica Elena Stanca, alias „Lia Stanca”, co-asociata de la Băi Boghiș, are, la rândul, ei probleme. Dar financiare

Decizie definitivă, la Zalău

La mijlocul lunii trecute, apropiata Elenei Udrea a primit de la magis­trații Judecătoriei Zalău o veste foarte proastă. În 9 martie, Banca Transil­vania și două birouri de executori judecătorești, BEJ Pintea Bogdan Ioan și Vasile Coroian, au acționat-o în judecată pentru recuperarea unei datorii de peste o jumătate de milion de euro.

Mai exact, este vorba despre suma de 516.908,34 de euro. În 14 martie 2017, Judecătoria Zalău a pronunțat Hotărârea 640/2017, în dosarul privind încuviințarea executării silite deschis pe numele Veronicăi Elena Stanca, cu numărul 282/1752/2017. Potrivit minutei, instanța a admis cererea formu­lată de către Biroul Executorului Judecătoresc Pintea Bogdan Ioan, din Baia Mare, privind creditoarea intervenientă Banca Transilvania, cu sediul în Cluj-Napoca, și a încu­viinţat în favoarea acesteia din urmă executarea silită imobiliară împotriva debitoarei Veronica Elena Stanca.

Executarea silită a fost încuvi­ințată în baza unui Bilet la ordin, stipulat fără protest, avalizat de Veronica Elena Stanca pentru o companie a acesteia, pe nume SC Primarom Exim SRL, bilet emis în data de 12 august 2014 și scadent la data de 21 iulie 2015. Biletul la ordin în cauză privește o creanţă a Băncii Transilvania, în cuantum de 516.908,34 de euro, reprezentând debitul principal, și 35.643,68 de lei, reprezentând cheltuielile de executare silită aferente unui dosar de executare silită deschis în anul 2016, la Biroul Executorului Judecătoresc Vasile Coroian.

Astfel, instanța a încuviințat executarea silită a unui teren, în suprafață de 2.500 de metri pătrați, situat în extravilanul comunei Benesat, județul Sălaj, aflat în proprietatea Veronicăi Elena Stanca, astfel cum rezultă din cererea de încuviințare a executării silite formulate de către executorul judecătoresc. Executarea silită urmează să se realizeze, potrivit instanței, prin toate modalităţile prevă­zute de lege.

Mai mult, Judecătoria Zalău a auto­rizat Banca Transilvania să treacă la executarea silită a obligației cuprinse în titlul executoriu (biletul la ordin) și este de drept valabilă și pentru titlurile executorii care se vor emite de către executorul judecătoresc în cadrul procedurii de executare silită încuviințată și produce efecte pe întreg teritoriul României. Hotărârea Judecătoriei Zalău a fost pronunțată în cameră de consiliu și nu are cale de atac.

Cum a încercat să fenteze creditorii

Din această minută se poate observa faptul că Veronica Stanca a avalizat un bilet la ordin emis, în 2014, către o societate, SC Primarom Exim SRL, Banca Transilvania având interes direct de a-și recupera o creanță de peste o jumătate de milion de euro, acordată în nume propriu Veronicăi Stanca. Firma în cauză se afă în procedură de insolvență, administrator judiciar fiind desemnată Casa de Insolvență Transilvania – Filiala Cluj SPRL. În 11 noiembrie 2014, printre creditorii acestei companii se aflau nu mai puţin de trei bănci: Banca Transilvania, BRD, dar şi BCR, așa cum reiese din Buletinul Procedurilor de Insolvență. La acea dată a avut loc o adunare a creditorilor SC Primarom Exim SRL, la care a participat şi Veronica Elena Stanca, în calitate de asociat, cu 95% din capitalul social al companiei, dar și soci­etatea SC Vidalis Impex SRL, care deține restul de 5 la sută din capitalul social, această din urmă societate fiind administrată tot de către Veronica Elena Stanca.

Atunci, cu unanimitate de voturi, creditorii prezenți au decis desemnarea în calitate de admi­nistrator special al SC Primarom Exim SRL a Veronicăi Stanca. În iulie 2016, însă, creditorul Banca Transilvania a cerut judecăto­rului sindic care instrumentează această cauză să infirme planul de reorganizare al SC Primarom Exim SRL, propus de adminis­tratorul special Veronica Stanca, depunând la dosar mai multe note.

Din acestea, reiese că acest plan de reorganizare nu îndepli­nește condițiile prevăzute de lege, că încalcă mai multe principii de drept și că, în acest sens, cuprinde unele măsuri care „nu concură cu ordinea publică, lipsind de efecte juridice principala măsură propusă prin planul de reorgani­zare”. Mai exact. Veronica Stanca a propus transferul unui activ al SC Primarom Exim SRL către o altă societate, prin vânzare directă. Acel activ reprezintă, în fapt, principala sursă de venituri financiare ale companiei și constă într-o stație de carburant (benzi­nărie), amplasată în localitatea Șimleul Silvaniei. „Prin această vânzare, s-ar anula sursa finan­ciară preponderentă de realizare a planului de reorganizare a SC Primarom Exim SRL”, arată Banca Transilvania în punctul de vedere susținut în fața jude­cătorului sindic.

Astfel, măsura de vânzare a stației de carburanți din Șimleul Silvaniei ar fi urmat, la propu­nerea Veronicăi Stanca, să se realizeze către o societate pe nume SC Palnax Oil SRL, cumpărătorul urmând să achite contravaloarea, eșalonat, în 12 rate trimestriale, pe o perioadă de trei ani, sau prin­tr-o singură tranșă, în condițiile în care s-ar fi putut identifica o unitate bancară care să finanțeze tranzacția.

Firma care urma să cumpere benzinăria, controlată de fiică

Părând total neverosimilă această propunere, Banca Tran­silvania a solicitat informații de la ONRC despre SC Palnax Oil SRL. Răspunsul, venit pe 7 iulie 2016, devoala faptul că societatea comercială care dorea să preia cel mai de preț activ al SC Primarom Exim SRL era deținută, în proporție de 20%, de către Nadine Magda Stanca, pachetul majoritar de părți sociale fiind deținut de către o anume Olimpia Alexandra Fizeșan. Nadine Magda Stanca este nimeni alta decât fiica Vero­nicăi Elena Stanca, iar Olimpia Alexandra Fizeșan era, la acel moment, angajată a SC Primarom Exim SRL. Potrivit prevederilor legale, debitorul nu poate licita, nici personal, nici prin intermediul unor persoane interpuse.

De altfel, printre creditorii Primarom Exim SRL Se numără și Rompetrol, ale căror produse se desfac în respectiva stație de carburanți, care primea o rede­vență ca urmare a activităților desfășurate acolo.

În planul de reorganizare a SC Primarom Exim SRL, conceput și propus de Veronica Stanca, se supunea aprobării ca prețul pe care urma să-l plătească SC Palnax Oil SRL să fie de 760.000 de lei. “Ca atare, planul de reor­ganizare este în realitate un fali­ment deghizat, menit să servească exclusiv intereselor asociatului majoritar a SC Primarom Exim SRL (Veronica Stanca – n.red.) până la transferul proprietății Stației Peco din Șimleul Silvaniei către SC Palnax Oil SRL”, susțin reprezentanții Băncii Transil­vania.

Instanţa de judecată a apre­ciat, la rândul ei, că planul de reorganizare are un caracter nere­alist, fiind sortit eșecului, astfel încât a admis cererile formulate atât de Banca Transilvania, cât și de BCR și de Direcția Generală a Finanțelor Publice Cluj-Napoca – Agenția Județeană a Finanțelor Publice Sălaj de respingere a confirmării planului de reorga­nizare și a dispus începerea de îndată a procedurii falimentului SC Primarom Exim SRL.

 

Compania în cauză a contractat mai multe credite bancare, sumele împrumutate fiind folosite pentru creditarea societăților din cadrul grupului controlat de Veronica Elena Stanca. Ulterior, societățile emiteau facturi fără acoperire, fiind, în cele din urmă, stornate.

 

Mezina, băgată la înaintare și în afacerea „Băi Boghiș”

Nu este pentru prima dată când Veronica Stanca încearcă să o bage la înaintare pe fiica sa, în afacerile pe care le patronează. Firma căreia femeia de afaceri propusese să-i fie vândută, în rate, benzinăria din Șimleul Silvaniei, Palnax Oil SRL, a fost înfiinţată pe 30 octombrie 2014, cu sediul în Zalău. Societatea are ca obiect de activitate comerţul cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi şi gazoşi, dar şi cu comerţul produselor derivate. În momentul înfiinţării, asociat unic era Nadine Magda Stanca, născută în data de 29 iunie 1996, ceea ce înseamnă că această afacere a luat fiinţă la doar câteva luni după majoratul asociatului unic.

Administratorul firmei este Maria Ciurte. Ulterior, în 10 iulie 2015, Nadine cesionează 80% din capitalul social al companiei către o anume Olimpia Fizeşan, în vârstă de 36 de ani, o salariată a SC Primarom Exim SRL. Tânăra Nadine apare, însă, și în afacerea „Băi Boghiș”, în care are interese directe Elena Udrea. În decembrie 2014, unul dintre asociaţii SC Băi Boghiş SRL, Maria Ciurte, a decis să părăsească societatea, cesionând părțile sociale către Nadine Magda Stanca. Trei luni mai târziu, Veronica Elena Stanca decide, la rândul ei, să cesioneze un număr de 15 părţi sociale, reprezentând 30% din capitalul social, către fiica sa, Nadine Magda Stanca. Ca urmare, structura acţionariatului arăta, după consumarea acestei operaţiuni, astfel: Elena Gabriela Udrea (50%), Veronica Elena Stanca (10%) şi Nadine Magda Stanca (40%).

 

Activele stațiunii, gajate la DNA, ca să nu intre Udrea în arest

Reamintim că afacerea „Băi Boghiș” a beneficiat de sprijin guvernamental, pe vremea când Elena Udrea conducea Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, localitatea primind fonduri de dezvoltare, direcţionate cu prioritate. În 2013, s-a înţeles imediat şi care au fost resorturile direcţionării acestor fonduri, deoarece o jumătate din capitalul social al SC Băi Boghiş SRL a fost achiziţionat de Elena Udrea în persoană. De altfel, societatea pe care Udrea o împarte cu Veronica Stanca și cu fiica acesteia a fost şi cea care a pus gaj terenuri şi clădiri pentru a plăti uriașa cauţiune instituită pe numele Elenei Udrea de DNA, în dosarul privind şpaga primită de aceasta de la afaceristul Bogdan Buzăianu. În toamna anului 2015, DNA a pus-o pe Udrea sub control judicar sub o cauţiune de 5 milioane de lei, în dosarul în care este acuzată că ar fi finanţat PDL, în anul 2012, cu bani primiţi şpagă de la „băiatul deştept” Bogdan Buzăianu, şi în legătură cu preluarea Vilei Săbărel, din Eforie Sud, din patrimoniul SC Carmen Silva 2000 SRL. Udrea a garantat această sumă, punând la dispoziţia statului două terenuri, în suprafaţă de 83.000 de metri pătraţi, plus construcţiile aferente aflate în proprietatea SC Băi Boghiş SRL. La vremea respectivă, avocatul Gheorghe Piperea a precizat că acest lucru este profund ilegal, deoarece Legea privind societăţile comerciale nu permite împrumuturi mai mari de 5.000 de euro pentru administratori şi nici folosirea bunurilor companiei pentru alte scopuri decât destinaţia iniţială.

 

O altă firmă, aceeași poveste. Datorii de peste 140 de milioane de lei

La dosarul de faliment al SC Primarom Exim SRL s-a înscris, de asemenea, și Agenția Națională de Administrare Fiscală cu trei creanțe, una de 6.771.494 de lei, la care se adaugă o creanță bugetară de 148.920 de lei și o alta, a Finanțelor din Sălaj, cu 787.170 de lei. Din totalul debitelor de 58,44 milioane de lei, Veronica Elena Stanca este şi ea înscrisă la tabelul preliminar al creanțelor, cu sumele de 799.147 lei, 3.910.200 de lei și 7.150.548 de lei. La un moment dat, a fost propusă chiar soluţia ca unele datorii ale Primarom Exim SRL să fie vândute asociatului minoritar al companiei, SC Vidalis Impex SRL. Fapt respins de instanţă, dar aflat încă pe rolul instanțelor de judecată, în cale de atac.

Casa de Insolvență Transilvania a menționat în raportul privind cauzele insolvenţei SC Primarom Exim SRL că ANAF a efectuat un control la această societate, control din care a reieșit faptul că SC Primarom Exim SRL a contractat mai multe credite bancare, sumele împrumutate fiind folosite pentru creditarea societăților din cadrul grupului controlat de Veronica Elena Stanca. „Pentru a masca aceste împrumuturi, firmele creditate au emis facturi care nu mai aveau acoperire în realitate, ulterior acestea fiind stornate”, se arată în raportul administratorului judiciar. De altfel, și asociatul minoritar al SC Primarom Exim SRL, Vidalis Impex SRL, are probleme. Compania, care se ocupă cu activități hoteliere, cu producţia betonului și cu comercializarea de produse petroliere, a intrat, la rândul ei, în insolvență, cu o masă credală de 96,28 milioane de lei. Însăși Veronica Stanca este creditoare a companiei, cu 20,52 milioane de lei. SC Vidalis Impex SRL deține hotelurile Grand Hotel Serenis și Hotel Porolissum.

Subiecte în articol: Elena Udrea
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri